Cum a fost la prima ediție de Model European Union

Dezvoltarea unui nou concept, după cum este Model European Union, aduce cu sine numeroase provocări și totodată șansa unor oportunități inedite. Din această perspectivă, Asociația Studenților la Drept din Iași (ASD-UAIC Iași) a conturat un nou mod de a privi rolul și implicațiile unor simulări ale instituțiilor europene pentru tinerii din România. Astfel, peste 60 de tineri au simulat activitatea legislativă din cadrul Uniunii Europene pe baza unui regulament și a unei directive, de actualitate, aflate în acest moment în dezbaterea instituțiilor europene.

La câteva zile după finalizarea proiectului, putem conchide că MEU Iasi 2017 a fost un proiect complet, riguros coordonat și cu o deosebită deschidere atât la nivel universitar cât și instituțional pentru a se organiza și ediții ulterioare. Sub acest aspect, considerăm a fi de o importanță deosebită asigurarea continuității proiectului Model European Union, astfel încât să se poată contura o cultură a dezbaterilor și a mijlocului de înțelegere practică a procedurilor de lucru din cadrul Consiliului Uniunii Europene și a Parlamentului European.

Întrucât realitatea se vede cu atât mai obiectivă cu cât persoana este mai îndepărtată de comitetul de organizare, suntem de părere că opinia este cu atât mai relvantă venind din partea participanților. Acestea fiind avute în vedere, vă arătăm câteva dintre opiniile participanților la Model European Union Iași 2017:
„MEU Iași 2017 a reprezentat unul dintre proiectele cele mai provocatoare și inedite la care am participat. Prilejul de a avea atribuțiile unui parlamentar european timp de două zile m-a ajutat să percep mult mai bine activitățile de ordin legislativ european. Pentru mine, MEU Iași semnifică un proiect pe care îl recomand cu căldură oricărui tânăr pasionat de politică și afaceri europene. Pe lângă prilejul de a-ți exersa aptitudinile de vorbit în public și de argumentare, acest proiect reprezintă și o ocazie deosebită pentru a lega noi prietenii cu alți tineri care au interese comune.”

 

„MEU Iaşi 2017 a reprezentat o experiență minunată. Am avut ocazia să cunosc oameni noi, iar pe alții să îi revăd. Organizarea a fost la un nivel foarte înalt. Aştept cu drag următoarea ediție, dar să se desfăşoare pe o perioadă de cel puțin 5 zile. MEU Iaşi este despre oameni, cu oameni şi pentru oameni!”

 

„Pentru mine MEU Iași a fost prima participare la o simulare a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene, reprezentând astfel un element de noutate. Datorită eforturilor echipei de organizare, precum și a profesionalismului conducătorilor de ședință, ne-am familiarizat repede cu procedurle și regulamentele instituțiilor decizionale ale UE, precum și cu tipurile de acte adopate de către aceste foruri. Traseismul politic, dezbaterile aprinse, protestele și nemulțumirile unor parlamentari au conferit autenticitate acestei simulări, care s-a dovedit a fi o experiență utilă și plăcută.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.