Alexandru ANDRONIC

Alexandru Andronic are 23 de ani, este din Iaşi şi a absolvit de curând Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice, secţia Comunicare şi Relaţii Publice. Este fondatorul AltIasi.ro şi Filmic.ro

360 UAIC: Spune-ne întâi ceva despre tine

Alexandru Andronic: Dacă ar fi să reduc totul la răspunsul pe care îl dau în online la această întrebare, atunci aş spune că sunt un om bun cu intenţii bune ce copilăreşte prin filme pe filmic.ro şi care încearcă să arate partea bună a unui alt Iaşi. În viaţa de zi cu zi mă ghidez după principiul „€œthe phrase time is money is an insult to time”, şi asta nu pentru că aş fi un mare voluntar, ci pentru că mă bucură lucrurile mici care de obicei nu au legătură cu banii.

Eşti de puţină vreme absolvent. Presa este plină de articole despre cât de greu este să fii absolvent de studii superioare în România. Cât de greu e pentru tine ?

Sunt absolvent cu acte în regulă de o săptămână. Nu pot să zic că simt vreun sentiment special de când sunt în această postură, poate şi pentru că nu sunt stresat de ideea „am terminat facultatea, acum ce fac?”. Lucrez de 6 ani, din timpul liceului, iar traseul meu în ceea ce priveşte cariera şi educaţia e în linii mari stabilit. Dar, într-adevăr, pentru mulţi tineri perioada post-absolvire e una destul de grea, deoarece au mari aşteptări de la contextul social actual. Firmele nu sunt foarte deschise să ofere internship-uri sau să aducă tineri în companii, iar majoritatea celor care o fac nu îi recompensează pe merit pe absolvenţi. Că să le vină mai uşor eu îi sfătuiesc să înceapă să dezvolte singuri ceva şi să capete experienţă pe propria piele.

Încă din perioadă studenţiei ai pus bazele a două site-uri de un autentic succes în Iaşi: filmic.ro şi altiasi.ro. Ce ţi-a venit? Să înţelegem că studenţii de la Cuza au prea mult timp liber?


Am vrut să dezvolt proiecte care să mă ajute să mă dezvolt personal şi să mă pună în postura de a cunoaşte oameni interesanţi de la care să am ce învăţa. Cred că timpul poate fi prioritizat şi cu cât ai de făcut mai multe lucruri, cu atât eşti mai bine organizat şi mai eficace în ceea ce faci. După părerea mea, studenţii de la Cuza ar trebui să se implice, pe lângă facultate, în asociaţii şi proiecte ce ajută la „rotunjirea” cunoştinţelor teoretice dobândite în timpul studenţiei.


Povesteşte-ne despre altiasi.ro. De ce era nevoie de un Alt Iaşi? Ce nu era în regulă cu Iaşul? Despre ce scrieţi?

AltIasi.ro e un proiect online ce are ca scop promovarea alternativelor culturale din oraşul Iaşi. În segmentul site-urilor de evenimente din Iaşi nu exista un proiect care să fie selectiv şi să facă recomandări cu informaţii complete în ceea ce priveşte evenimentele artistice. Cultura îşi are rostul numai dacă ajunge la oameni, iar acest lucru nu prea se întâmpla. Site-ul este structurat pe şapte categorii: Teatru, Film, Carte, Muzică, Expoziţie, O Persoană şi O Clădire. În primele cinci categorii sunt abordate cu precădere avancronicile, cronicile şi interviurile cu artiştii de la evenimentele desfăşurate în Iaşi, iar ultimele două categorii sunt complementare cu acestea. La categoria O Persoană sunt interviuri cu şi despre oameni cu dichis legaţi de cultura ieşeană, iar la categoria O Clădire sunt scrise articole despre clădirile care au personalitate şi o poveste în spate.

Câţi dintre colaboratorii AltIasi sunt sau au fost studenţi UAIC?

Aproape toţi colaboratorii AltIasi au sau au avut în educaţia lor o legătură cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Ce ai avut până acum de câştigat din proiectele online pe care le-ai desfăşurat şi în care ai investit cel puţin o grămadă de timp ?

De multe ori, membrilor echipei AltIasi.ro li s-au deschis multe uşi, au avut oportunitatea de a lua legătura cu majoritatea artiştilor sau organizatorilor de evenimente din Iaşi şi au căpătat experienţa practică ce i-a ajutat să se angajeze la diferite firme din Iaşi şi să îşi clădească brandul personal. Ca urmare a colaborării noastre cu diferite instituţii şi companii, am stabilit bartere din care am încercat ca fiecare din echipă să aibă ceva de câştigat.

Spune-ne un lucru care nu îţi place şi unul care îţi place la Universitatea „Cuza”.

Când mă gândesc la ceea ce îmi place şi la ceea ce nu îmi place la Universitatea „Cuza” nu pot să nu fac comparaţia cu universitatea din Danemarca (VIA University College) la care am studiat 4 luni. Experienţa practică a studentului cu domeniul de studiu este un punct slab al universităţii ieşene, şi deşi toată lumea recunoaşte acest lucru, nimic nu se întâmplă în acest sens. Punctul forte al universităţii este acela că reprezintă un magnet pentru tinerii valoroşi; în universitate am întâlnit foarte mulţi oameni cu care am colaborat şi cu care am dezvoltat proiecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.