Finanţare de aproape 268.000 de euro, obţinută de Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Iaşi

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare ȋn domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) a acordat Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza’’ (UAIC) din Iaşi cel mai mare grant institutional la nivel national pentru derularea noului proiect de mobilităţi finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor. În valoare de 267.082 euro, acesta este destinat finanţării schimburilor academice ale UAIC  cu universităţi partenere din Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Candidatura UAIC pentru noul proiect de mobilităţi SEE a fost depusă ȋn cadrul apelului deschis ȋn luna septembrie 2022, la care au participat alte 12 universităţi din Romȃnia. Propunerea de proiect pentru competiţia SEE a fost pregătită ȋn cadrul Serviciului de Relaţii Internaţionale al UAIC, ȋn colaborare cu coordonatorii SEE din facultăţi.

Finanţarea pentru proiectele SEE se stabilește pe baza candidaturii instituţionale pe care Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Iaşi o trimite ȋn cadrul fiecărui apel lansat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare ȋn domeniul Educaţiei și Formării Profesionale și a gradului de absorbţie  a fondurilor ȋn proiectele anterioare. Suma va fi folosită pentru finanţarea de mobilităţi studenţeşti de studiu sau practică şi mobilităţi de predare sau formare pentru cadrele didactice şi angajaţii UAIC ȋn instituţii de ȋnvăţămȃnt superior din Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Grantul acordat universităţii ieșene reprezintă aproape 19% din totalul fondurilor de peste 1.400.000 de euro alocate la nivel national universităţilor ȋn cadrul acestui apel, UAIC ocupȃnd prima poziţie ȋn clasamentul universităţilor romȃneşti care implementează proiecte de mobilităţi academice prin Programul SEE.

Noul proiect va fi implementat ȋncepȃnd cu luna februarie 2022, scopul mobilităţilor fiind de a contribui la dezvoltarea profesională și academică a beneficiarilor (studenţi, cadre didactice și personal didactic-auxiliar) şi de a facilita schimbul de experienţă ȋntre UAIC și instituţiile partenere din Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

În cadrul apelurilor anterioare, UAIC a primit finanţări ȋncepȃnd cu anul 2017, iar trendul granturilor primite a fost unul ascendent.