200 de tineri vor fi ajutaţi să îşi deschidă propria afacere

FS semnatura RGB

Acest proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013


Despre proiect:

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” va finanța cu 100.000 de lei afacerile a 10 tineri şi va iniţia 200 de studenţi şi absolvenţi în arta de a înfiinţa şi a conduce propria afacere. Cursurile se vor desfăşura în cadrul unui centru de antreprenoriat ce va funcţiona la UAIC cu începere din acest an, în cadrul căruia se va oferi consiliere  tinerilor pentru deschiderea afacerilor.

Pentru primul an de funcţionare, centrul este finanţat cu peste 300.000 de euro, sumă câştigată în cadrul unui proiect european pe fonduri structurale realizat de  Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament (CIPO) în parteneriat cu AVENSA, o companie ce oferă servicii de consultanţă în afaceri şi management pentru sectorul privat, public şi ONG.

Proiectul, intitulat „Centru regional pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor” prevede organizarea unor cursuri de iniţiere în afaceri şi oferirea permanentă de consiliere în domeniul afacerilor la sediul centrului. La sfârşitul cursurilor, va avea loc un concurs de proiecte, pe baza căruia 100 de candidaţi vor primi o bursă de 400 de RON, iar 10 proiecte vor fi finanţate cu o sumă de 10.000 RON fiecare, pentru a se transforma în afaceri reale.

La centrul de afaceri se vor putea înscrie studenţi în anii terminali, masteranzi şi doctoranzi, precum şi tineri care au absolvit studiile superioare cu maximum trei ani în urmă. Trainigurile se vor axa pe dezvoltarea a cinci abilităţi de care are nevoie un tânăr pentru a-şi conduce propria afacere, abilităţile fiind determinate pe baza unui sondaj ce va realizat în rândul antreprenorilor de succes din Iaşi şi din regiune. Cincisprezece dintre oamenii de afaceri din zonă vor fi juca rolul de mentori pentru cursanţii centrului de antreprenoriat, iniţiindu-i în tainele propriilor afaceri.

De asemenea, în cadrul proiectului, va fi publicat un ghid despre ABC-ul afacerilor şi 250 de suporturi de training care vor sta la dispoziţia celor doritor la Centru.

Iniţiativa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” îşi propune să stimuleze mediul de afaceri din regiune prin punerea în practică a unori idei inovatoare şi creative, oferind în acelaşi timp educaţie specializată în unul din cele mai căutate domenii în rândul tinerilor: antreprenoriatul. Potrivit unui studiu din 2007 realizat pe un eşantion de tineri din centrele universitare din România, 70% dintre tineri s-au gândit la un moment dat să îşi deschidă propria afacere.

Proiectul „Centru regional pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor”  se încadrează în  Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, axa prioritară 3, domeniul major de intervenţie 3.1 „Antreprenoriatul o alternativă de carieră în regiunea de Nord-Est”.

sigla-CRDA

Date de contact:

Alma Andrei,
Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament
0232 201576
alma.andrei@uaic.ro

Pentru informaţii suplimentare despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Leave a Reply

Your email address will not be published.