Cum arată cele 24 de ore dinaintea unui examen

 Dă impresia că înveți: caută un citat mai frumos din caiet, ori o formulă alambicată și dă-i ”Share”

 

A trecut o săptămână din ceea poartă numele generic de ”Apocalipsa de două saptămâni”, ”Boala studentului silitor” sau ”Moartea în alb”- asta pentru că îi prezinți profesorului, la finalul celor două ore de examen, foaia în alb, pe care, obligatoriu ți-ai trecut numele-.

St(r)esiunea este o perioadă pe care toți studenții au grijă să o treacă în calendar cu roșu. Fiecare zi de dinaintea examenului este pe cât de istovitoare, pe atât de plină de neprevăzut și treburi pe care ar fi trebuit să le fi făcut cu mult timp în urmă, dar care nu mai pot suferi vreo amânare.

 AMR: 24

Acele 24 de ore premergătoare examenului se transformă în secvențe de activități fără de care nu poți trăi. Dintre toate cel mai greu este să te trezești, dimineața, la ora 12.00 am, atunci când soarele-ți bate în geam și-ți stânjenește somnul lin. În camera goală și răvășită după cheful de seara trecută ar fi bine să profiți de timp și liniște ca să înveți pentru examenul de mâine. Dar cum să acumulezi informații într-un mediu ostil!?Mai bine faci curățenie, poți învața mai târziu, asta dacă ești fată și te enervează murdăria, dacă ești băiat, nu este treaba ta dacă mirosul din cameră ofilește florile de pe hol de cum deschizi ușa, ori tricoul pe care-l porți are trei zile, nu e vina ta că tot timpul când te trezești nu mai este apă caldă în cămin.

 AMR: 18

Este cunoscut faptul că nu poți învăța pe stomacul gol, așa că te așezi la coada de pe culoar dacă vrei să mănânci în următoarea oră și jumătate. Bucătăria este numai una iar numărul de cratițe pe metrul pătrat depășește douăzeci. După ce ai reușit să scapi din jungla bucătăriei teafăr și cu cartofii prăjiți aburind, trebuie să comunici, așadar îți iei prietenul laptop lângă tine, mai lui un cartof, mai ție câțiva și dai like-uri sau comentezi la fiecare poză de pe Facebook. Ca să nu dai impresia colegilor tăi că nu înveți, deschizi repede caietul, cauți un citat mai frumos, ori o formulă alambicată și-i dai ”Share”. Și dacă tot ai cartea în mână și mai sunt vreo 18 ore până la examen te gândești că nu ar strică să mai răsfoiești puțin prin paginile de Facebook și pe urmă prin carte.

 

AMR: 14 ore

Cum nici Internetul nu mai e ce era, te-ai hotărât, și lași totul deoparte. Ai destule cursuri de citit, așa că te faci cât mai confortabil și înveți, minutele se scurg chinuitor, te întorci de pe o parte pe alta, cu burta în sus și după aproape două ore de foit, îți iei somn. Ai avut noroc de colegi, care, au trântit ușa la cameră suficient de tare pentru a te trezi, așadar îți poți continua studiul. E deja opt seara, nu ai mai mâncat de șase ore și ar cam fi momentul, dar gândul că bucătăria este din nou suprapopulată te face să cauți prin buzunare ultimii bani pe care îi ai, ca să-ți cumperi ceva. Până la magazin și înapoi pierzi timp prețios pe care-l poți folosi pentru a învăța, nici cu ai tăi de acasă nu ai mai vorbit de la atâta învățat. Așa că mulțumești în șoaptă capitalismului și celor ce-ți aduc pizza în prag, și-ți comanzi una după buget.

AMR: 12 ore

Apoi, dacă nu ai văzut “Sherlock Holmes 2” atunci este mai mult decât necesar să faci o seară de film îmbinată cu o ”pijama party”, o fi având dreptate Lenin cu ”Învățați, învâțați, învâțați!” dar mai trebuie să te și distrezi. Se bate miezul nopții și-ți amintești că a venit ziua aceea, în mai puțin de 12 ore ai examen, iar dacă nu ești bine odihnit nu poți gândi limpede, așa că încerci să dormi, dar cum somnul nu vine odată cu număratul mioarelor, lași calculatorul deschis și-ți pui serialul favorit să ruleze, deși de deasupra îți tropăie în cap petrecăreții. După două ore în care ai văzut și ultimele secunde din “Grey’s Anatomy”, “Dr. House” “True Blood”, “Criminal Minds” ori “Medium”, iar băieții au devenit una cu Bachus la petrecerea din camera 303, adormi în liniște.

 AMR: 6

Cu șase ore înainte de examen sună alarma, prin vis vezi sesiunea ca pe o babă urâtă care îți dă drumul la mână și tu cazi într-un hău, în care mai ațipești puțin, apoi iar te trezești, și iarăși somn. Ceva mai fericit mergi să-ți pregătești micul dejun, cea mai importantă masă a zilei, mai ales a zilei de astăzi. Îți faci niște ochiuri, cereale cu lapte, chiar și o supă instant, și niște cartofi prăjiți. E important să mănânci bine, iar acum bucătăria este liberă. Ca să nu stai degeaba, în timp ce mănânci îți faci o listă de banalități foarte importante în sesiune, care arată cam așa:

 

1. de făcut curat în cameră și de spălat vasele tuturor;

2. de aranjat hainele în dulap și de curățat pantofii;

3. de făcut manichiura în culori cât mai drăguțe;

4. de citit horoscopul și știrile;

5. de ascultat muzică și descărcat melodii energice pentru sesiune;

6. de urmărit filmulețe pe Youtube despre sesiune;

7. de plimbat prin Piața Unirii pentru recreere;

8. de făcut poze la porumbei;

9. de făcut cumpărături la Supermarket, pentru că e mai ieftin, chiar dacă e mai departe;

10. de aranjat cărțile pe raft și de pus cursurile în ordine;

11. de călcat fust/rochia/cămașa pe care o să o port la examen, sau o de rugat pe altcineva să o facă;

12. de făcut tema colegei, pe care trebuie să o predea peste o săptămână;

13. de citit romane de dragoste;

14. de vorbit la telefon cu iubitul/iubita;

15. de jucat pe calculator;

16. de meditat asupra carierei pe care o vei urma/avea.

 

și pe care le faci pentru a amâna cititul cursurilor.

 AMR: 4

Cu patru ore înainte de examen intri să vezi ce mai spun prietenii tăi de pe Facebook, să-i întrebi cât au învățat și dacă știu ce o să dea profesorul la examen. Dar asta după ce povestești despre petrecerea de seara trecută și după ce dai like-uri la pisicuțe, papagali, câini, ori la câte un tip/o tipă pe care speri că o să îl/o inviți la o cafea. Așa pierzi o ora și când îți dai seama că nu mai ai atât de mult timp până la examen începi să plângi, să țipi, să te cerți cu toată lumea că face gălăgie și nu poți să înveți și să bei o cană mare de cafea acompaniată de jumătate de pachet de țigări. Altfel, băieții caută să-și reducă la tăcere adversarul, cu gândul la cel de la catedră, joacă Counter Strike în rețea, fericiți omoară pe inamici cu un head shot, ca după cinci minute să se audă din difuzoare: “Terrorists wins! Terrorists wins!”

 

AMR: 2 ore

Când vezi că nimeni nu glumește și toți au niște fețe speriate te apuci să mai citești o data cursurile, mirându-te de unde au mai apărut unele și fiind sigur că ce nu ai citit aia o să-ți dea la examen. Fetele panicate memorează cu  greu scheme, pe care băieții le consideră mai mult simple ” E curba aia, stai că-i știu numele, cu G…”. Timpul s-a scurs, fetele își aranjează caietele în genți și trec la cea de a doua etapă: fardat, coafat, deoarece ținuta este foarte importantă, face 10% din notă. Băieții își iau foile și pixul, se mai uită o dată pe sport.ro și speră ca măcar astăzi să le iasă pariurile.

ORA EXAMENULUI

În fața foii albe, cu cinci subiecte dictate de profesor, cele 24 de ore se strâng într-un mănunchi de cunoștințe înșirate repezit. Timpul pierdut își arată roadele goale, cei cu ochii umflați de nesomn mai cer foi pe care să scrie, dar în final toți pleacă din sală mulțumiți că: ”Am scăpat și de ăsta! Următorul!”

Tu ce fel de student ești în sesiune?  Ești norocos, ghinionist, fricos, relaxat, nerăbdător, sigur pe sine, uituc, zăpăcit? Cel mai bine ar să fii pregătit și conștiincios, și dacă nu-ți iese, nu-i nimic, amintește-ți că este normal să nu fii perfect!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.