Cum va fi studenţia mea – opinii ale bobocilor

            

            În workshop-ul Ce înseamnă să fii student, defășurat în cadrul Bun venit la UAIC, bobocii participanți au visat la următorii trei sau patru ani din viața lor, mai exact – la studenție. Cum își imaginează ei studenția afli din rândurile de mai jos. Tu cum îți imaginezi următorii trei ani?

            „Următorii trei ani din viaţa mea vor fi cei mai frumoşi, plini de noi experienţe şi de o mulţime de amici şi prieteni. Desigur, vor fi şi aspecte puţin mai complicate (de exemplu la început, când este mai dificil de a te conforma cu noile circumstanţe şi cerinţe). Dar, cu puţin optimism, încredere în sine şi un zâmbet, sper că voi ajunge la un final, adică susţinerea licenţei şi a masterului, de succes şi destul de fericit.

            Sper să am deosebita ocazie de a face parte din organizaţiile studențești și să obțin una dintre mobilităţile internaţionale. Sper ca această facultate să-mi ofere oportunitatea de a călători cu Erasmus şi de a vizita cele mai frumoase locuri din lume. De asemenea, sper să stabilesc un dialog productiv cu profesorii, căci cred că aceasta va fi cheia succesului. Deci…aceşti trei ani vor fi, sper, începutul une cariere şi a unei vieţi fericite.”

                                                                                                    Maria – FEAA

            „Următorii patru ani, vor fi:

  • grei, dar frumoşi;
  • dificili, dar nu imposibili;
  • cu distracţie, dar şi cu ore plictisitoare;
  • cu dimineţi geroase, dar şi cu nopţi călduroase;
  • stresanţi, dar interesanţi;
  • mulţi, dar vor trece repede;

                Sunt sigură că urmează o etapă a vieţii mele în care mă voi forma şi maturiza. Sunt conştientă că nimic nu se obţine uşor şi că va trebui să mă organizez foarte bine pentru a face faţă tuturor activităţilor.”

                                                                                                     Claudia – DREPT

             „Un nou început…aşa văd eu facultatea în momentul de faţă. Sunt boboc, sunt un om mic, neştiutor, plin de speranţă, cu multe idealuri, iar la sfârşitul anilor de studenţie sper să ajung un om mare, să fiu mândră de ce am realizat şi de cunoştinţele acumulate. Vreau să învăţ, vreau să mă distrez, vreau să mă implic, vreau să mă dezvolt pe plan personal! O să încerc să fiu cât mai deschisă la nou şi să profit de oportunităţile vieţii de student.”

                                                                                                     Lavinia – INFORMATICĂ

               „Prima şi mult aşteptata zi din viaţa de student a trecut, după întâmpinarea unei multitudini de dificultăţi, noutăţi, noi oameni. Dacă această primă zi a fost atât de haotică, mă întreb: Oare cum vor fi celelalte? … Probabil că mult mai aglomerate, mult mai pline de entuziasm (probabil şi de disperare), dar, cred că în final, asta înseamnă să preţuieşti fiecare clipă şi să valorifici tot ceea ce ţi se oferă.

               Tot ce pot spune acum e că aştept cu nerăbdare să văd ce urmează şi că sunt curioasă cum mă vor schimba pe mine acei trei ani de studenţie.  Ţineţi-mi pumnii!”

                                                                                                     Andreea Chirilă

             „Văd următorii ani la universitate plini de oportunităţi ce nu trebuie ratate. Cu siguranţă vor fi cei mai frumoşi ani din viaţa mea, pentru că voi învăţa ce înseamnă responsabilitatea, ce înseamnă asumarea unui risc, şi de asemenea, îmi voi dezvolta personalitatea. Unde există voinţă, există şi o cale, şi sunt sigur că următorii ani vor fi pe măsura aşteptărilor mele. De asemenea, sunt bucuros că aici, la UAIC există multe mijloace necesare pentru a îndeplini orice vis. Acestea fiind spuse, abia aştept să mă prezint la primul curs şi să încep a cunoşte puţin câte puţin adevărata viaţă de student.”

                                                                                                     Lozonschi Alexandru – RISE

                 „În primul rând facultatea e ca zborul unui pui de barză, după ce ai primit instructajul părinţilor de acasă, vrei nu vrei, trebuie să faci saltul. Noi, studenţii, am ales facultatea. Acest zbor poate să fie unul minunat şi plin de peripeţii, unde poţi cunoaşte oameni, îţi poţi face prieteni, printre cei mai deosebiţi, şi mai ales, poţi încununa toate acestea cu iubire, cu iubirea pentru toţi. La fel cum cultura este moartă fără iubire (cine a încercat să aprofundeze tainele vieţii, ştie, simte că totul este zadarnic fără iubire) şi orice alt lucru, tot la fel este şi studenţia, este moartă fără iubire. Putem, aşadar, face saltul in două moduri, cu gândul de a fi primii sosiţi la destinaţie, sau cu gândul de a face din acest zbor un imn al iubirii. Să ne ajute Dumnezeu să alegem a doua variantă.”

                                                                       Ciuchi Luca Alexandru – TEOLOGIE ORTODOXĂ

                    „Toţi spun că depinde doar de noi, sau că avem timp pentru toate. În prima zi mi se pare totul imposibil, dar sper ca în timp totul să se clarifice şi să nu regret alegerea făcută. Momentan, în fruntea aşteptărilor mele în ceea ce priveşte studenţia se află cunoaşterea sălilor de curs. În trei ani, cu siguranţă nu voi mai fi la fel de pierdută ca acum… În altă ordine de idei, conştientizez că primordial este să profiţi la timp de oportunităţile care ţi se oferă, deoarece, întotdeauna, mai târziu ar putea fi prea târziu. Aştept de la anii de studenţie să mi se îndeplinească visele, să mă ghideze spre o carieră care să mă reprezinte cu adevărat şi să-mi deschidă ochii!”

                                                                           Sălăgean Roxana

            ”În primul an de facultate mă voi concentra pe învăţarea unei limbi străine şi obţinerea unui certificat pentru limba engleză. În plus, plănuiesc să mă înscriu într-o asociaţie şi să fac voluntariat. În martie/aprilie o să aplic cu siguranţă pentru programul de burse ERASMUS.

            În speranţa că o să-mi fie acceptat dosarul, anul 2 va fi anul în care voi pleca la studii în altă ţară. Mi-ar plăcea să încep să lucrez (internship). Voi face parte în continuare dintr-o organizaţie.

            Anul trei va reprezenta anul pregătirii pentru urmarea masteratului într-o altă ţară, preferabil Marea Britanie, Irlanda sau Germania. Tot în anul trei va trebui să mă pregătesc intens pentru licenţă.”

Ioana – Filosofie și Științe Social-Politice, Comunicare şi relaţii publice

            ”Următorii 3 ani probabil cei mai frumoşi ani din viaţă imediat după ce dai piept cu responsabilitatea, distanţa faţă de părinţi şi întâlnirea cu colectivul ce are aceleaşi ţeluri ca şi tine. Sper ca în următorii 3 ani să mă distrez, să învăţ şi nu în ultimul rând să mă implic, să-mi dezvolt abilităţile şi să visez. Atâta timp cât am vise pot fi mai destins, comunicativ şi mai ales atrăgător pentru interlocutor căci nimic nu poate fi mai frumos decât o persoană care visează. Vreau să nu ascult de părerile celor care vor să te coboare cu picioarele pe pământ şi să-i ajut la rândul meu pe ceilalţi să se realizeze, să urce în vârf.”

Iordache Daniel

                  ”Consider că următorii trei ani, ani plini de noutăţi vor fi potriviţi pe măsura capacităţii noastre. Fiecare student este responsabil de sine şi de aceea eu cred că cei trei ani ai facultăţii vor fi aşa cum ni-i formăm.

                  Personal, pot să spn faptul că anii de facultate mi se par cei mai frumoşi, sper ca aceşti ani să reprezinte pentru mine o oportunitate de viitor, o portiţă prin care a-şi putea să-mi lărgesc universul cunoaşterii dar şi cel al dezvoltării.

                  Următorii trei ani de FEAA vor fi inundaţi de economie, de griji dar şi de plăceri. Vor fi ani decisivi carierei noastre şi de aceea consider că vor fi anii în care vom da randamentul maxim în domeniul ales.”

Ana-Maria P. FEAA

–          ”Activi, vor fi următorii 4 ani

–          Bursa Erasmus

–          Poate, work and travel

–          Voluntariat ELSA/AIESEC/CIPO, voi vedea în curând 🙂

–          Note mari, poate bursă de merit

–          Bineînţeles cât mai multe petreceri la care să iau parte

–          La fel de “bineînţeles”, un job part-time

–          Internship :D”

Alexandra, DREPT

                  ”Următorii 3 ani de facultate vor fi plini de peripeţii, în primul rând pe plan didactic, dar şi la partea de voluntariat (eu doresc să mă înscriu în ASII). Sunt conştientă de faptul că facultatea pe care am ales-o nu este o facultate pe care o termină toţi, dar eu consider că în condiţiile în care mie imi plac matematica şi informatica, această facultate este cea potrivită pentr mine. Fiind studentă la FII, am să încerc să îmbin utilul cu plăcutul. Sper acest lucru prin simplul fapt că domeniul IT este unul de viitor, aceasta fiind partea utilă deoarece mă va ajuta în viitor să-mi găsesc un job mai mult decât convenabil şi partea plăcută este faptul că visez să studiez informatica încă din clasa aVIII a. Drept urmare fac ceva ce îmi place şi atunci când fac ceva ce îmi place, pe lângă faptul că timpul va trece mult mai uşor şi plăcut, voi realiza şi ceva cu viaţa imi voi face o carieră.

Alice Laic, INFORMATICĂ

–          ”Voi deveni voluntar activ în cel puţin o organizaţie

–          Voi învăţa suficient cât să obţin o bursă de studiu

–          Voi obţine o diplomă de DALF

–          Voi pleca în Franţa cu  o bursă Erasmus

–          Voi obţine un internship în ţară sau în străinătate

–          Îmi voi găsi un job part-time

–          Îmi voi face prieteni

–          Mă voi distra şi voi organiza petreceri alături de prieteni

–          Voi deveni un om responsabil şi independent.”

Mădă, DREPT

                  ”Mă aştept ca următorii trei ani să fie încărcaţi cu responsabilitate, dar asta nu pare a fi tocmai un lucru rău ci mai degrabă o modalitate de a mă dezvolta atât pe plan intelectual, cât şi emoţional.

                  Fiind departe de căminul părintesc, Universitatea mi-a oferit un loc în unul din căminele sale, astfel va trebui să îmi port singură de grijă.

                  Pe parcursul celor trei ani îmi voi testa limitele şi poate, voi reuşi să îmi dezvolt cât mai multe abilităţi. Mă pregătesc să fac multe ore de voluntariat, să beau multă cafea în sesiune, să învăţ şi să trăiesc intens fiecare clipă.”

Rusu Ana, ISTORIE

Leave a Reply

Your email address will not be published.