Cum se vede viața de student de „Cuza” prin ochii unui student Erasmus

Viața de student la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se vede diferit prin ochii fiecărui student sau absolvent. Cursurile, profesorii, examenele, viața din campus, petrecerile au altă imagine pentru fiecare în parte. Dar ce reprezentare capătă ele în mintea unui student venit în Iași cu o bursă Erasmus? Pentru a afla cum se văd Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Iașul prin ochii unui student străin, am stat de vorbă cu trei dintre studenții Erasmus.

Grazia Leone este unul dintre studenții Erasmus care a ales să studieze limbile străine la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A venit în Iași pentru că aici este cea mai veche universitate din România și pentru că limba română este unul din domeniile sale de studiu în Italia, la Universitatea „Aldo Mori” din Bari, pe lângă engleză și albaneză. După câteva luni este convinsă că a făcut cea mai bună alegere. „Iașul este un adevărat centru universitar al excelenței. Le recomand colegilor mei de la Universitatea din Italia să vină să studieze aici pentru că vor găsi profesori și studenți foarte bine pregătiți”.

S-a integrat repede printre noii ei colegi și chiar și-a făcut și câțiva prieteni români. „Împreună cu ei și alți colegi Erasmus mergem la o partidă de bowling în Iulius Mall, după cursuri sau seminarii. Suntem nelipsiți de la petrecerile tematice organizate pentru studenții Erasmus dar și de la întâlnirile din La Bază, Underground sau Curtea Berarilor, locațiile cele mai frecventate de studenții străini care învață în Iași”.

Anja Bing Vangsnes a venit de la Universitatea din Volda, Norvegia să studieze Istoria la Iași. „Am găsit aici oameni foarte amabili și deschiși printre care mi-am făcut repede prieteni. Ei sunt cei care îmi vin în ajutor la cursurile și seminariile la care aleg să merg, pentru că limba română mi se pare încă mult prea dificilă”. Spune despre Iași că are tot ce îi trebuie ca să fie un oraș al studenților. „Îmi place atmosfera din campus. Ador petrecerile din cămine sau din Underground și La Bază la fel ca și plimbările pe Copou”.

Alex Kocis este cel de-al doilea student Erasmus al Facultății de Istorie în acest semestru. Student al Universității Ioannina din Grecia, Alex a ales România la recomandarea unei prietene românce, absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, stabilită acum în Grecia. A venit astfel pregătit să studieze la o universitate serioasă, așa că, înarmat cu un dicționar, frecventează cursurile de istorie pentru a vedea care sunt diferențele între învățământul universitar românesc și cel grec. „Cred că programul studenților români este prea încărcat. Cursurile și seminariile ocupă o mare parte din timpul în care poți studia pe cont propriu, cu toate că materia este mult mai puțină față de cea studiată în Grecia”. Iașul înseamnă pentru el în mare parte Copou, acesta fiind locul în care își petrece cel mai mult timp. „Nu am vizitat încă multe părți ale Iașului, am reușit să ajung doar la Cotnari. Îmi place să ies în Copou, e o zonă foarte frumoasă cu multe cafenele”.

Indiferent că sunt la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” sau la altă universitate din Iași, studenții Erasmus au parte de sprijinul a două ONG-uri, Erasmus Student Network Iași (ESN) și Inițiativa Erasmus Iași (IEI) care să îi ajute în cazul în care întâmpină probleme sau să îi sprijine în procesul de integrare în noul mediu academic. Tot aceste asociații se ocupă și de organizarea unor evenimente culturale și sociale pentru studenții Erasmus, excursii în diferite locuri ale țării, nopți de film, cine tradiționale, petreceri pe diferite teme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.