Conferința “La réception de Max Weber en France” susținută de prof. Jean-Pierre Grossein

Afis conferinta_resCentrul Cultural German Iaşi împreună cu Facultatea de Sociologie și Științe Politice Iași din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi și  Institutul Francez organizează joi, 19 mai 2016, la ora 18:00 conferința  La réception de Max Weber en France, în amfiteatrul II 8 din incinta Facultății de Sociologie și Stiințe Social-Politice Iași.

Conferința în limba franceză va fi susținută de Jean-Pierre Grossein, profesor emerit la Univeristatea Paris VIII, cunoscut pentru publicațiile sale, printre care cele mai recente se numără : « De l’interprétation de quelques concepts wébériens », Revue française de sociologie și Concepts fondamentaux de sociologie(2016).

Recepția lucrării lui Max Weber, în Franța, a fost tardivă și, până de curând parțială. Problematica și teoria weberiană au întâmpinat o rezistență puternică, uneori chiar respingere în domeniul ştiinţelor sociale în Franţa, mult timp dominate de școli de gândire, care îi erau ostile lui, mai ales școala Durkheim și curentul marxist. Dar, la aceste obstacole fundamentale s-a adăugat o provocare suplimentară, aceea a limbajului teoretic al lui Weber, care s-a confruntat cu obiceiurile franceze lexicale și care a necesitat pentru traducere, o muncă deosebit de riguroasă, ceea ce nu a fost cazul pentru traducerile franceze, ele însele tardive, incomplete și deficitare în punctele esențiale. Prezentarea domnului prof. Jean-Pierre Grossein va încerca să clarifice aceste aspecte diferite, atât teoretice cat și semantice, pornind de la  propria sa lucrare ca traducător și comentator al lucrării lui Max Weber.

Intrarea este liberă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.