Lansarea cărții „Viața lui M. Blecher. Împotriva biografiei”, de Doris Mironescu

Marți, 17 aprilie, la ora 17.00, la Librăria Tafrali din corpul A al Universității va avea loc lansarea cărții lui Doris Mironescu Viața lui M. Blecher. Împotriva biografiei, ediția a doua revizuită, recent apărută la editura Humanitas. Vor prezenta cartea poetul Emil Brumaru și criticul literar Bogdan Crețu.

O tombolă pentru studenții participanți va fi organizată cu aceeași ocazie.

 

Fragment din Viața lui M. Blecher. Împotriva biografiei:

„Biografia nu lucrează cu mituri, ci mai degrabă le chestionează și le deconstruiește. Cartea de faţă își propune să vorbească despre autorul Întâmplărilor în irealitatea imediată sub pretextul unei biografii critice, informată cu toate precauţiile și anxietăţile acumulate în domeniu în ultimii 50 de ani. Este prima biografie dedicată lui M. Blecher, contribuind astfel, inevitabil, la canonizarea galopantă de care acest autor se bucură în ultimele decenii.
Chiar dacă narațiunea este instrumentul by default al biografului, ea nu țintește coerența romanescă. Am urmărit contrastele între «chipurile» scriitorului, așa cum apar ele în documente personale, în amintirile martorilor sau în lecturile altor biografi, cu delimitarea faptelor nude faţă de construcția imaginară și imagologică. Am subliniat, de fiecare dată când am avut ocazia, relația ambivalentă dintre ce trăiește Blecher și ce scrie el, de exemplu reflexiile unei povești de dragoste în poemele dedicate iubitei. Am urmărit etapele formării intelectuale, ale limpezirii lecturilor și ale adeziunilor ideologice ale scriitorului, fără a căuta să introduc certitudini acolo unde nu e loc decât pentru supoziție, dar totodată fără să ignor detaliul sugestiv.
Citind astfel parcursul scriitoricesc al lui Blecher, putem vedea în opera blecheriană un mod de a învinge, nu pentru că autorul și-a uitat astfel suferinţele concrete atâta timp cât a scris-o, ci pentru că a căutat să depășească aceste suferinţe, supunându-le unei «lecturi» creatoare, dătătoare de sens. ” (Doris Mironescu)

Leave a Reply

Your email address will not be published.