Romania, gazda europeana in securitate informatica

Bucuresti, 27 mai 2013: Peste 150 de experți in securitate informatica și oficiali guvernamentali din Uniunea Europeana și din SUA au venit saptamana trecuta la București pentru a dezbate cele mai noi soluții privind prevenirea și combaterea fenomenului de criminalitate informatica. Romania a fost anul acesta gazda a doua evenimente internaționale pe teme de securitate informatica.

“Romania a ales sa fie anul acesta gazda celor doua evenimente, in contextul dezvoltarii din ultimii ani a relațiilor de cooperare intre instituțiile de profil din țara și cele existente deja la nivel european. Este prima data cand Romania pașește in fața, asumandu-și rolul de gazda și de partener de incredere al partenerilor europeni mai ales in contextul in care numarul atacurilor informatice in care au fost implicate entitați din Romania a crescut in ultimii ani”, a declarat Manuel Șubredu, coordonator al RoCSIRT, serviciul de tip CERT al Agenției ARNIEC / RoEduNet, co-organizator al evenimentelor.

Cum sa gestionezi un atac asupra unei infrastructuri critice, ce soluții pentru protecția datelor pot fi folosite in sistemele de tip cloud, sau cum trebuie abordate problemele legate de amenințarile informatice care vizeaza telefoanele mobile au fost doar cateva dintre subiectele discutate in cadrul workshop-ului desfașurat in perioada  21 – 22 mai, organizat de catre Agenția ARNIEC/RoEduNet in parteneriat cu ENISA. Printre participanții la aceste dezbateri s-au aflat oficiali din structurile naționale și guvernamentale (denumite (CERT- Computer Emergency Response Team) care se ocupa de protecția instituțiilor conectate la rețelele nationale de comunicații și de  asistența tehnica in tratarea incidentelor de securitate.

Cele doua zile de workshop au fost completate de inca doua zile de dezbateri și discuții ce au avut ca scop gasirea celor mai bune soluții pentru combaterea criminalitații informatice. In perioada 23 – 24 mai, tot la Bucuresti a avut loc și cea de-a 39-a intalnire a TI (Trusted Introducer) și a TF-CSIRT (grupul de lucru pe probleme de securitate informatica a TERENA), doua grupuri de lucru constituite la nivel european, cu rolul de a sprijini și dezvolta colaborarea in domeniul securitații informatice precum și de a combate incidentele de criminaliate in domeniu. Exemple de bune practici in cazuri de alerte sau amenințari in securitatea informatica, clasificarea tipurilor de incidente sau chiar aplicații informatice ce vin in ajutorul echipelor de tip CERT au fost doar cateva dintre tematicile abordate de catre experții participanți la unul dintre cele mai importante evenimente de profil din acest an.

  Despre evenimente:

 “CERTs in Europe”, cel de-al optulea workshop anual al ENISA – Partea I,  s-a desfașurat in perioada 21 – 22 mai 2013 la București, la hotelul Radisson Blu. Evenimentul a constat in furnizarea de exerciții și programe de training personalizate pentru experții CERT.

 

The 39th TF-CSIRT meeting – un eveniment organizat la București in perioada 23 – 24 mai 2013 la hotelul Radisson Blu – este unul dintre cele mai importante evenimente internaționale in domeniul securitații informatice.

Despre organizatori:

 

Agentia ARNIEC/RoEduNet (Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatica pentru Educație și Cercetare), aflata in subordinea Ministerului Educației Naționale, administreaza și dezvolta rețeaua RoEduNet care asigura servicii de comunicații de date pentru instituțiile de cercetare și academice de toate gradele din Romania. Agenția ARNIEC este membru al consorțiului european GEANT, rețeaua care interconecteaza toate rețelele pentru educație și cercetare din statele membre ale Uniunii Europene.

ENISA (The European Network and Information Security Agency) este agenția responsabila de activitațile de securitate informatica din cadrul Uniunii Europene, deservind atat instituțiile Uniunii Europene, cat și cele ale statelor membre. ENISA este un centru de expertiza care definește și promoveaza standardele de securitate informatica in Europa.

TERENA (The Trans-European Research and Education Networking Association) este asociația rețelelor pentru educație și cercetare din Europa, ce ofera cadrul in care acestea, inoveaza șI schimba cunoștințe menite sa dezvolte tehnologiile, infrastructura și serviciile de acces la Internet folosite de comunitațile de cercetare și educație.

Leave a Reply

Your email address will not be published.