Cum a fost la proiecția filmului „The Soviet Story”

Proiecția filmului “The Soviet Story” a adunat, vineri, 23 martie, începând cu orele 17.00, zeci de pasionați de istorie, dornici să descopere o nouă față, netrăită, a ceea ce a însemnat comunismul. Evenimentul a avut loc în Sala H1 din Corpul H al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a fost organizat de către Centrul de Studii asupra Comunismului și Poscomunismului (CSCP), în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (ICCMER), și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Proiecția fost urmată de o dezbatere cu tinerii prezenți, pe marginea adevărurilor istorice relevate de acest documentar. La dezbaterea “Utopie comunistă, crime în masă şi memorii concurente în secolele XX şi XXI” au participat și istoricii Ovidiu Buruiană, Adrian Cioflâncă, Dorin Dobrincu şi Andrei Muraru.

Încă de la bun început, cei prezenți au convenit asupra faptului că filmul este unul controversat, care ridică numeroase semne de întrebare și care incită la dezbatere. “În film sunt prezenți mulți istorici, însă din perspectivă pedagogică ridică multe semne de întrebare. Consider că, deși nu este întru totul științific, el trebuie să fie discutat în spațiul academic. Prezența studenților aici arată tocmai nevoia de a dezbate acest lucru”, a punctat lect.univ.dr. Ovidiu Buruiană, directorul executiv al Centrului pentru Studiul Comunismului și Postcomunismului. El a mai precizat faptul că filmul operează cu mituri. “Documentarul încearcă să convingă de un adevăr. Un astfel de film nu poate fi caracterizat drept unul academic în sine. El manipulează, dar este o manieră utilă în dorința de a discuta despre istoria acestei perioade”, a adăugat istoricul.

La rândul său, Adrian Cioflâncă a spus că “între cele două memorii, nazistă și comunistă, există incosecvențe majore. Filmul merge pe o idee controversată, aceea că nazismul se inspiră ideologic și tehnologic din marxism, sau bolșevism”. “Din nefericire, nu avem multe astfel de filme. Avem de-a face cu un subiect aproape imposibil de atins în această parte a lumii”, a adăugat istoricul Dorin Dobrincu, directorul CSCP.

Filmul este un documentar de istorie politică al regizorului leton Edvīns Šnore și ilustrează episoade sângeroase ale regimului sovietic, începând cu foametea din Ucraina, marea teroare stalinistă, pactul Ribbentrop-Molotov, masacrarea ofiţerilor polonezi în pădurea Katyn, colaborarea dintre Gestapo şi NKVD, deportările în masă ale sovieticilor şi până la experimentele medicale efectuate în Gulag. Filmul folosește documente și interviuri cu foști ofițeri de informații. În film apar personalități precum politologul german Andre Brie, disidentul rus Vladimir Bukovsky, istoricul britanic Norman Davies, precum și numeroși membri ai Parlamentului European.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.