Mobilităţile ERASMUS

Spre deosebire de vremea părinților noștri, bursele de studiu în străinătate sunt acum mult mai ușor de obținut și de finanțat. Pe lângă o serie de cursuri interesante, marele avantaj de a studia în străinătate îl reprezintă și șansa de a vizita cât mai multe locuri și de a-ți face multi prieteni.

Pentru un student la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (și pentru mii de alți studenți din Uniunea Europeană) cea mai la îndemână metoda de a ajunge să studieze în străinătate este ERASMUS, un program care promovează mobilitatea între universitățile europene. La „Cuza”, acest program este gestionat de Departamentul de Relații Internaționale aflat în corpul A, la etajul al doilea. E bine să treci pe acolo chiar și ca să afli unde este, fiindcă, dacă vei pleca în străinătate, cu siguranță vei reveni pentru a avea grijă de formalitățile necesare.

Ce este ERASMUS?

Programul ERASMUS presupune acorduri între universități care le permit să-și „schimbe” între ele studenți, iar în timpul acestei mobilități studenții străini sunt tratați la fel ca ai instituției de primire, adică pot urma cursuri, pot fi cazați în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii și facilități. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute de universitatea de trimitere, astfel încât studenții nu mai sunt nevoiți să dea examene de diferență.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” oferă această posibilitate studenților săi de zece ani încoace. În acești zece ani, au plecat în strainatate aproximativ 2.500 de studenți, numărul universităților partenere s-a triplat, ajungând până la 226 de parteneri pentru acest an universitar. Chiar și suma de bani primită de studenți („grantul”) a crescut la 450 de euro pe lună. În plus, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” acordă, de câțiva ani, un ajutor financiar de 200 de euro pentru transport.

Instituțiile partenere ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” se găsesc în Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și Turcia. Ca să ai mai multe șanse să fii selectat exact unde dorești, e recomandat să cunoști limba de studiu de la universitatea gazdă, să ai un nivel de cunoștințe care se pot adapta la cerințele și exigențele lor,  dar și să ai minime aptitudini de lucru pe computer.

Pentru mai multe detalii despre Programul Erasmus, vizitează centrul de informare și documentare al Departamentului de Relatii Internaționale sau ia legatura cu ei la relint@uaic.ro.

Cum obții o mobilitate ERASMUS?

Primăvara, în lunile martie-aprilie, fiecare facultate afișează locurile pe care le are prin Programul ERASMUS și universitățile unde se vor desfășura mobilitățile. Pot candida studenți din anii I-II, adică din primii doi ani din ciclul de licenta, care nu au restanțe, nici măcar în ultima sesiune. Din păcate, studenții în anii terminali nu pot candida, ei trebuie să aștepte până vor ajunge la master.

Tot la avizierul facultății vei afla exact detalii despre procedura de selecție, adică ce trebuie să conțină dosarul de candidatură sau dacă trebuie să susții și un interviu etc.

În general, în dosar trebuie să incluzi un curriculum vitae, o scrisoare de motivație în care să precizezi prima opțiune de moblitate, un extras din foaia matricola, un proiect de studiu prin care să motivezi obiectivele concrete urmărite și rezultatele așteptate, o recomandare din partea cadrului didactic în care să-ți fie evaluate aptitudinile și un atestat de limbă. Aceste acte se cer în general la orice candidatură pentru o bursă în străinătate, deci după ce înveți cum să le redactezi, aceasta îți va fi de ajutor toată viața, atunci când vei candida pentru alte burse sau joburi.

Pentru sugestii și recomandări privitoare la redactarea documentelor necesare candidaturii (CV-uri, scrisori de motivație etc.) poți lua legatura și cu unul dintre consilierii Centrului de Informare Profesională, Orientare în Carieră și Plasament (CIPO), pentru o programare, la numărul de telefon 0232/201576. Mai multe informaţii despre CIPO găseşti aici.

ERASMUS în șapte puncte

  • studiezi la o universitate din Uniunea Europeană fără a plăti taxe de școlarizare
  • nu trebuie să-ți bați capul cu examene de diferență la întoarcerea în țară
  • o uriașă rețea de prieteni din toate colțurile lumii
  • cea mai eficientă medotă de a învăța limbi străine
  • călătorești și vizitezi Europa
  • 450 de euro pe lună pe durata stagiului
  • 200 de euro pentru transport

Leave a Reply

Your email address will not be published.