Lansări la Editura Universității de 1 decembrie

CENTENARUL MARII UNIRI: Lansarea volumelor „Cuvinte către români” și „Originile şi formarea unităţii româneşti”, de Gheorghe I. Brătianu, vor fi lansate la BCU Iași, sâmbătă, 1 decembrie

 

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” vă invită sâmbătă, 1 decembrie 2018, de la ora 11.00, în Sala B.P. Hasdeu a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, la lansarea volumelor regretatului istoric Gheorghe I. BrătianuCuvinte către români. Zece conferinţe şi prelegeri (ed. a II-a revăzută și adăugită) și Originile şi formarea unităţii româneşti (ed. a II-a revăzută și adăugită, traducere de Maria Pavel), ambele ediții având studiu introductiv, notă asupra ediției, note, comentarii şi indice de Ion Toderaşcu.
Invitații care vor lua cuvântul sunt prof.dr. Petronel Zahariuc, decanul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof.dr. Ion Toderașcu, prof.dr. Ion Agrigoroaiei și dr. Tamara Botez.
Evenimentul este înscris în agenda manifestărilor legate de aniversarea Centenarului Marii Uniri și este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.
            Gheorghe I. Brătianu (n. 28 ianuarie 1898, Ruginoasa, jud. Iași – d. 23 sau 27 aprilie 1953, în închisoarea de la Sighet). Istoric și om politic. A urmat cursurile Facultății de Drept la Universitatea din Iași (1917 1919), apoi, la Sorbona și la École Pratique des Hautes Études din Paris (1920 1921). Doctor în filosofie la Universitatea din Cernăuți și doctor în litere la Paris. Profesor la Universitatea din Iași (1923 1940) și la Universitatea din București (1940 1947). Profesor la Școala Superioară de Război din București (1942 1943). Director al Institutului de Istorie Universală „N. Iorga” din București (1941 1947). Membru cores¬pondent al Academiei Române (1928) și membru titular (1942). Gh. I. Brătianu a luptat în ambele războaie mondiale, pentru întregirea și reîntregirea României. Experiența lui de „soldat disciplinat” a fost descrisă în notele de front: File rupte din cartea războiului (1934) și Notes sur un voyage en Crimée. A fost membru al Partidului Național Liberal (1926) și a condus o disidență liberală (numită „georgistă”). Gh. I. Brătianu a fost un savant care și a probat valoarea foarte devreme. În 1928, la numai 30 de ani, a fost ales, în urma Congresului Internațional de științe istorice de la Oslo, în Comitetul Internațional al Istoricilor, împreună cu N. Iorga. A fost membru al Institutului „Kondakov” din Praga și al Societății Regale de Științe și Litere din Boemia. A primit titlul de Doctor honoris causa al Universității din Bonn. Direcții fundamentale de cercetare: originea și continuitatea românilor, originile și formarea unității românești, tradiția istorică despre constituirea statelor românești, geopolitica și geoistoria, istoria economică și socială a Bizanțului, o nouă viziune asupra istoriei universale. Lucrări fundamentale: Une énigme et un miracle historique: le peuple roumain (1937), Origines et formation de l’unité roumaine (1943); Tradiția istorică despre întemeierea statelor românești (1945); Sfatul domnesc și adunarea stărilor în Principatele Române (finalizată în 1947, apărută în 1977); La mer Noire. Des origines à la conquête ottoman (finalizată în 1948, apărută în 1969). Fișierul bibliografic al lui Gh. I. Brătianu însumează 284 de titluri.

 

 

CENTENARUL MARII UNIRI: Albumul „Dor de Iași”, editat de Jil Silberstein, va fi lansat sâmbătă, 1 decembrie, la sala Ferdinand

 

Sâmbătă, 1 decembrie 2018, de la ora 15.00, în Sala Ferdinand (Universitatea „Alexandru  Ioan Cuza din Iași, corp A, et. 1) , va avea loc lansarea celei de-a II-a ediții, revăzute și adăugite, a albumului Dor de Iași. Imagini din Iașul vechi/ Images du vieux Iaşi/ Images of Old Iaşi, editat de Jil Silberstein și realizat în limbile română, franceză și engleză.
La lansare vor vorbi dr. Sorin Iftimi, de la Complexul Muzeal Moldova și Jil Silberstein, editorul volumului.
Evenimentul este înscris în agenda manifestărilor legate de aniversarea Centenarului Marii Uniri și este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.
Din cuprinsul albumului lui fac parte prefața editorului, vederi și cărți poștale din sec. XIX-XX cu Piaţa Unirii, strada Lăpuşneanu, strada Carol, strada Cuza Vodă, strada Ştefan cel Mare, Gara Iași, strada I. C. Brătianu, oraşul vechi și împrejurimile sale, câteva „celebrităţi” și ceremonii publice din epocă, contribuţia israelită și multe altele.
Jil Silberstein s-a născut la Paris, în 1948. După numeroase călătorii, s-a stabilit în Elveţia, unde i-au fost publicate primele volume. A lucrat pentru editura L’Age d’Homme şi a editat revista de antropologie Présences. În timpul unei călătorii în America de Nord, a cunoscut membri ai comunității aborigene din Quebec-Labrador, în mijlocul cărora a petrecut un an. Această experienţă l-a inspirat în scrierea mai multor texte, în acelaşi timp jurnale de călătorie şi studii de etnologie: Innu, Kali’na şi Dans la taïga céleste. Este autor a 25 de volume, de eseuri, poezie şi povestiri – inclusiv Roumanie, prison des âmes (1991, ediţia a doua, 2010) şi Les voix de Iaşi (2015). De asemenea, a tradus opere de Trakl, Miłosz, T.E. Lawrence şi Reznikoff.

Leave a Reply

Your email address will not be published.