Volum al Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, nominalizat la premiile Gala de Istorie Contemporană

afis-cultul-personalitatii-dejApărut în 2015 în colecția Historica, volumul Alexandrei Toader, Cultul personalităţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (1944-1965), a fost nominalizat la categoria Cea mai bună carte de debut a Galei de Istorie Contemporană, un proiect al Centrului de Studii în Istorie Contemporană și al Fundației Hanns Seidel România, care presupune premierea celor mai bune lucrări pe teme de istorie contemporană din anul precedent, conform organizatorilor.

Din juriul galei fac parte istoricul Bogdan Murgescu, criticul literar Dan C. Mihăilescu și profesorul Theodor Paleologu.

Cartea nu este remarcată însă pentru prima oară, ea fiind declarată Cartea Săptămânii în revista Timpul în decembrie 2015. Cu această ocazie, în recenzia dedicată cărții, istoricul Andi Mihalache a remarcat că …Alexandra Toader a insistat pe istoria acestui construct – de la biografiile romanțate la scrisorile de mulțumire trimise de oamenii muncii –, investigând angrenajele instituțional și discursiv care s-au schimbat de la un an la altul, în funcție de evoluția luptelor pentru putere din PMR și PCUS. Cultul personalității lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (1944-1965) nu este o carte despre propagandă pur și simplu, ci despre felul în care aparatul de profil făcea față actualităților de ultimă oră.

Volumul reprezintă o analiză a evoluţiei şi dezvoltării cultului personalităţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej pornind de la imaginile şi reprezentările conducătorului comunist român, instrumentele de transmitere a fenomenului, urmărind, totodată, fluctuaţiile cultului personalităţii în funcţie de evenimentele interne şi externe.

Alexandra Toader (n. 1986) este cercetător ştiinţific doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Priorităţile sale de cercetare sunt axate pe istoria comparativă a societăţilor de tip sovietic. Este interesată, în mod special, de tehnicile de construire şi transmitere a miturilor socialiste şi a cultului personalităţii liderilor politici. Membru al board-ului ştiinţific al Psycho-Politics Research Committee al International Political Science Organization (Montreal) și al Societăţii Române de Istorie a Presei. Are la activ participări la numeroase proiecte de cercetare care vizează istoria postbelică a Europei de Est.

Leave a Reply

Your email address will not be published.