Scriitorul ieșean Cătălin Mihuleac vine la dialog cu studenţii de la Jurnalism şi cititorii ieşeni

Untitled-512Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi (ASJ) continuă seria de întâlniri cu „Scriitorul lunii”. Întâlnirile fac parte din campania „Şezi blând şi citeşte”, care a început în anul 2013 în mediul online şi offline. Campania are ca scop promovarea lecturii şi a scriitorilor contemporani în mediul studenţesc ieşean şi nu numai. În acest sens, în cadrul celei de-a II-a ediții a evenimentului „Scriitorul lunii”, invitat special este scriitorul Cătălin Mihuleac. Scriitorul ieșean se va întâlni cu studenţii de la Jurnalism şi cu cititorii din Iaşi vineri, 26 februarie, în Sala „B.P. Hasdeu” din incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU Iaşi). Evenimentul va începe la ora 17.00, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile în sală.

 

„America de peste pogrom” – romanul din centrul noii literaturi contemporane din România

Întâlnirea va fi moderată de jurnalistul Andrei Giurgia şi se vor pune în discuţie teme ca: omul din spatele cărţii, relaţia scriitorului cu jurnaliştii şi criticii literari. De asemenea, se va dezbate necesitatea susţinerii media în cadrul promovării operelor literare contemporane, la care sunt invitaţi şi jurnaliştii locali dedicaţi domeniului cultural. Discuția se va îndrepta, în special, spre cel mai nou roman al lui Cătălin Mihuleac – America de peste pogrom, care a apărut la Cartea Românească în 2015.

 

Odată cu întâlnirea dedicată scriitorului și romanului, vom menționa date importante pentru Iași, România și istoria tristă legată de evrei, (care deseori a fost „omisă” în manualele și la orele de istorie):

În 2016 se comemorează 75 de ani de la Pogromul din Iași.
În 2016, România a preluat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.
Despre informații referitoare la pogromul de la Iași, recomandăm site-ul specializat www.pogromuldelaiasi.ro.

 

Teme propuse spre dezbatere, pe baza romanului America de peste pogrom:

  • Paralelismul dintre două lumi
  • Tranziţia nativităţii. Nostalgia sufletelor second-hand
  • Lume la „mâna a doua”
  • Transpunerea trecutului în prezent
  • Evreii şi restul lumii
  • Istoria ascunsă a pogromului
  • America, poarta spre o lume mai bună

Cătălin Mihuleac, cunoscut publicist, autor de articole şi pamflete în diverse publicaţii din Iaşi şi din România, precum România literară, Timpul, Convorbiri literare ș.a. A debutat ca scriitor în anul 1995, cu povestirea Universitatea Matilda în revista Timpul. Scriitorul are o teză de doctorat bazat și legat pe jurnalism, ca o „datorie” plătită tinereții sale ziaristice: Pamfletul și tableta. Jurnalism sau literatură? (lucrare publicată la Editura Universității „Al.I.Cuza” din Iași, în anul 2009).

 

Despre proiect

Proiectul „Scriitorul lunii” este gândit în termenii susţinerii şi promovării operelor ieşene, invitând publicul cititor şi studenţii de la Jurnalism la întâlnirea cu principalii creatori ai literaturii din „dulcele târg al Ieşilor”. Unul dintre principalele motive care ne determină să realizăm acest proiect, se datorează faptului că, în prezent, promovarea lecturii este susținută mai mult online, iar noi vrem să readucem lectura şi beneficiile ei în offline, precizează iniţiatorii evenimentului, membri ai ASJ.

Evenimentul va avea o periodicitate lunară şi este realizat cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi.

Mai multe informații găsiți pe paginile de facebook a campaniei și ASJ.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.