Evenimente culturale la Ateneul din Iași în săptămâna 2-10 februarie 2019

2 februarie 2019 – Cei trei purceluși, Marionnette Show, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași

Cei trei frați, Naf, Nif și Nuf sunt puși pe șotii de dimineață până seara și se distrează de minune în compania copiilor.

Personajele vor să transmită copiilor mesaje care să îi ajute în viitor: că este bine mereu să ascultăm de fratele sau de sora mai mare, că este bine să ne distrăm dar trebuie să și muncim, că mereu vom găsi ajutor și sprijin din partea fraților, că e bine să ne gândim din timp la ceea ce avem de făcut, că atunci când sunt mulți puterea crește și că iubirea și grija de frați, de familie, învinge mereu.

Biletele pot fi achiziționate accesând https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/spectacol-de-teatru-pentru-copii-cei-trei-purcelusi-marionnette-show-02-02-2019-1100/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

 

2 și 10 februarie 2019 – Take, Ianke și Cadîr – regia Ion Sapdaru, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași

„Pentru mine, Take, Ianke si Cadîr, este o provocare. Am evitat de câteva ori s-o pun în scenă din diverse motive. Ori cei care veneau cu propunerea nu mă convingeau, ori eu rătăceam în alte zone ale teatrului contemporan, etc. La teatrul ,,Ateneu” am găsit în sfârșit echipa.

Anul acesta, piesa împlinește venerabila vârstă de 87 de ani și se pare că e cea mai jucată piesă românească de la momentul scrierii. Nu cunosc un teatru în România sau Moldova unde această piesă să nu fi fost montată. În primul rând pentru că oferă actorilor partituri rar întâlnite dar și mesajul piesei este mereu actual. O simplă poveste a trei negustori mărunți, de diferite etnii care se confruntă la un moment dat cu o serie de dileme: dragostea copiilor sau oprobriul ,,mahalalei”, a cutumelor strămoșești și bariera religioasă. Personajele piesei parcurg un drum anevoios spre un final fericit în care soluția e una singură – dragostea.

Există în piesă un schimb de replici care m-a determinat să fac acest spectacol:

Ianke: Dar ce faceți din copil? Un evreu, un creștin?

Ana: Un om, papa! Mai departe să nu ne gândim! ”

Ion Sapdaru, Iasi, ianuarie 2019

Distribuție:
Take – Dumitru Florescu
Ianke – Codrin Dănilă
Cadîr – Daniel Onoae
Ana – Alexandra Macovei
Ionel – Gelu Ciobotaru
Safta – Alexandra Paftală
Ilie – Sorin Cimbru

Regie și coloană sonoră: Ion Sapdaru
Decor: Cătălin Târziu
Costume: Alina Dincă Pușcașu
Asistent regie: Francisc Bucur
Video: Alexandru Amargheoalei

Sinopsis comedia ,,Take, lanke și Cadîr”, regia Ion Sapdaru

Într-un orășel de provincie moldovenească își duc traiul tihnit trei mici negustori de etnii diferite: Take, care este român, lanke, evreul și turcul Cadîr. Fiecare dintre ei ține câte o prăvălie modestă în una dintre mahalalele de la periferia orășelului, acoperind micile nevoi ale locuitorilor, români sau evrei. Viața celor trei se desfășoară lent, fără evenimente majore, într-un soi de plăcută toropeală, este statornicită pe o prietenie îndelung verificată și reconfirmată în fiecare zi. Casele le sunt identice, Take și lanke vând cam aceleași produse, își „împrumută” unul altuia clienți pentru a nu se concura și a nu câștiga unul în defavoarea celuilalt. Cadîr are o prăvălie cu coloniale de care nu vând ceilalți doi. Take și lanke iau masa pe terasele din spatele caselor lor, aproape lipite, mâncând fiecare din mâncarea lui „ovreiască” sau „românească”, dar neezitând să-i ofere și celuilalt din bucatele sale.

Cu toate acestea, pentru a respecta cutuma, lanke declară: „Ovreiu să mănânce la masa lui ovreiască și creștinul la masa lui creștinească”.

Echilibrul acesta perfect este brusc amenințat de venirea Anei (fiica lui lanke) și a lui Ionel (fiul lui Take), care se aflau la studii la București, la Academia Comercială. Nu atât sosirea lor complică lucrurile, cât hotărârea acestora de a se căsători. Șocul este resimțit de Take și de lanke care, deși își iubesc copiii și se străduiesc pentru „fericirea” lor, trebuie să lupte mai întâi cu ei înșiși și apoi cu gura mahalalei care n-ar accepta o asemenea deviere de la legea strămoșească. Lui Take îi este frică de „bocluc”, iar lui lanke de falimentul afacerii sale în situația în care evreii ar mai înceta să târguiască de la Ianke, iar românii de la Take. În inima lor de părinți iubitori, amândoi ar accepta căsătoria, dacă nu s-ar teme de reacția „comunității” și de ,,gura lumii’’.

Amândoi acceptă în cele din urmă soluția salvatoare avansată de Cadîr: cei doi tineri să fugă.

„Cadîr bine gândit”, zice turcul, „și scăpare bun găsit. Voi trebui copii lăsăm fugim departe voi ei fugit sus ia tren voi nimic, știut. La lume spus voie nu dat și copii singur, fără voie plecat”. Toate neliniștile și spaimele lui Ianke și Take, tot zbuciumul lor sufletesc primesc în cele din urmă o rezolvare.

Cadîr se folosește de tot felul de șiretlicuri pentru a-i ajuta pe cei doi tineri (îi ascunde și adăpostește în casa sa, le face rost de capital pentru a porni o afacere prosperă în asociere cu el – banii fiind luați de la Take și Ianke, le oferă cu generozitate toată bruma de bani, două mii de lei, economisită de-a lungul unei vieți. Noua prăvălie pe care o vor deschide „în asociație” se va numi „La Europa” pentru că „acolo și turca și ovrei și creștin estem”.

Mesajul este apăsat exprimat în final de Ana, spre a spulbera definitiv ezitările lui Ianke: „Dar ce faceți din copil”? se interesează Ianke: „Un om, papa, vine prompt raspunsul”.
,,Take, Ianke și Cadîr’’ rămâne o operă semnificativă din două perspective: a scrisului lui Victor Ion Popa și a literaturii dramatice românești din perioada interbelică.

Biletele pot fi achiziționate accesând https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/spectacol-de-teatru-take-ianke-si-cadar-regia-ion-sapdaru-02-02-2019-1900/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

 

3 februarie 2019 – Iepurele și Ariciul – Marionnette Show, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași

Ce poate fi mai frumos decât o prietenie sinceră? Iepurele și prietenul său ariciul transmit copiilor idei foarte frumoase și în același timp foarte puternice despre conceptul de prietenie. Vă invităm să faceți cunoștință cu personajele jucăușe și amuzante.

În urma vizionării spectacolului, copiii vor ajunge să înțeleagă mai multe despre conceptul de prietenie și cu siguranță vor aprecia mai mult relațiile de amiciție pe care le au deja. În acest sens, vor afla că: un prieten adevărat este cel care îți este alături la bine și la rău, că prietenul este mereu acolo pentru tine când simți că nimeni nu te mai poate ajuta, că este mult mai bine să trăiești alături de cineva decât de unul singur și că o prietenie adevărată se recunoaște mai ales în momentele dificile pe care le întâmpini.

 

Biletele pot fi achiziționate accesând https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/spectacol-de-teatru-pentru-copii-iepurele-si-ariciul-marionnette-show-03-02-2019-1100/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

 

3 februarie 2019 – Dineu cu proști, regia Sebastian Bădărău, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Vă așteptăm la spectacolul de teatru „Dineu cu proști”, de Francis Veber – regia, traducerea și adaptarea Sebastian Bădărău.

Pierre Brochant, un mare editor parizian, organizează în fiecare miercuri, împreună cu prietenii lui, un „dineu cu proști”. Conceptul e simplu: fiecare invitat aduce la cina un „prost”, fără ca acesta să știe de ce este adus și prostul este încurajat să vorbească ore în șir despre viața lui. La sfârșitul cinei se decernează un trofeu câștigătorului.

Pierre crede că în seara asta a tras un tun, fiindcă a găsit un specimen ca nimeni altul până acum: Francois Pignon, colecționar de machete de chibrituri. Doar că miercurea asta Pierre are o criză de sciatică și ajunge să se bazeze pe Francois să-i rezolve toate probleme de căsnicie, afaceri și prieteni.

Cuvântul Regizorului:

„Dineu cu Proști” e un spectacol despre triumful inocenței și al onestității în fața minciunii și al derizoriului. Despre cum lumea împarte oamenii în alb și negru, în proști și deștepți, prejudecăți bazate pe valorile burgheze de acum o sută de ani. Francois nu deține armele sociale corespunzătoare pentru a fi considerat deștept. E sensibil, iertător, onest și prin urmare luat de prost. Pierre deține toate aceste arme dar la nivel interior este mult mai pierdut și singur decât Francois, care știe să trăiască în prezent și să se bucure de orice clipă. Una dintre cele mai de success comedii ale ultimilor ani, piesa a fost montată și pe Broadway și tradusă în 18 limbi. Pentru prima oară montată la Iasi, spectacolul nostru va face cu siguranță să vă apropiați cu empatie față de cei considerați „mai slabi” sau „săraci cu duhul” și să râdeți măcar de valorile astea învechite de care pomeneam.”

Distribuția:

Pierre Brochant – Andrei Ciobanu

Francois Pignon- Codrin Dănilă

Christine Brochant- Erica Moldovan

Juste Leblanc – Daniel Onoae

Marlene Sorasa – Alexandra Paftală

Lucien Cheval – Dumitru Florescu

Costume: Alina Dincă – Pușcașu

Biletele pot fi achiziționate accesând https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/dineu-cu-prosti-regia-sebastian-badarau-03-02-2019-1900/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

 

7 februarie 2019 – Comedie cu olteni, regia Ovidiu Cuncea, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole ,,Radu Beligan” a Ateneului din Iași

„Iașul este spațiul unde s-a născut teatrul românesc. La sugestia mitropolitului Olteniei, Î.P.S. Irineu Popa am purces la realizarea acestui spectacol în Târgul Ieșilor. Pe deasupra e provocator să faci o comedie cu olteni jucată de moldoveni. Spectacolul este în exclusivitate realizarea talentaților actori și a celor doi scenografi Alina Dincă Pușcașu și Titus Ivan. Și pentru că râsul e vindecător, vă invit la teatru.” (Ovidiu Cuncea, regizor)

„Comedie cu olteni”, după Gheorghe Vlad

Asistent regie – Andrei Ciobanu

Scenografie – Titus Ivan

Costume – Alina Dincă Pușcașu

Distribuția

Daniel Onoae – Lisandru Joițoiu

Erica Moldovan – Aurica Joițoiu

Alexandra Macovei – Trina Joițoiu

Dumitru Florescu – Gheorghe Ciocu

Cezara Fantu – Dumitra Ciocu

Codrin Dánilá – Ciron

Vlad Baba – Poponete

Andrei Ciobanu – Țîvriș

Alexandra Paftală – Truță

Ana Hegyi -Petria

Daniel Popa – Martorul

Biletele pot fi achiziționate accesând https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/comedie-cu-olteni-regia-ovidiu-cuncea-07-02-2019-1900/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

 

 9 februarie 2019 – Aventuri cu Dl. Goe, regia Iulian Sandu, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași

Vă aşteptăm cu micii năzdrăvani la un spectacol în care râsul şi buna dispoziţie sunt garantate, la „Aventuri cu…DL. GOE”, regia Iulian Sandu.

Un geniu al comicului, Caragiale reflectă în cel mai fidel mod, în contextul actual, realități legate de incultură, caractere și educație, desavârșind teatrul de satiră socială.

„În an centenar, Ion Luca Caragiale ne provoacă sa medităm asupra comicului, să descoperim printre hototele de râs, tristețea eternelor probleme comportamentale, și mai mult, ne provoacă să fim mai buni, oferind adevărate lecții de viață, atât de vii și de actuale.

Universul lui Caragiale este de fapt un spectacol etern, ce punctează cu umor defectele societății noastre, cu scopul de a le îndrepta, imaginatia fiind cheia ce deschide un univers nemaivazut.” (Iulian Sandu, regizor)

Regia – Iulian Ioan Sandu

Adaptare text – Izabela Oancea

Muzica – Sorin Oancea

Alexandra Macovei – DL Goe

Alexandra Paftală – Mamița

Ana Hegyi – Mam Mare

Dumitru Florescu – Georgescu/Profesorul

Cezara Fantu -Țaca/Anibal

Daniel Onoae – Lefter Popescu/Otopeanu

Codrin Dănilă – Controlorul/ elevul

Biletele pot fi achiziționate accesând https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/aventuri-cudl-goe-regia-iulian-sandu-spectacol-de-teatru-pentru-copii-09-02-2019-1100/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

9 februarie 2019 – O noapte furtunoasă – regia Bogdan Ulmu, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași

„O noapte furtunoasă” – un titlu foarte cunoscut, un text montat atât de des, dar care totuși reușește să surprindă și să umple sălile teatrelor. Dincolo de apanajul colorat și pestriț al personajelor, spectacolul „O noapte furtunoasă”, în regia regretatului Prof. Univ.Dr Bogdan Ulmu surprinde cu dibăcie decrepitudinea mahalalelor bucureștene. Caragiale, în contextul teatral actual, se află la granița dintre „inovație și aberație”. Inovația regizorală implică o bună cunoaștere și un studiu aprofundat a operei caragialene, dar mai ales o sclipire de geniu. Iar montarea regizorului Bogdan Ulmu abundă în inovații. Cât noroc că acest text a „încăput” din nou pe mâinile regretatului domn Bogdan Ulmu. Cu siguranță montarea sa, plină de surprize, va genera opinii „furtunoase”. (Erica Moldovan, actriță)

Distribuţie:

Erica Moldovan – Veta

Codrin Dănilă – Jupân Dumitrache

Dumitru Florescu – Chiriac

Gelu Ciobotaru – Nae Ipingescu

Alexandra Paftală – Zița

Daniel Onoae – Spiridon

Dragoș Maftei – Rică Venturiano

Ionuț Gînju – Ghiță Țircădău

 

Biletele pot fi achiziționate accesând https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/spectacol-de-teatru-o-noapte-furtunoasa-regia-bogdan-ulmu-09-02-2019-1900/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 ori cu o oră înainte de începerea spectacolului.

 

10 februarie 2019 – Punguța cu doi bani – Marionnette Show, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași

În curțile unor bătrâni e zarvă mare deoarece păsările acestora parcă nu mai vor să asculte de stăpâni. Cocoșul este alungat de acasă de moșneag pentru că nu poate face ouă și, astfel, începe aventura isteței păsări prin lume. Cu cine se va întâlni în drumul său și dacă va reuși să găsească drumul înapoi spre casă vă invităm să aflați chiar la spectacol!

Însă se mai întâmplă ceva neașteptat…un personaj din lumea Disney, Minnie Mouse, se va rătăci în povestea noastră. Ce caută simpatica Minnie în „Punguța cu doi bani” și cum de-a ajuns ea acolo? Puteți afla doar venind duminică, 10 februarie 2019, la ora 11:00, la Ateneul din Iași!

Povețele pe care copiii le vor învăța de la personaje sunt legate de faptul că egoismul nu duce niciodată la ceva bun, că trebuie să fie darnici și să ofere ajutor celor ce au nevoie, că nu trebuie să asculte mereu de gura lumii, că nu trebuie să își însușească lucruri care nu le aparțin, că trebuie să lupte pentru bunurile lor, că invidia nu ne face mai buni, ci din contră și că nu trebuie să caute răzbunare doar pentru că planurile nu pot fi duse la bun sfârșit.

Biletele pot fi achiziționate accesând https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/spectacol-de-teatru-pentru-copii-punguta-cu-doi-bani-marionnette-show-10-02-2019-1100/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 ori cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.