Studenţii informaticieni schimbă Internetul din amfiteatre

Ceea ce în primă fază reprezintă un proiect semestrial pentru studenții de la Facultatea de Informatică din Iași ar putea deveni viitoarele aplicații web pentru dispozitive mobile dezvoltate de Mozilla. Este vorba de o serie de proiecte desfășurate în cadrul cursului Interacțiunea Om-Calculator, pe parcursul unui semestru, de studenții de la programele de master Ingineria sistemelor software sau Lingvistică computaţională ce vizează găsirea de soluții inovatoare privind interacțiunea om-calculator în contextul aplicațiilor Web, mobile sau neconvenționale. Ideile sunt dintre cele mai inovatoare putând fi implementate și utilizate de  milioane de oameni din toată lumea.

„În ziua de astăzi, a dezvolta o aplicație software, oricare ar fi platforma pe care rulează – calculator obișnuit, Web, dispozitiv mobil, chioșc informațional – fără a lua în consideraţie audienţa este o utopie. Prin acest curs, studenţii pot să-şi formeze o privire de ansamblu asupra problematicilor proiectării interfeţelor cu utilizatorul şi a tipurilor de interacţiune om-calculator” a precizat conf. univ. dr. Sabin Buraga, îndrumătorul proiectelor.

 

Patient Eye Tracking Interface – Ce poţi face când doar ochii vorbesc

Cum pot fi ajutate să comunice persoanele rămase paralizate în urma unui atac cerebral?  Atunci când tot corpul rămâne paralizat, ochii reprezintă singura cale de comunicare cu lumea înconjurătoare. Prin ei poate ieși la iveală un întreg roman, cum este Scafandrul și fluturele al lui Jean Dominique Bauby, cel care în urma unui atac cerebral și-a dictat opera folosindu-și doar ochii înainte să îşi piardă viaţa. Însă de cele mai multe ori prin intermediul ochilor sunt transmise suferințe care nu pot fi înțelese de cei din jur decât poate cu ajutorul viitoarei aplicații create de studenții informaticieni.

[showhide type="text1" more_text="Vezi mai mult" less_text="Inchide" hidden="yes"]Studenții de la Facultatea de Informatică au creat o aplicație care îi poate ajuta pe medici să înțeleagă suferința persoanelor care au rămas paralizate. Folosind un smartphone și un alfabet alcătuit din 40 de caractere împreună cu o aplicație care urmărește mișcările ochilor, pacientul va putea răspunde la întrebările adresate de medici cu privire la durerile pe care le resimte. Prin mișcările ochilor pacientul poate selecta literele pentru a compune mesajul său.  În primă fază literele sunt grupate în funcție de frecvența lor iar pacientul poate ajunge la litera dorită doar clipind. Apoi aplicația are la bază un limbaj bazat pe șase posibile mișcări ale ochilor: deschidere, închidere, privire spre stânga sau dreapta sau privire în sus sau în jos cu ajutorul căruia pacientul poate să compună sms-uri, să își verifice emailul sau chiar să scrie pe diferite bloguri. Pentru fiecare literă pacientul va folosi doar două dintre aceste gesturi.

Linkul proiectului: http://emanuelaboros.ro/hci-project/node[/showhide]

Blind Beethoven – Cum să compui muzică fără să poţi vedea partitura

Cea de-a doua echipă de studenți de la Facultatea de Informatică și-a propus să  vină în ajutor compozitorilor sau muzicienilor talentați, dar nevăzători. Ei au creat o aplicație care poate fi folosită  de persoanele nevăzătoare pentru a compune muzică de pian pe dispozitivele mobile, cum sunt telefoanele mobile cu touchscreen sau laptopurile. Ea se bazează pe simpla atingere, comenzi vocale și feedback audio.

[showhide type="text2" more_text="Vezi mai mult" less_text="Inchide" hidden="yes"]
Aplicația simulează clapele pianului având regiuni specifice pe ecran pe care utilizatorul să apese pentru a înregistra notele. Pentru acest lucru se va folosi o învelitoare deasupra touchscreenului care conține litere ale alfabetului Braille ce pot fi simțite cu ajutorul degetelor. Meniul aplicației va conține patru părți: Help – în care este inclus tutorialul audio, Browse – care permite ascultarea pieselor salvate anterior, Options – care permite schimbarea diferitelor setări ale aplicației. Utilizatorul va putea să compună melodii, să le salveze, să le editeze sau să le împărtășească prin intermediul contului său de pe Last.fm de exemplu.
Linkul proiectului:  http://blindbeethovenhci.wordpress.com/category/beethoven-questions/

[/showhide]

 

Frenemies – Cum alegi cu cine să socializezi

Prezența la diferite evenimente implică adesea cunoașterea unor oameni noi, unii foarte interesanți și plăcuți, alții, dimpotrivă, foarte superficiali și deseori răutăcioși. Cum ar fi dacă ați putea ști dinainte care dintre ei intră în aceste categorii pentru a-i putea alege doar pe cei potriviți vouă? La acest lucru s-a gândit o altă grupă de studenți ai Facultății de Informatică.  În căutarea unor noi soluții de interacțiune cu aplicațiile web pentru rețelele sociale ei au creat Frenemies, o aplicație social web care te ajută să alegi cu cine să interacționezi la un eveniment sau pe cine ar  trebui să eviți.

[showhide type="text3" more_text="Vezi mai mult" less_text="Inchide" hidden="yes"]Utilizatorii acestei aplicații se pot conecta la un dispozitiv, tabletă sau smartphone, care are activat Bluetooth-ul și pot vedea toate persoanele din sală conectate la același dispozitiv sau aceeași rețea. Pe baza conturilor pe rețelele sociale ale utilizatorului acesta poate vedea detalii despre persoanele care sunt în acea încăpere astfel încât va ști pe cine trebuie să evite sau pe cine ar dori să cunoască. Aplicația poate fi folosită la evenimente precum nunți sau conferințe unde utilizatorul nu cunoaște foarte multă lume astfel că poate apela la această aplicație pentru a vedea ce subiecte de discuție poate avea în comun cu persoanele care participă la același eveniment.

Linkul proiectului: http://aisquared.wordpress.com/
[/showhide]

QRPlaces – Cum afli ce locuri merită vizitate

Locurile noi rezervă de cele mai multe ori surprize dar nu întotdeauna dintre cele mai plăcute. Astfel că este mai bine să fii informat atunci când faci o alegere cu privire la o locație sau alta. Acest lucru este posibil prin cea de-a doua aplicație dezvoltată de echipa aiSquared numită QRPlaces. Aplicația permite utilizatorilor unei tablete să obțină imediat informații despre locația în care se află prin intermediul GPRS-ului. Astfel pot găsi în cel mai scurt timp un anumit loc pe care încă nu îl cunosc căutând in funcție de o serie de categorii (cinematografe, restaurante etc.).
[showhide type="text4" more_text="Vezi mai mult" less_text="Inchide" hidden="yes"]
Aplicația oferă posibilitatea utilizatorilor de a se conecta prin intermediul rețelelor sociale pentru a vedea care este părerea altor persoane despre locul pe care se pregătesc să-l viziteze.  Ei pot obține sfaturi de la alte persoane sau prieteni despre acea locație.

Linkul proiectului: http://aisquared.wordpress.com/
[/showhide]

Social Speed – Cum să comunici uşor cu persoane necunoscute

Crearea unor noi legături de prietenie cu persoane necunoscute poate fi destul de dificilă din cauza lipsei de informații despre acestea. Cu ajutorul aplicației Social Speed dezvoltată de echipa aiSquared acest proces este înlesnit. Este vorba de o aplicație web pentru smartphone-uri conectată la rețelele sociale care sugerează subiecte de discuție între persoane care nu se cunosc. Utilizatorii pot alege să se conecteze prin intermediul bluetooth-ului la o anumită rețea disponibilă unde aplicația le va găsi, pe baza selecției lor legate de sex și interes, un partener de discuție cu un profil asemănător.

[showhide type="text5" more_text="Vezi mai mult" less_text="Inchide" hidden="yes"]
Găsirea acestui partener de conversație și stabilirea subiectului de discuție se face pe baza conturilor pe rețelele sociale, iar timpul convorbirii sub formă de apel video, este prestabilit. Odată epuizat utilizatorii sunt întrebați daca le-a plăcut compania. Prin ridicarea și coborârea telefonului pot aproba iar prin mișcarea acestuia de la stânga la dreapta pot nega. De asemenea, pot alege să continue cu o nouă conversație sau între timp pot contacta partenerul de discuție pe rețelele sociale.

Linkul proiectului: http://aisquared.wordpress.com/
[/showhide]

My Web Browser – Cum găseşti rapid informaţiile pe care le cauţi

Ați avut nevoie urgentă de o informație din domeniul vostru de interes și browserul pe care îl utilizați nu vă era de ajutor?  Acum puteți avea  propriul browser creat în funcție de profilul și interesele voastre. Este vorba de  MyBro,  un navigator rapid pentru persoane foarte ocupate, conceput de un alt grup de studenți ai Facultății de Informatică. Acesta poate fi accesat prin intermediul unui cont de utilizator care implică logarea și deconectarea pe baza unei adrese de email. Sunt cerute utilizatorului informații precum nume complet, sex, data nașterii, orașul și țara de proveniență, statutul social și domeniul de activitate pe baza cărora vor fi definite anumite categorii de interes și prestabilită interfața. De exemplu daca sexul ales este feminin, tema setată va fi roz în timp ce pentru masculin va apărea o temă de fundal albastră.
[showhide type="text5" more_text="Vezi mai mult" less_text="Inchide" hidden="yes"]

Scopul principal al acestui browser este facilitarea accesului cât mai rapid către informațiile de interes astfel că trebuie să fie foarte ușor de  utilizat. Din acest motiv prima pagina conține o prezentare video a browserului în care sunt explicați principalii pași ce trebuie făcuți pentru personalizarea propriului navigator.  Acesta se bazează în principal pe o serie de categorii precum: bussiness, favourite pages, entertainment, social networks, news etc. care pot fi editate sau aranjate de utilizator în funcție de priorități. Browserul nu conține aplicații flash pentru a nu crea un timp de așteptare mai mare. Totul este foarte bine structurat, ușor de accesat, rapid și sigur.

Linkul proiectului: http://mybrohci.wordpress.com/.
[/showhide]

Proiectele elaborate de studenţi se integrează în iniţiativa „Student Outreach – Mozilla Labs Concept Series”, destinată colaborării la nivel academic cu universităţile din lume. Ele reprezintă în primă fază componenta majoră de evaluare a activității studenților înscriși la cursul „Interacțiune om-calculator”, susţinut, din anul 2000, de conf. univ. dr. Sabin Buraga, îndrumătorul proiectelor.  „Mi-aş dori ca studenții să aibă inițiativa punerii în practică a unor proiecte, depășind stadiul de experimente academice. Din acest motiv, am încurajat unii studenți să-şi expună rezultatele obținute în cadrul unor evenimente de profil”, menţionează conf. univ. dr. Sabin Buraga.

Cele mai reușite soluții proiectate şi implementate vor fi puse la dispoziția întregii comunităţi mondiale prin intermediul companiei Mozilla.

Diana Ioniţă şi Mihaela Bucur

Leave a Reply

Your email address will not be published.