Cum pot studenţii să aibă experienţă la angajare? (I)

Una dintre cele mai grave probleme ale unui tânăr absolvent de facultate este momentul în care se duce la întâlnirea faţă-în-faţă cu cei pe care şi i-ar dori ca şefi. Toţi angajatorii cer foarte mult, spun tinerii. Tinerii au pretenţii nejustificat de mari, spun angajatorii. Pragul cel mai greu de trecut, chiar şi pentru un absolvent cu rezultate remarcabile în timpul şcolii, este experienţa – cerută de toată lumea. Nu poţi obţine experienţă până când nu ţi se dă şansa de a o acumula, şi nu o poţi acumula pentru că fără experienţă nu te angajează nimeni. Pare a fi un cerc vicios, dar nu e chiar aşa.

De multe ori angajatorii vor prefera o persoană inteligentă şi activă, implicată, uneia cu note mari dar fără iniţiativă. Implicarea în diverse activităţi se face încă din timpul studenţiei, sub formă de voluntariat. Un prim pas este acela de a dori să aflaţi de ce sunteţi în stare înainte de a vă pune problema câştigului material. Voluntariatul nu se plăteşte. E o muncă din care câştigaţi, în schimb, tocmai lucrul de care veţi avea nevoie mai mare la terminarea facultăţii – experienţa. Există sute de exemple de tineri care au fost implicaţi în asociaţii studenţeşti sau alte tipuri de ONG-uri şi care au participat în activităţi care i-au ajutat mai apoi să obţină cu uşurinţă un job bine plătit.

Mulţi studenţi se întreabă „Ce ies când termin facultatea?„. Răspunsul este: NIMIC. O facultate terminată nu îţi garantează un job. Lumea s-a schimbat. Diploma nu trebuie să fie scopul tău, aceşti trei ani fiind un mijloc prin care tu devii un om mai bun şi mai experimentat, o şansă şi nu o formalitate care ar trebui să îţi asigure, în final, în mod obligatoriu, un loc de muncă.

Încercăm să te ajutăm să găseşti un loc unde poţi face, în mod voluntar, activităţi care ţi se potrivesc şi de pe urma cărora vei afla multe despre tine. Felul în care voluntariatul te va face să te dezvolţi personal îţi va oferi o mai mare satisfacţie decât o sumă de bani pe un fluturaş la sfârşitul lunii. Vom publica periodic, în secţiunea de carieră a 360.uaic.ro resurse, linkuri, sfaturi pentru a deveni voluntar, iar mai apoi, un tânăr de succes. Pentru a fi mereu la curent cu toate noutăţile din UAIC, îţi recomandăm să te abonezi pentru a primi prin email sau RSS articolele publicate aici

Civika.ro

S-a lansat prima platformă socială dedicată voluntariatului – civika.ro. O reţea a celor dornici să facă ceva pentru comunitate şi pentru ei înşişi. Aici găseşti oportunităţi de la alţi oameni la fel ca tine care doresc să se implice.

Fondatorul reţelei, Dan Dumitrescu, explică:

Am intalnit multi oameni responsabili social in ultimul an. Putini sunt dispusi insa sa stranga gunoiul dupa altii. Ar prefera in schimb sa faca pentru societate ce stiu ei mai bine. Sa-si puna competentele la dispozitia societatii, priceperea lor, capacitatile lor in diferite domenii.
Si toti s-au aratat dispusi sa-si doneze competentele unor proiecte sociale care pur si simplu ajuta societatea sa devina mai confortabila pentru noi toti.

Cum functioneaza? E simplu, in Civika.ro se aduna ideile si competentele necesare pentru punerea lor in aplicare in realitatea sociala. Aportul tau ajuta ca toate proiectele sa respecte teoria lucrului bine facut si iti da posibilitatea sa-ti demonstrezi competentele si in proiecte sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.