Oportunități de practică la CERN

Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) oferă studenților români oportunitatea de a lucra în cadrul uneia dintre cele mai cunoscute organizații mondiale de cercetare.

Studenții se pot pregăti pentru o carieră în domeniul științei accesând unul din următoarele programe

1. Programul tehnic pentru studenți

2. Programul CERN OpenLab pentru studenți

3. Programul de vară pentru studenți

4. Programul pentru doctoranzi

5. Programul administrativ pentru studenți

 

 

Pentru a putea accesa programele oferite de Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară studenții trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

–          Să facă parte din statele membre CERN (România se numără printre acestea);

–          Să fi finalizat 18 luni la nivel licență, sau, în cazul Programului pentru Doctoranzi, să fi început un program doctoral în universitățile din unul din statele membre CERN

–          Să cunoasca limba engleză sau franceză.

CERN le oferă studenților înscriși pentru aceste programe următoarele: o alocație lunară capabilă de a acoperi cheltuielile pentru o singură persoană în zona Geneva, o asigurare de sănătate, precum și alte cheltuieli asociate.

Studenții interesați se pot înscrie pe site-ul CERN. Aplicanții vor fi selectați de o Comisie de Selecție ce se întrunește de două ori pe an, în lunile aprilie și noiembrie. Următoarea întrunire a comitetului este 24 aprilie 2012.


Programul tehnic pentru studenți este deschis studenților de nivel licență și presupune realizarea unui training plătit , ce se va finaliza cu un proiect. Durata programului variază între 4 și 12 luni.

Programul vizează următoarele discipline: fizică aplicată, IT, matematică, electrică, electronică, inginerie mecanică sau civilă, instrumentalizare pentru acceleratoare sau experimente de fizică a particulelor. știința materialelor, protecție radioactivă, siguranța și protecția mediului înconjurător, comunicarea științei, supraveghere vid cuantic. Studenții specializați în fizica particulelor teoretic și/sau experimental nu se califică pentru acest program.

Termenul limită de aplicare este 6 martie 2012, iar data limită de trimitere a tuturor documentelor este 9 martie 2012. Programul oferă 100 de locuri disponibile.


Programul CERN OpenLab pentru studenți oferă un stagiu de formare practic în domeniul IT, susținut de o serie de prezentări, vizite, dar și de un proiect special. Durata programului este de 8 săptămâni, în timpul verii.

În cazul acestul program, aplicanții trebuie să aibă asigurare medicală.

Data limită de trimitere a aplicațiilor este 30 martie 2012.


Programul de vară pentru studenți  constă într-o serie de conferințe academice de formare, workshop-uri, vizite și un proiect final. Programul cuprinde domenii precum: inginerie, IT, fizică sau chimie fizică și se va desfășura pe o perioadă cuprinsă între 8 și 13 săptămâni, în timpul verii.

Mai multe detalii despre acest program vor fi afișate în perioada următoarele pe site-ul CERN.


Programul pentru doctoranzi vizează studenții de nivel masterat sau doctorat care pregătesc o teză de doctorat în fizică aplicată, inginerie sau IT, dispuși să petreacă între 12 și 36 de luni la CERN.

Studenții specializați în fizica particulelor (teoretic sau experimental) nu se califică pentru acest program. De asemenea, candidații trebuie să fi realizat deja o  lucrare pe subiectul respectiv în țara de origine. Propunerile de teze de doctorat care pot fi discutate între student, universitatea de origine și CERN pot fi consultate aici.

Studiul desfășurat la CERN poate fi integral teza de doctorat sau doar o parte a acesteia. Supervizarea zilnică a doctorandului pe toată perioada programului la CERN este responsabilitatea unui membru al staff-ului CERN. Titlul de doctor rămâne însă responsabilitatea universităţii de origine a doctorandului.

Bursele doctorale sunt, iniţial, pentru 1 an. Ele pot fi reînnoite pentru următoarele 12 luni. Perioada totală de 36 de luni se poate extinde până la 4 ani consecutivi.

Termenul limită de trimitere a aplicațiilor este 6 martie 2012, iar data limită de trimitere a tuturor documentelor este 9 martie 2012.


Programul administrativ pentru studenți vizează studenți specializați într-unul din următoarele domenii: traducere, resurse umane, lucru avansat de secretariat, administrarea afacerilor, logistică, drept, finanţe, contabilitate, bibliotecar, managementul ingineriei, comunicarea ştiinţei, educaţie, comunicare şi relaţii publice, psihologie, audit. Durata acestui program este cuprinsă între 2 și 12 luni.

Studenții interesați pot aplica pentru acest program până la data de 6 martie 2012, iar data limită de trimitere a tuturor documentelor este 9 martie 2012.

 

CERN, un acronim pentru Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, este cel mai mare laborator de accelerare şi studiere a particulelor elementare din lume, situat în suburbia nord-vestică a Genevei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.