30 ANI DE LIBERTATE. Proiecţie de film şi discuţie moderată

După 3 decenii de la Căderea Zidului Berlinului și după revoluţia română din decembrie 1989, evenimente care au schimbat lumea și au adus speranță pentru o Europă liberă și unită, vă provocăm la o discuție pe tema celor “30 de ani de libertate”, marţi, 17 decembrie de la ora 18:00 pornind de la filmul documentar “Libertate în pantofi de copii”, în regia lui Joachim Stall.

După proiecția filmului vă invităm la un dialog deschis și sincer alături de invitații speciali Uwe Pelger și Ute Martini, doi dintre protagoniștii, care revin pentru a împărtăși din experiența lor personală.

Documentarul „Libertate în pantofi de copii” Filmul spune povestea adevărată a lui Uwe Pelger, originar din Transilvania, care părăsește România imediat după revoluție și care stabilit în Germania aproape că își uită complet locul de baştină. Abia 25 de ani mai târziu se întoarce în România uitată, însoțit de producătorul Joachim Stall, şi astfel se naște filmul „Libertate în pantofi de copii”. În România întâlnește prieteni vechi și foşti colegi de școală. Unul dintre ei a fost distrus psihologic de Securitate, altul a devenit un cunoscut muzician. Ute Martini, o fostă colegă de școală locuiește în vecinătatea cartierul său din Germania de mai bine de 20 de ani, iar preocuparea sa recentă faţă de România este cea care îl aduce pe Uwe pe urmele sale. Îl însoțim pe Uwe într-o călătorie în propriul său trecut și descoperim împreună cu el viitorul Europei. În călătoria sa de redescoperire a locurilor natale realizează interviuri cu politicieni eminenți și martori contemporani ai căderii Zidului Berlinului. Astfel, evenimentele din Germania din 1989 sunt prezentate împreună cu cele din România ca într-o oglindă. Oricine dorește să afle ce înseamnă cu adevărat libertatea și cât de greu este să o câștigi, trebuie să vadă neapărat acest film impresionant și optimist. Este un film care ne oferă o privire asupra Europei, în care noi și copiii noștri vrem să trăim și care ne arată oamenii care au făcut posibilă această libertate.

Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural German în sala Bertolt Brecht şi se va desfăşura în limba română.

Filmul este dublat şi subtitrat în limba română.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Radio Iaşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.