Ce-i aduce pe oameni la întâlnirea cu cărţile

Pe 12 aprilie s-a deschis noua librărie “Humanitas” din strada Lăpuşneanu. Librăria oferă cititorilor un număr impresionant de cărţi din variate domenii, muzică pentru toate gusturile, cărţi audio precum şi un mic refugiu la o cafea caldă şi o carte bună într-un spaţiu amenajat cu atenţie şi bun gust.

 

La inaugurarea librăriei cititorii au fost întâmpinaţi de prof. univ. dr. pr. Gheorghe Popa, prorector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof. univ. dr. Eugen Munteanu şi Gabriel Liiceanu, directorul grupului Humanitas .  Discursurile susţinute au avut menirea de a destinde atmosfera şi de a ne face cunoştinţă cu noua locaţie şi cu raţiunea de a fi a noii librării.

Prorectorul Gheorghe Popa a pus accent pe valorile dobândite prin lectură, pe modelele culturale promovate de universitate şi de instituţiile culturale precum şi pe simbolurile oraşului Iaşi. De asemenea, s-a accentuat faptul că apropierea de Copou şi de centrul universitar nu este una întamplătoare ci porneşte de la ideea de a transforma noua librărie – cafenea într-un spațiu dedicat activităţilor culturale, dar şi într-un loc în care studenţii să-şi petreacă timpul liber într-un mod plăcut şi folositor.

În cuvântul său, părintele profesor Gheorghe Popa a amintit de Constantin Brâncuşi şi de „Coloana Infinitului” făcând astfel paralela între aceasta şi aspiraţia unui cititor ca prin lectură să atingă un nivel cât mai înalt de cunoaştere.

Profesorul Eugen Munteanu a catalogat noua librărie drept „un loc al bunului simţ şi al bunului gust”, un loc dedicat lecturii, discuţiilor în jurul subiectelor de actualitate şi nu numai, un loc al destinderii ce aduce împreună tinerii, studenţii şi elitele intelectuale ale oraşului Iaşi.

A fost atinsă şi problema pe care scriitorii, dar nu numai ei, au discutat-o în diferite circumstanţe şi anume aceea a apariţiei cărţilor în format electronic şi a învelirii cărţilor „tradiţionale” într-o perdea de uitare.

Gabriel Liiceanu şi-a început discursul amintind de faptul că în urmă cu patru ani în Iași se închidea unul dintre locurile preferate de cititori: librăria „Eugene Ionesco”.  În comunicatul emis la acea dată se punea încă din titlu întrebarea: „de ce se închide (pentru a se redeschide) o librărie?”. Având în vedere contextul economic și evoluția pieței în ceea ce privește vânzarea de carte, redeschiderea unei librării ar putea fi considerată a fi un pas îndrăzneț. Raţiunea pe care se bazează însă întemeierea editurii stă în ideea de continuitate şi forţa de a supravieţui şi de a se adapta schimbărilor pe care le suferă societatea.

Decizia ca noua librărie să fie deschisă în plin centru universtar a fost inspirată de trecutul şi vestigiile culturale ale oraşului Iaşi; au fost amintite astfel  principalele daruri pe care personalităţile ce au trăit şi activat în acest oraş le-au adus culturii româneşti. Ne-am adus aminte de „Junimea”, de personalităţi precum Iacob Negruzzi sau Titu Maiorescu fără de care chipul culturii româneşti ar fi arătat cu totul altfel.

În încheierea discursului au fost dezvăluite şi aspecte care ţin mai puţin de spirit şi mai mult de latura comercială şi organizatorică a noii librării. Deschiderea noii librării a reprezentat o investiţie uriaşă, suma ridicându-se la 90 000 de euro. Am aflat de asemenea că anagajații librăriei sunt aleși cu atenție formând o echipă tânără și bine instruită. Echipa librarilor de la Iași are de altfel cea mai scăzută medie de vârstă dintre toate librariile Humanitas din țară.

În concluzie, librăria „Humanitas” promite a aduce la un loc o ofertă atractivă de cărţi, o atmosferă prielnică lecturii şi petrecerii timpului liber, pe scurt un loc dedicat celor care doresc să se bucure de o carte bună la o cafea aromată şi astfel să-şi petreacă timpul liber într-un mod util şi plăcut.

Imagini preluate de pe contul de Facebook al Librăriei

Leave a Reply

Your email address will not be published.