Studenți și profesori de Informatică au prezentat 26 de idei oamenilor de afaceri

Un sistem de localizare automată a bagajelor, un dispozitiv de detectare a bolilor pe bază de sunet, aplicație de recunoaștere facială care i-ar putea ajuta pe bolnavii de Alzheimer, un sistem de traducere automată a textelor chirilice în scriere latină – acestea sunt doar câteva dintre ideile de afaceri prezentate mediului de afaceri de studenți și cercetători în informatică.

Facultatea de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a organizat în perioada 18-19 noiembrie, în Sala Paşilor Pierduţi, Corp A, cea de a patra ediţie a workshopului „BringITon!”. Acesta este un proiect de promovare și valorificare a interacțiunii dintre cercetarea informatică universitară în IT și mediul de afaceri. Printre organizatorii workshopului se numără și Institutul de Informatică Teoretică al Academiei Române, compania EXTIND Management Iași, EURONEST ICT-Cluster și Asociaţia Română pentru Inteligenţă Artificială.

„Scopul evenimentului este cela de a învăța studenții să facă business din ideile lor, ideile pe care și le dezvoltă în cadrul proiectelor de informatică. Ideea este cea de a chema oameni din IT, din intreprinderi, dar și finanțatori și să îi învețe în primul rând pe studenți să facă un business și după asta să găsească câteva din proiectele care au perspectiva de a deveni interesante pe piață și de a face investiții”, a declarat prof. dr. Dan Cristea, organizatorul evenimentului. La workshop au participat atât studenți, cadre didactice și cercetători din România, printre care și cei de la UAIC, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu”, cât și cei din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academia de Ştiinţe a Moldovei.

În cadrul workshopului „BringITon!” s-au înscris 26 de proiecte ce fac parte din 12 domenii: Biotehnologies, Embedded Systems, Entertainment Software & Computer Graphics, Image and Video Processing, Information Security, Intelligent Agents and Robotics, Intelligent Data Analysis etc.

Printre acestea se numără și proiectul „Smart Conveyor”. „Acesta va ajuta pasagerii să nu se mai chinuie să identifice bagajul său după culoare, dimensiuni sau alte caracteristici. Toate bagajele în momentul în care trec de check in primesc un cod de identificare, iar la ieșirea bagajelor va exista încă un scaner care practic va citi încă o dată bagajul și va afișa pe un display ultimile trei cifre a codului de bare”, a declarat Andreea-Ioana Țugui, unul dintre membrii echipei care s-au înscris cu proiectul „Smart Conveyor”. De asemenea, ei au propus cu o departajare a bagajelor după dimensiuni, iar banda pe care va merge acesta va primi o culoare și un număr de la 1 până la 10, număr ce va fi afișat pe ecran. Conform start-up-ului, display-ul va conține cinci rubrici, prima va afișa numărul zborului, a doua ultimile cifre ale codului de bare, după care numărul benzii de unde poate fi ridicat bagajul, numărul locului de pe bandă și statutul bagajului, adică dacă bagajul a fost luat sau își așteapă proprietarul.

Un alt proiect înscris în cadrul evenimentului este „Information tools for assistance of sonographic examinations” unor studenți în cadrul Institutului de Matematică și Informatică al Academiei de Știință a Moldovei. Acesta vizează medicina și are în prim – plan îmbunătățirea metodei de diagnosticare. Studenții au reușit să creeze un echipament sonografic ce poate fi folosit de specialiștii în medicină pentru a detecta bolile de la nivelul toracelui, în urma unei singure consultații. Proiectul promovează serviciile medicale de calitate, economisind timpul ce poate fi investit în tratarea pacientului.

Ciobanu Apostol Octavian, student în cadrul Facultății de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a pariticipat în cadrul târgului cu proiectul „Face Recognition and it’s uses in our every day lives”. Acesta constă într-o aplicație capabilă de a recunoaște persoanele din jurul nostru, pe baza unei analize faciale. Aplicația poate veni și în ajutorul persoanelor care suferă de boala Alzheimer, pentru că poate transforma un simplu smart phone într-o inteligență artificială.

Printre proiectele care au fost prezentate în cadrul workshopului „BringITon!” a fost și cel a lui Marius Ioan Hatnean și Călin Ciufundean „System to reduce gas consumption”. „Este un sistem de reducere a consumului de gaz care utilizează generatoare termoelectrice”, a declarat Marius Ioan Hatnean, student la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Acesta poate fi folosit pentru orice mașină de gătit, dar și în scopuri industriale.

O altă echipă de studenți de la Academia de Științe din Republica Moldova a prezentat o tehnologie de traducere în scriere cu caractere latine a textelor vechi românești din secolele XVII-XX. Proiectul poartă denumirea „Tools for Free Access to Old Romanian Printed Texts”. De asemenea, tinerii au adus la eveniment texte scrise cu grafie chirilică care au fost traduse  cu ajutorul aplicației elaborate de aceștia.

În cadrul workshopului „BringITon!” a avut loc o conferință care avea ca invitați speciali pe Marius Ursache, un antreprenor român și fondator al companiilor Enternime, o platformă care colectează și stochează amintirile oamenilor folosind un avatar cu inteligență artificială, și Grapefruit, o agenție de UX și dezvoltare de produse digitale și Traian Luca, co-fondator și CEO al Gemini CAD Systems, compania ieșeană care concepe și dezvoltă produse software și hardware în domeniile fashion, auto și aerospațial. Aceștea au adus în atenția participanților ce înseamnă un business în domeniul IT și care sunt riscurile pe care trebuie să și le asume în urma începerii unui start-up. „Dacă ideea este total originală și nu a făcut-o nimeni și nu o face nimeni în prezent există probabilitate că după ce publici această idee sau produs cineva să le fure. Trebuie să ne gândim intens la acest aspect al protejării acestei idei”, a precizat Traian Luca pentru studenții prezenți la workshop.

Evenimentul s-a încheiat cu o masă rotundă cu tema: Mediul universitar față în față cu industria.

Doina Sîrbu și Elisabeta Ifrim
stagiari ai Departamentului MEDIA

Leave a Reply

Your email address will not be published.