Festivalul Muzicii Românești la Iași

afis-festivalul-muzicii-romanestiCu o tradiție de peste patru decenii, Festivalul Muzicii Românești organizat la Iași de Filarmonica Moldova și Universitatea Națională de Arte George Enescu, este singurul festival dedicat în întregime muzicii autohtone, reușind să creeze un cadru adecvat de afirmare locală și națională a tinerilor compozitori, interpreți și muzicologi.

Cea de-a XIX-a ediție, ce se va desfășura în perioada 22–28 octombrie 2016,  propune publicului ieșean, și nu numai, o paletă largă de evenimente accesibile tuturor categoriilor de audiență, de la muzica veche la cea contemporană, de la tineri compozitori la nume consacrate, de la concerte camerale la operă. Printre acestea sunt incluse simpozioane de muzicologie, lansare de carte și Gala concursului de compoziție „Al. Zirra”.

Ediția de anul acesta omagiază personalități de mare prestigiu din muzica românească, în frunte cu George Enescu, de la a cărui naștere se împlinesc 135 de ani.

Timp de o săptămână, pe scenele festivalului vor urca nume cu rezonanță, precum dirijorul Horia Andreescu, violonistul Dragoș Mânza, alături de formațiile consacrate ale Filarmonicii ieșene – Orchestra simfonică, Corul academic „Gavriil Musicescu”, Cvartetul „Ad libitum” – și ale Universității Naționale de Arte „George Enescu”. Printre momentele speciale amintim de concertul de muzică tradițională susținut de Ansamblul „Trei parale” din București – a căror muzică a figurat pe coloanele sonore ale filmelor românești „Chira Chiralina” și „Aferim!” – și punerea în scenă a comediei muzicale „Prețioasele ridicole” de Vasile Spătărelu.

Atmosfera festivalului, spiritul muzicii românești vor fi simțite atât în săli de concert și de spectacol – Casa de Cultură a Studenților, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, Teatrul „Luceafărul”, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, sălile „Ed. Caudella” și „G. Pascu” ale Universității de Arte – cât și în afara cadrului convențional, devenind astfel accesibile iubitorilor de muzică de pretutindeni.

Ideea corelării actului artistic cu cel de reflectare teoretică este prelungită și în plan jurnalistic, prin realizarea unui număr special al revistei „Arta” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

Festivalul Muzicii Românești, ediția a XIX-a, este un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Consiliului Județean Iași și al Primăriei Municipiului Iași, organizat în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România – Filiala Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Casa de Cultură a Studenților și Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Programul detaliat poate fi consultat pe site-ul festivalului: http://fmr.arteiasi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.