British Council Iasi va invita la serile “British Documentary”

Cea de-a treia editie a British Documentary la Iasi se va desfasura in intervalul 6 noiembrie – 11 decembrie 2012, la Casa de Cultura Mihai Ursachi Iasi. Proiectiile se vor difuza in fiecare vineri incepand cu ora 18:00. Intrarea este libera iar filmele sunt subtitrate in limba romana.

Proiectul  a fost initiat de British Council Romania si urmareste familiarizarea publicului roman cu cele mai bune documentare britanice contemporane, premiate la Festivalul Grierson din Marea Britanie .

 

Parteneri: Radio Guerilla, Ziarul de Iasi si Iasi Fun, TVR Iasi, 360uaic, Iasul Cultural, Zile si nopti, Iasi In Oras

 

 

PROGRAM

 

6 noiembrie – „Războiul invizibil”

 13 noiembrie – „Micul maratonist”

 20 noiembrie – „Bucuria statisticii”

 27  noiembrie – „Fratele meu, islamistul”

 4 decembrie –  „Plăceri vinovate”

 11 decembrie – „Leonard Cohen”

 

 

Descriere filme

 

6 noiembrie – „Războiul invizibil” / „The War You Don’t See”  (2010, regia: John Pilger, 96 min.)

 

„Războiul invizibil” dezvăluie şi, nu de puţine ori, demască rolul extrem de important al presei internaţionale în modul şi perspectiva din care publicul primeşte informaţii despre războaiele purtate de puterile occidentale în ultimul secol – primul şi al doilea război mondial, războaiele purtate de Statele Unite ale Americii în Vietnam, războaiele recente din Iraq şi Afganistan.

Un film despre manipulare mediatică, despre controlul presei de către guverne, despre propagandă şi despre etică şi moralitate, despre pactul dintre putere şi presă, „Războiul invizibil” este realizat de un fost jurnalist, John Pilger, el însuşi reporter de război, câştigător al premiilor BAFTA şi Emmy pentru documentarele realizate.

Într-un ton ferm, cu adevăruri dure, spuse fără  menajamente, acest film se doreşte o trezire la realitate pentru spectatorii săi, victime ale unei iluzorii libertăţi a presei şi ale unui fals acces la informaţie.

 

 

 

13 noiembrie – „Micul maratonist” / „Marathon Boy” ( 2010, regia: Gemma Atwal, 90 min.)

 

„Micul maratonist” este  o poveste  adevărată din acea parte de lume a Indiei aflată într-o dezumanizantă sărăcie, în care copiii sunt o sursă de câştig, fiind vânduţi sau exploataţi de către proprii părinţi şi de către reţele mafiote locale. Protagonistul filmului este unul dintre aceşti copii, care, însă, va ajunge o adevărată vedetă în postura de cel mai tânăr maratonist din India. Cel care îi schimbă destinul şi care îşi schimbă astfel şi propriul destin este o figură aproape eroică, un om care poate aduce speranţă pentru aceşti copii destinaţi decăderii.

Filmul este o istorie tragică despre cât de mult poate învinge binele într-o lume fundamental a răului.

 

 

 

20 noiembrie – „Bucuria statisticii”/ „The Joy of Stats” (2010, Dan Hillman, 60 min.)

 

Prezentat de profesorul suedez Hans Rosling, „The Joy of Stats”, acest film povesteşte într-un mod absolut captivant şi tonic istoria statisticii, nenumăratele utilizări şi foloase aduse de aceasta şi, totodată, ne arată în ce măsură lumea de astăzi se bazează pe statistici şi se dezvoltă în acord cu acestea.

Statistica nu este doar cifre, ea pune lucrurile într-o lumină nouă, în mai multe lumini diferite şi poate fi şi o ştiinţă veselă, nu doar utilă.

 

 

27  noiembrie – „Fratele meu, islamistul” / „My Brother the Islamist” (2011, regia: Robb Leech, 60 min.)

 

Lumea aşa cum o cunoaştem sau credem că o cunoaştem se îndreaptă uneori în direcţii neaşteptate; ca reacţie la diverse probleme sociale, nu puţini tineri britanici, albi, se convertesc la islam şi se alătură unor grupuri extremiste care militează pentru transformarea Marii Britanii într-un stat islamic, guvernat de Sharia – legea musulmană.

Filmul încearcă să găsească răspunsuri şi explicaţii pentru acest fenomen îngrijorător, alăturând punctului de vedere al acestor protestatari pe cel al familiilor acestora, analizând faptele şi situaţiile din perspective diferite.

 

 

4 decembrie – „Plăceri vinovate” / „Guilty Pleasures” (2010, regia: Julie Moggan, 86 min.)

 

Romanele de dragoste pot fi o plăcere nevinovată, uneori chiar vinovată şi, se pare, un mod de viaţă.

„Plăceri vinovate” ne prezintă un scriitor de astfel de romane, care îşi doreşte, mai mult decât orice, să fie absolut singur, un fotomodel care pozează pentru romanticele coperţi ale acestor cărţi, dar care nu a avut o relaţie de dragoste de mai mulţi ani, o cititoare hotărâtă să transforme în realitate poveştile din romane, o altă cititoare care îşi modelează aşteptările după întâmplările citite.

Mai mult decât o plăcere, lumea cărţilor ajunge să fie o evadare şi un surogat pentru neîmplinirile din viaţa adevărată, cu un număr impresionant de adepţi – una dintre editurile britanice de profil vinde anual peste 200 de milioane de romane de dragoste, în 109 ţări.

 

11 decembrie – “Leonard Cohen” / “Leonard Cohen – Bird on a Wire” (2010, regia: Tony Palmer, 106 min.)

 

Regizorul britanic Tony Palmer a filmat cea mai mare parte a documentarului în timpul turneului european al lui Leonard Cohen din 1972.

Considerat a fi pierdut timp de 38 de ani şi reconstituit în 2010, filmul reprezintă un portret surprinzător, atent şi impresionant al unui artist extraordinar.

Tony Palmer este autorul unui număr impresionant de filme dedicate unor personalităţi muzicale,  atât din lumea muzicii rock, cât şi din lumea muzicii clasice. Este câştigător a peste 40 de premii internaţionale, printre care şi BAFTA şi Emmy.

 

Detalii pe www.britishcouncil.ro/britishdocumentary.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.