Traducerea volumului „De natura deorum / Despre natura zeilor”, premiată de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași

Vineri, 10 noiembrie 2017, la Casa cu Absidă „Laurențiu Ulici” din Iași, Mihaela Paraschiv a primit PREMIUL USR IAȘI pentru traducerea volumului De natura deorum/ Despre natura zeilor, de Marcus Tullius Cicero, apărut anul trecut în colecția Thesaurus la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Decernarea a avut loc în cadrul festivității de acordare a Premiilor Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași pentru cărțile apărute în anul 2016.

Comisia de jurizare a fost compusă din Elvira Sorohan (președinte), Marius Chelaru și Antonio Patraș.

 

Mihaela Paraschiv este profesor universitar de limbi clasice la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și colaborator la Centrul de Editare şi Traducere TRADITIO. Din anul 2013 este Professor Emeritus al universității ieșene. Șef al Catedrei de limbi clasice, italiană, spaniolă a Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Premiul Ovidiu pentru editarea culturii clasice, latine și neoromanice la Târgul Național de Carte LIBREX (Iași, 10-13 mai 2000). Medalia de aur la Salonul Cărții Românești (Iași, 4-10 mai 2009).

Tratatul ciceronian De natura deorum a apărut în 2016 în premieră în traducere românească, într-o ediție bilingvă. Studiul introductiv, notele și indicele au fost editate de asemenea de Mihaela Paraschiv. Traducerea s-a conformat textului latin din ediția Marci Tullii Ciceronis De natura deorum libri tres, editată de Austin Stickney, care a fost preferată atât datorită divizării mai comode a textului în capitole și paragrafe, cât și datorită lecțiunilor sau conjecturilor mai inspirate propuse de editor pentru elucidarea unor situații îndoielnice (ad dubitationes tollendas) ori pentru completarea unor lacune (ad lacunas explendas).

Leave a Reply

Your email address will not be published.