Lansarea volumului „Euripide. Poetul pasiunilor”

Miercuri, 16 februarie, la ora 18:00, în sala Bertolt Brecht a Centrului Cultural German din Iaşi (str. Lascăr Catargi nr. 38), reputatul filolog german Martin Hose îşi va lansa volumul Euripide. Poetul pasiunilor, recent tradus la Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în colecţia “Bibliotheca Classica Iassiensis” (coordonator Alexander Rubel). Din aceeaşi colecţie se va lansa şi volumul Cleopatra. Regina în trei culturi. O biografie de Wolfgang Schuller.

Volumul Euripide. Poetul pasiunilor de Martin Hose va fi prezentat de lect.dr. Marius Alexianu, iar Cleopatra. Regina în trei culturi. O biografie de Wolfgang Schuller – de prof.dr. Lucreţiu Mihălescu-Birliba.

Organizatorii evenimentului: Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Centrul Cultural German.

Noua monografie a lui Martin Hose, Euripide. Poetul pasiunilor (traducere de Alexandra Chiriac), combină buna familiaritate a autorului cu subiectul şi încercarea de a ajunge la un public divers. Autorul abordează o perspectivă diferită asupra literaturii antice, această carte fiind rezultatul multor ani de cercetare. Pornind de la contextul istoric în care a trăit poetul (epoca lui Pericle), prezintă activitatea poetului până la moartea sa. Scrisă într-un stil concis, deşi destul de cuprinzătoare, cartea lui Hose demonstrează încă o dată rolul important al acesteia în studiile clasice; prin urmare, o traducere a acestei lucrări în limba română este foarte necesară şi utilă.

Martin Hose este unul dintre cei mai proeminenţi filologi clasici ai Germaniei şi, incontestabil, unul dintre cei mai buni cunoscători din lume ai operei lui Euripide – poet ce reprezintă, de altfel, tema principală a lucrărilor sale de cercetare. Chiar şi teza sa de doctorat a fost dedicată ultimului dintre cei trei mari clasici ai tragediei (Studii asupra corului la Euripide, Stuttgart, 1990). S-a născut în Celle, în nordul Germaniei, în anul 1961. A studiat Filologia Clasică, Istoria şi Pedagogia mai întâi la Hamburg, apoi la Konstanz. După susţinerea tezei de doctorat şi abilitarea sa (tot la Konstanz), cu o teză dedicată istoricilor greci ai epocii imperiale (Înnoirea trecutului. Istoricii din Imperiul Roman, de la Florus până la Cassius Dio, Stuttgart/Leipzig 1994), a devenit în anul 1994 profesor de filologie clasică din Greifswald. Din anul 1997 este titular la catedra de Filologie greacă din cadrul Universităţii „Ludwig-Maximilian” din München. Martin Hose este membru al mai multor organizaţii ştiinţifice importante, cum ar fi Academia Bavareză pentru Ştiinţe sau Fédération înternationale des Associations d’Études Classiques. Numeroasele lucrări pe care le-a publicat până în prezent cuprind nouă monografii şi mai multe volume semnate în calitate de coordonator. De asemenea, Martin Hose este autorul a numeroase studii ştiinţifice, care au fost publicate în renumite reviste de specialitate. Pe lângă Euripide şi teatrul grec, alte puncte centrale ale cercetării sale sunt reprezentate de istoriografia şi literatura greacă din perioada Imperiului Roman.

Cleopatra. Regină în trei culturi. O biografie de Wolfgang Schuller (traducere de Octavian Nicolae) pune în lumina renumele Cleopatrei, o femeie foarte frumoasă, plină de farmec, care a fost iubita unor personalităţi romane, învăluită de farmecul exotic al vechiului Egipt şi care a sfîrşit sinucigîndu-se în mod spectaculos. Volumul nu-şi propune nici să expedieze toate aceste imagini pe tărîmul fabulosului şi nici să demitizeze tot ce s-a spus despre Cleopatra, prin apelul exagerat la raţiune.

Toate afirmaţiile din această carte vor fi susţinute prin argumente raţionale, dar întelectul are totuşi datoria de a lua cunoştinţă şi de lucruri mai puţin raţionale precum dragostea, aşa cum a sugerat Pascal în aforismul pe care tocmai l-am citat. Dragostea poate înfluenţa cursul politicii atunci cînd contextul politic o permite, aşa cum s-a întîmplat cu Cleopatra. În cazul ei, factorul politic a avut extraordinar de multe faţete, atît de multe încît nu e deloc uşor a disocia dimensiunile istoriei lor, împletite în mod complex, şi a le expune în mod cursiv.

Wolfgang Schuller (n.1935) este unul dintre cei mai cunoscuti istorici din Germania. Dupa studii de drept la universitatile din Heidelberg, Lausanne şi Hamburg, şi-a sustinut în 1976 doctoratul cu o teza despre dreptul penal politic din R.D.G., urmînd în acelasi timp cursurile facultatilor de studii clasice, egiptologie şi istorie. Dupa examenul de abilitare cu teza Die Herrschaft der Athenerim Ersten Attischen Seebund, Berlin&NewYork, 1974, a functionat mai întîi la Universitatea Pedagogica din Berlin, iar din 1976 pîna la pensionare a predat istoria antica la universitatea din Konstanz. Ca specialist în istoria veche, W.Schuller este cunoscut prin lucrari fundamentale, ca de exemplu cele despre femeia în Grecia şi în Roma antica; despre fenomenul coruptiei în antichitate; prin tratate universitare, o sinteză fundamentală a istoriei Greciei antice sau prin lucrarea din 2008 despre hetaire. Pe lângă acestea, W.Schuller şi-a creat renumele şi prin importante lucrari de istorie contemporana. Teza sa de doctorat în stiinte juridice l-a recomandat ca unul dintre putinii experti în domeniul dreptului din R.D.G. De aici frecventele sale solicitari ca analist şi comentator dupa 1989. Cea mai noua lucrare de istorie contemporana este dedicată amurgului R.D.G.-ului (Diedeutsche Revo-lution 1989, Berlin, 2009). În prezent, istoricul german a revenit la studiile de istorie antica şi lucreaza la o monumentală biografie a lui Cicero.

Leave a Reply

Your email address will not be published.