Lansarea volumului omagial „Profesorul nostru, D. Irimia” la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Joi, 12 iulie 2018, de la ora 12.00, în Aula Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (corp E), va avea loc lansarea volumului omagial Profesorul nostru, D. Irimia, editat de Cristina Irimia și Dinu Moscal.

Vor prezenta: Rodica Nagy, Ala Sainenco și Gheorghe Moldoveanu.
Evenimentul este înscris în agenda conferinței Discurs critic și variație lingvistică, ediţia a VIII-a, cu tema Memorie, discurs, literatură (II) (12-13 iulie 2018, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), aflată sub egida Centenarului Marii Uniri.

Centrată asupra memoriei oamenilor, locurilor și lucrurilor, asupra limbii române și a situației acesteia în urmă cu 100 de ani, asupra literaturii române ca depozitar al memoriei acestor evenimente și asupra faptelor istorice evaluate din perspectiva martorilor de atunci și a specialiștilor de azi, ediția din 2018 a conferinței Discurs critic și variație lingvistică vizează explorarea unor aspecte lingvistice, istorice și literare complexe, printr-o cercetare (inter)națională, ce va conduce la deschiderea de noi direcții de investigare pentru anii următori.

Volumul lansat, Profesorul nostru, D. Irimia, editat de Cristina Irimia și Dinu Moscal, cuprinde în prima parte (secțiunile I-III) evocările colegilor și studenților profesorului D. Irimia, începînd cu studenția și continuînd cu activitatea sa ca profesor, ca specialist în gramatica și stilistica limbii române și ca eminescolog. Pe lîngă latura evocatoare, aceste texte evidențiază și contribuțiile esențiale ale cunoscutului profesor de la Iași în domeniile menționate. În secțiunea a IV-a sînt adunate interviurile acordate de profesorul D. Irimia, în care el își exprimă, într-un cadru mai puțin formal, ideile despre ce înseamnă să fii dascăl, despre cultura umanistă, starea acesteia în spațiul românesc și locul ei în spațiul european, despre importanța studierii operei eminesciene, dar și amintiri despre propriul trecut. Volumul cuprinde și o secțiune cu lucrările Colocviului de exegeză literară In honorem Dumitru Irimia, Ipotești – 14 iunie 2017.

Dumitru Irimia (1939-2009, Iaşi) a fost o mare personalitate a lingvisticii româneşti, recunoscut pentru lucrările sale fundamentale de stilistică funcţională, stilistică literară (în special studii consacrate operei eminesciene) şi gramatică. A fost profesor la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Timp de peste trei decenii a organizat Colocviile Naţionale Studenţeşti Mihai Eminescu, la care generaţii de studenţi au avut ocazia să-şi confrunte ideile şi să publice în caietele colocviilor, Studii eminesciene. A stimulat întîlnirea şi dialogul specialiştilor prin Conferinţa Naţională de Filologie Limba română azi, ţinută la Chişinău și Iași (10 ediţii, între anii 1991 și 2006). Între multe alte importante distincții, i-a fost conferit și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Chișinău (2007). Cărţi publicate (selectiv): Limbajul poetic eminescian, 1979 (teza de doctorat); Curs de lingvistică generală, 1986; Structura stilistică a limbii române contemporane, 1986; Introducere în stilistică, 1999; Dicţionarul limbajului poetic eminescian, 2002 (coordonator); Dicţionarul limbajului poetic eminescian: Semne şi sensuri poetice, 2 vol., 2005; Gramatica limbii române, Iaşi, 2008.
În seria Opere Dumitru Irimia au apărut:
Limbajul poetic eminescian (2013);
Studii eminesciene (2014);
Studii de limba română și lingvistică generală (2017);
Studii de stilistică şi poetică (2017).

Leave a Reply

Your email address will not be published.