Programul cinematografului Ateneu în perioada 22-28 ianuarie 2018

O gală, două premiere, și o aventură cu animăluțe pentru copii.

Începem săptămâna cu două premiere impresionante: thriller psihologic „Pororoca”, în regia lui Constantin Popescu și drama „Ziua decisivă” în regia Joe Wright. Cele două vor avea loc luni, 22 ianuarie, ora 18.00, respectiv 20.00.

 

Filmul „Pororoca” va avea o proiecție de gală vineri, 26 ianuarie, ora 20.00, la care va fi prezent unul dintre actorii principali, actrița Iulia Lumânare. Aceasta este co-scenarista filmului „Ana, mon amour” și a obținut în 2011 distincția de „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune” (Caravana cinematografică) la premiile Gopo. Pelicula este un carusel de emoții, tratează devastatorul sentiment de vinovăție și ne pune în fața unui fapt pe cât de real, pe atât de înspăimântător: dispariția propriului copil.
Filmul i-a adus actorului Bogdan Dumitrache trofeul pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, primind aprecieri valoroase din partea criticii și presei spaniole.

Același ton dramatic îl regăsim în „Ziua decisivă” – Darkest hour, un film impresionant atât prin evenimente, cât și prin personalitatea impunătoare a premierului Winston Churchill.

Încheiem săptămâna cu animația „Singuri acasă” care va trezi hohote de râs în sală, va binedispune publicul și va răspunde la întrebarea: ce fac animăluțele când rămân singure acasă?
Filmele vor putea fi vizionate conform programului, astfel:

 

22 ianuarie 2018

Ora 18.00 – „Ziua decisivă” – Darkest Hour (regia Joe Wright) – PREMIERĂ – AG

Ora 20.00 – „Pororoca” – (regia Constantin Popescu) – PREMIERĂ – AG

 

26 ianuarie 2018

Ora 18.00 – „Ziua decisivă” – Darkest Hour (regia Joe Wright) – AG

Ora 20.00 – „Pororoca” – (regia Constantin Popescu) – AG – Proiecție de gală în prezența actriței Iulia Lumânare

 

28 ianuarie 2018

Ora 10.00 – „Singuri acasă” – The Secret Life of Pets! – 2D – (regia Yarrow Cheney, Chris Renaud) – AG

 

„Pororoca” – PREMIERĂ – AG

Regia: Constantin Popescu

Cu: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu

Durata: 150 minute

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=W7Zc2vbmZQE

 

Pororoca, filmul care i-a adus actorului Bogdan Dumitrache trofeul pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, va fi proiectat în premieră la Iași, Cinema Ateneu pe 22 ianuarie. Pe 26 ianuarie va avea loc proiecția de gală în prezența actriței Iulia Lumânare, interpreta rolului Cristina, soția lui Tudor (Bogdan Dumitrache).

Pororoca, unul dintre cele mai așteptate filme românești din ultima vreme, spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viață de cuplu obișnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creșterea și educația copiilor: Maria (5 ani) și Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineață, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenție a tatălui, Maria dispare. Împreună cu cu alți părinți, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunță poliția. Maria este considerată, oficial, dispărută.

 

Regizorul Constantin Popescu spune că îi cunoștea pe actori, așa că a scris scenariul cu ei în minte, o poveste pentru cuplul Tudor și Cristina. „Pororoca nu este un film despre etică sau moralitate. Este un film despre sentimentul de vinovăție care pune stăpânire într-un mod tăcut și viclean. Am ști să facem față unei astfel de situații? Suntem oare pregătiți să dăm piept cu o astfel de erupție violentă și devastatoare de emoții?”, explică regizorul Constantin Popescu.

Filmul lansat la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian s-a bucurat de un adevărat succes fiind apreciat peste măsură de critica și presa spaniolă.

Cronica din Fotogramas începe chiar cu acest titlu: „Pororoca – puternicul cinema românesc inundă festivalul cu un film solid ce are șanse de câștig la trofeul Concha Oro (sau, cel puțin, premiul pentru Cel mai bun actor)”.

Canalul TV TCM numește filmul ca fiind “colosal” și spune despre “Pororoca” că este “cel mai bun film văzut până în acest moment în secțiunea oficială în secțiunea”.

 

Titlul poartă o semnificație profundă, anticipând intensitatea întâmplărilor care au loc în film. Pororoca este denumirea unui fenomen care se  petrece de două ori pe an la gura de vărsare a Amazonului, când apele apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu și râurile adiacente (până la 800 km), formând valuri care pot atinge înălțimi de 4 m. Numele său provine din limba indigenă Tupi, din care se poate traduce în „răget puternic” sau că poate distruge totul cu o furie intensă. Este, de asemenea, un portmanteau al cuvintelor poroc (a desprinde, a rupe) și oca (casă).

Titlul întruchipează într -un mod aproape perfect, valul în furia în creștere, frustrarea, precum și, transformarea obsesivă, aproape maniacală a personajului principal.

 

„Ziua decisivă” – Darkest Hour – PREMIERĂ – AG

Regia: Joe Wright

Cu: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Ronald Pickup și Ben Mendelsohn.

Durată: 125 minute

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LtJ60u7SUSw&t=9s

 

Darkest Hour. Ziua decisivă, un film cu 27 de premii câștigate și 52 de nominalizări, dintre care un premiu   Golden Globes, USA 2018 pentru Cea mai bună performanță a unui actor într-o dramă, obținut de actorul principal, Gary Oldman.

Luni, 22 ianuarie, ora 18.00 va avea loc la Cinema Ateneu premiera filmul Ziua decisivă. Acesta va mai fi priectat și vineri, 26 ianuarie, de la ora 18.00.

Drama pune sub lupă deciziile importante și curajoase făcute de Winston Churchill care au schimbat cursul istoriei.

 

La începutul celui de-al doilea război mondial, când capitularea Franței era iminentă, Marea Britanie are de luat o decizie care va schimba soarta acestui război. Fiindcă forțele naziste păreau de neoprit, iar armata aliată era încolțită pe plajele din Dunkirk, soarta Europei occidentale se află în mâinile nou-numitului prim-ministru britanic, Winston Churchill (interpretat de Gary Oldman). Acesta duce o luptă pe două fronturi – pe cel intern, trebuie să facă față mașinațiunilor rivalilor săi politici, iar pe plan extern are de luat decizia de a duce negocieri de armistițiu cu Hitler, salvând, astfel, națiunea britanică de costul unui război, sau de a merge înainte cu războiul, deși acesta pare deja pierdut.

Regizat de Joe Wright, filmul este povestea dramatică și impresionantă a celor patru săptămâni din 1940, în care curajul lui Churchill de a-și asuma poziția de lider adevărat a schimbat cursul istoriei lumii.

 

„Singuri acasă” – The Secret Life of Pets!

Regia:  Yarrow Cheney, Chris Renaud

Voci: Louis C.K., Eric Stonestreet, Kevin Hart, Ellie Kemper, Lake Bell, Jenny Slate, Bobby Moynihan, Hannibal Buress și Albert Brooks

Durata: 87 minute

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=UZ4WBlveGfw

 

V-ați întrebat vreodată ce fac animăluțele voastre de companie când nu sunteți acasă? Comedia „Singuri acasă” – The secret life of pets! Ne spune povestea plină de haz a unor animăluțe de companie. Și știți cum se spune: când pisica nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă. Vă puteți imagina ce aventură încep aceste necuvântătoare în lipsa stăpânilor.

 

Superstarurile Eric Stonestreet și Kevin Hart debutează ca voci de animație de lungmetraj, și lor li se alătură Ellie Kemper, Lake Bell, Jenny Slate, Bobby Moynihan, Hannibal Buress și Albert Brooks.

 

Biletele vor fi puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmul de gală, și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul  www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. INTRAREA este LIBERĂ la filmul documentar „Reședințe ale Regalității Române”.

 

Preț bilet normal: 12 lei

Preț bilet proiecție de gală: 15 lei

 

Detalii pe:

Facebook: Cinema Iași

Site-ul www.ateneuiasi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.