Facultatea de Informatică organizează seminarul științific – CoRoLa

12138375_900063350041601_7349099977564989458_oInstitutul de Informatică Teoretică al Academiei Române din Iași, în parteneriat cu Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, organizează luni, 26 octombrie 2015, începând cu orele 18:00, un seminar științific de prezentare a proiectului prioritar al Academiei Române, CoRoLa (Corpusul computațional de referință pentru limba română contemporană). Evenimentul va avea loc în sala „Ferdinad”, situată în Corpul A al Universităţii „A.I. Cuza” din Iaşi, şi are ca principal obiectiv atragerea de noi voluntari în cadrul proiectului.

Institutul de Informatică Teoretică din Iași şi Institutul de Cercetări pentru Inteligența Artificială din Bucureşti (ambele din subordinea Academiei Române) au în derulare, în cadrul programelor de cercetare prioritară ale Academiei Române, realizarea unui corpus computațional de referință pentru limba română contemporană. Corpusul va conţine o colecție de texte (scrise și orale) de dimensiuni foarte mari (sute de milioane de cuvinte şi sute de ore de înregistrări), adnotate cu metadate (autor, editură, data publicării/apariției etc.) și cu date lingvistice (părți de vorbire, categorii gramaticale, dependențe sintactice etc.).

Prin naturaleţea textelor și prin adnotările pe care le va conţine, corpusul va fi util lingviștilor (pentru descrierea diverselor aspecte ale limbii române), lexicografilor (pentru crearea dicţionarelor generale sau speciale de limbă), celor care învață limba română ca limbă străină, profesorilor care predau limba română în şcoala românească şi în străinătate. De asemenea, un corpus oferă exemple concrete de contexte posibile pentru cuvinte, de relaţii pe care acestea le stabilesc cu alte cuvinte şi poate fi un instrument util de predare-învățare şi evaluare a elevilor.

Dacă doreşti şi tu să faci parte din această echipă, nu ezita!

Vino luni, 26 octombrie 2015, la seminarul de prezentare a proiectului şi află mai multe detalii!

Leave a Reply

Your email address will not be published.