Triplă lansare de carte la Librăria „Orest Tafrali”

 

Librăria „Orest Tafrali” a găzduit miercuri, 18 ianuarie 2012, începând cu ora 18.00, o triplă lansare de carte. Este vorba despre volumele “Educaţie şi frontiere sociale. Franţa, România, Brazilia, Suedia”, coordonat de Mihai Dinu Gheorghiu şi Monique de Saint Martin, în colaborare cu Bénédicte de Montvalon;  “Dezvoltare comunitară şi incluziune socială în perspectivă socioeconomică” de Mihai Dinu Gheorghiu şi Daniela Gîfu şi “Violenţa simbolică în discursul electoral” de Daniela Gîfu.
Primul volum, “Educaţie şi frontiere sociale. Franţa, România, Brazilia, Suedia” a apărut la Editura Polirom în cadrul colecției „Collegium. Sociologie. Antropologie”. Volumul a apărut inițial în Franța în anul 2010. Mihai Dinu Gheorghiu, coordonatorul volumului, este profesor universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, dar și a Școlii Doctorale a Facultății de Filosofie și Stiințe Social-Politice. Este de asemenea, membru al Comisiei Ministeriale de Sociologie și profesor asociat în cadrul Centrului de Sociologie Europeană de la Paris.
În prezentarea volumului au luat cuvântul, pe rând profesorii universitari Adrian Neculau și Nicu Gavriluță, dar și psihologul Iulian Ghica.

Conceptul de frontieră este unul frecvent întâlnit în revistele de specialitate și în literatura de specialitate din Franța.  Este, potrivit prof. univ.dr. Adrian Neculau,” o temă de cercetare privilegiată în alte părți și un prilej de a radiografia societatea  capitalistă care exclude grupurile sociale, inducându-le defavorizaților un sentiment de excludere”.  Frontierele pot fi penetrate, suportă influențe, încorporează valori. Ele pot provoca o invitație la evadare, la depășire, la mobilitate.

„Oricare ar fi sensurile pe care le dăm cuvântului frontieră, până la urmă ajungem la unul esențial: confruntare”, este de părere Adrian Neculau.  Cu alte cuvinte, se formează spații de demarcație, dar se separă în primul rând modele de abordare. „Cu aceste informații am pornit eu la drum în lectura acestei cărți și adaug ca Monique de Saint Martin, colaboratoarea apropiată a lui Dinu Gheorghiu este o piesă de bază în echipa acestuia”, a conchis profesorul.

În continuarea evenimentului a luat cuvântul prof.univ.dr. Nicu Gavriluță. Acesta a insistat în prezentarea sa mai mult pe datele de ordin simbolic, pe care le ilustrăm fiecare dintre noi. “Suntem de condiție diferită, avem statut social diferit, vârste și mentalități diferite, însă mai important pentru mine este ceea ce ne apropie”, a precizat Nicu Gavriluță. La rândul său, psihologul Iulian Ghica a subliniat calitatea analizei realizate în volumul de față, anume aceea de a nu rămâne în sfera abstractă a definițiilor pur științifice și a ipotezelor de cercetare. „Se găsesc multe secvențe vii”, a punctat acesta în final.

La rândul său, coordonatorul volumului, Mihai Dinu Gheorghiu, le-a mulțumit celor trei personalități universitare pentru aprecierile aduse și a punctat câteva aspecte care diferențiază ediția românească de cea franceză.

Bazat pe rezultatele obținute de o echipă internațională de cercetători în Franța, România, Brazilia și Suedia, volumul “Educaţie şi frontiere sociale” se adresează profesorilor și studenților de la facultățile de științe sociale, precum și tuturor celor interesați de relatța dintre educație și frontierele sociale, mai mult sau mai puțin vizibile.

Cel de-al doilea volum, “Dezvoltare comunitară şi incluziune socială în perspectivă socioeconomică” de Mihai Dinu Gheorghiu şi Daniela Gîfu (editori) a apărut la Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Cu ocazia lansării acestei cărți, prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoișie a prezentat, în câteva cuvinte, colecția “Observatorul social”. Colecția este una care vizează, la rândul ei, depășirea frontierelor.” Este o colecție în care observarea socială este integrată în observarea culturii”, a punctat  Andrei Corbea-Hoișie.

Ultimul volum, “Violenţa simbolică în discursul electoral” de Daniela Gîfu a apărut la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. În prezentarea sa, prof. univ. dr. Dan Cristea a precizat faptul că volumul a fost refuzat inițial de o editură importantă din România, pe motiv că ar fi conținut prea multe nume mari de pe scena politică românească.

Conf. univ. dr. Dan Stoica este de părere că titlul volumului este mai mult un “cârlig” pentru a atrage cititorul. Este vorba, potrivit acestuia, despre un discurs simbolic mai degrabă. Violența simbolică poate fi constatată ca efect asupra unora care sunt victimele violenței sau poate fi ceva așteptat de un anumit public. “Aveți aici trei cărți. Citiți-le pe toate într-una singură”, a îndemnat Dan Stoica.

Autoarea cărții, Daniela Gîfu a precizat faptul că a întâmpinat dificultăți în realizarea acestei cărți. “Am început să caut soft-uri care să se ocupe de analiza computerizată a acestor discursuri, dar pentru că nu se gasea decât unul  cu lexiconul în limba engleză, s-a pus problema construirii unui nou dicționar. Nu vă puteți închipui cât a fost de greu”. La finalul expunerii, autoarea a mulțumit celor prezenți: “Este cel mai bun “Bine ai revenit la matcă”, pentru că eu sunt revenită după un periplu de 13 ani din spațiul clujean”.

Evenimentul a fost organizat de Editurile Polirom, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, alături de Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca şi Librăria „Orest Tafrali”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.