Lansarea volumului „Mitropolitul Iosif Naniescu 1875-1902”, de Vasile-Lucian V. Goldan

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită joi, 11 martie 2021, orele 11.00, în Sala SINAXAR de la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Iași, la lansarea volumului Mitropolitul Iosif Naniescu 1875-1902, de Vasile-Lucian V. Goldan, recent publicat în colecția Historica.

Alături de autor, invitații care vor vorbi la acest eveniment sunt: prof. univ. dr. pr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, cercetător științific dr. gr. I Andi Mihalache, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași și prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 Parteneri instituționali: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Editura UAIC, Facultatea de Istorie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”) și Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor.           

Parteneri media: portalul doxologia.ro, ziarul Lumina, Radio Trinitas și librăria Doxologia.

Volumul lui Vasile-Lucian V. Goldan reprezintă o expunere sistematică și obiectivă a personalității mitropolitului Iosif Naniescu, a contribuției sale la revigorarea culturii și a vieții bisericești în Țara Românească şi, mai ales, în Moldova. Obiectivul cărții îl constituie suplinirea unei cercetări istorice veritabile cu privire la viața și activitatea mitropolitului moldovean în cadrul Mitropoliei Moldovei și Sucevei, analizând activitatea sa ce s-a desfășurat pe mai multe planuri: pastoral, cultural, administrativ și, nu în ultimul rând, politic.

 Vasile-Lucian V. Goldan (n. 1988, Iaşi) este licențiat în teologie ortodoxă (2012), drept (2013) și istorie (2015) și a urmat cursurile de master ale Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași. În anul 2017, a susținut teza de doctorat Profil și specific misionar pan-ortodox în secolul al XVIII-lea, obținând titlul de doctor în teologie ortodoxă. În anul 2018, susține teza de doctorat Mitropolitul Iosif Naniescu 1818-1902 și primește titlul de doctor în istorie, în cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În perioada studiilor doctorale, a susținut mai multe conferințe naționale și internaționale (Heiligenkreuz, Viena, Osijek, Seul, Sankt Augustin, Bonn). În prezent, este cercetător postdoctoral al Facultății de Istorie din Iași.