Expoziție de sculptură „După 30 de ani”, Ioan Zobu
Expoziția continuă la Ateneu! În perioada 08-31 ianuarie 2018, în Foaierul Ateneului din Iași va avea loc expoziția personală « După 30 de ani » a sculptorului Ioan Zobu din Botoșani. Expoziția cuprinde piese de sculptură în lemn create din 1984 până în prezent.
În decursul a 30 de ani artistul a transpus stările interioare în forme, astfel creând numeroase lucrări în lemn, dar abia acum a simțit nevoia să expună o parte dintre ele pentru a comunica și a stabili o legătură specială cu publicul.
Diferite ca temă, unite de amprenta artistului, poartă pe chipul lor bucuria și transparența comuniunii cu izvorul nesecat de imaginație și măiestrie, căldură și sensibilitate.
Fiecare lucrare în parte s-a născut când a vrut ea și a cuprins cât a putut de bine o părticică din vibrația ce l-a tulburat pe artist, căpătând forma și fața momentului. Astfel s-a metamorfozat în artă tot sufletul și viața artistului așa cum a trăit și simțit la vremea când s-a născut lucrarea.
Dorința artistului este de a invita publicul pentru a privi, a simți și a descoperi vibrația și frumosul.
Intrarea liberă.
24 ianuarie, ora 19 :00 Premieră „Povestea Unirii” – un spectacol de Ovidiu Lazăr
Ateneul din Iași vă propune un eveniment de anvergură națională, un spectacol teatral unic: POVESTEA UNIRII. În anul dedicat CENTENARULUI marii Uniri vă invităm la premieră de neuitat. Povestea Unirii va renaște chiar în fața spectatorilor!
Împreună cu actori societari ai Teatrului Național Iași, împreună cu actori profesori ai Universității Naționale de Arte Iași, împreună cu actori ai Teatrului Luceafărul Iași și cu actorii angajați sau colaboratori ai Ateneului, regizorul Ovidiu Lazăr a construit o poveste despre Iașiul și despre Moldova anilor 1857-1859, o poveste plină de emoție, de farmec și de adevăr, valabilă nu doar pentru Anul Marii Unirii, ci pentru toate anotimpurile vieții și ale istoriei noastre cotidiene.
Costume de epocă, melodii celebre, video mapping și alte elemente scenice vor compune O EMOȚIE, un spectacol plin de energii pozitive care va rămâne în sufletele și în gândurile spectatorilor pentru multă vreme.
Premiera spectacolului „Povestea Unirii” are loc pe 24 ianuarie 2018, ora 19, în Sala Mare de Spectacole a Ateneului din Iași, urmând ca aceasa să fie pusă în scenă și pe data de 27 ianuarie, cu începere de la ora 19:00.
Distribuție:
Dumitru Florescu ( Alexandru Ioan Cuza)
Alexandra Paftală ( Elena Cuza)
Arun Cotic ( Costache Negri)
Alexandra Macovei ( Iosefina Negri)
Codrin Dănilă ( Iordache Lambrino)
Iuliana Crețu ( Zoe Lambrino)
Liviu Smântânică ( Alecu Balş)
Laura Bilic ( Smaranda Balș)
Petrică Ciubotaru ( Moș Ion Roată)
Dragoş Maftei ( Luchian)
Emil Coşeru ( Vasile Alecsandri)
Vlad Baba ( Nicolae Vogoride)
Ionuț Gînju ( Costin Catargiu)
Ana Hegyi ( Ecaterina Vogoride)
Irina Elena Frunză ( Eugenia Negri)
Andrei Ciobanu ( Mihail Kogălniceanu)
Cezara Fantu ( Sofia Coce)
Alexandra Acalfoaie ( Maria Obrenovici)
Alexandru Horga ( copil)
Tiberiu Rusu ( un ofițer)
Florin Pascariu ( Timpul)
Echipa de conceptie a spectacolului :
Video mapping – Silviu Luda
Spațiu sonor – Ion Ursulescu, Mădălin Marius Munteanu
Costume – Alina Dincă-Puşcaşu
Decor – Titus Ivan
Asistent Regie – Alice Moisă
Un spectacol de Ovidiu Lazăr
Pe 27 ianuarie, Ateneul din Iași vă oferă o zi plina de aventură. Începem cu un spectacol dedicat micuților iubitori de teatru. „Alice în Țara Minunilor” îi va duce pe copii într-un tărâm de vis, printre personaje de poveste.
27 ianuarie, ora 11:00 „Alice în Țara Minunilor”, regia Iulian Sandu
„În lumea fantastică a lui Carroll Lewis suntem purtați ca într-un carusel amețitor al jocurilor de cuvinte și rime întortocheate – și totuși Alice are ceva atât de simplu. Alice, cea din Țara Minunilor este copilul care îndrăznește. Ea îndrăznește să viseze, fără limite, fără frică, ea îndrăznește să își înfrunte fricile și să țină piept întrupărilor acestora, ea îndrăznește să fie liberă – liberă să plutească într-o lume care ne provoacă să o înțelegem și care până la urmă, nu e decât o simplă joacă de copil. Alături de ea suntem cu toții invitați să închidem ochii și să visăm, dar nu oricum, ci cu pofta și curajul copilului pur, un vis fără bariere…ca o joacă într-una dintre cele mai fascinante și provocatoare povești ale tuturor timpurilor”. Iulian Ioan Sandu, regizor.
Spectacolul de teatru „Alice în Țara Minunilor” are loc sâmbătă 27 ianuarie 2018, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole a Ateneului din Iași.
Distribuția:
Cezara Fantu
Alexandra Macovei
Alexandra Paftală
Codrin Dănilă
Vlad Baba
Erica Moldovan
Dumitru Florescu
Andrei Ciobanu
Ana Hegyi
Daniel Onoae
Ionut Gînju
Arun Cotic
Alexandra Macovei
Ziua continuă la Ateneu cu „Povestea Unirii”, care cu siguranță îi transpune pe spectatori în epoca veche, a începuturilor României. O călătorie în timp, menită să nască trăiri nebănuite și multă, multă emoție. Cortina timpului se va ridica fără întârzâiere la ora 19:00.
Ziua de 28 ianuarie este dedictă atât celor mici, cât și celor mari și va aduce pe scena Ateneului două spectacole pline de magie și emoție.
28 ianuarie, ora 12:00, „Peter Pan”, regia Iulian Sand
Peter Pan, băiatul care nu vrea să crească mare, și-a pierdut umbra. Wendy îl pândește și chiar îl așteaptă pe Peter Pan, deoarece are un secret: ea este cea care a gasit umbra lui Peter Pan și, pentru a-l ajuta, ea îi va coase umbra, ca Peter să nu o mai piardă. Peter Pan îi invită pe Wendy și pe frățiorii ei în „Țara de Nicăieri”, o țară a visurilor și a întâmplărilor minunate, unde pot ajunge doar în zbor. În țara de nicăieri, însă, sunt și pericole: Căpitanul Hook, dușmanul lui Peter Pan și Crocodilul Tic- Tac, care îl urmărește pe Căpitan. Ajunși în Țara de Nicăieri, Wendy acceptă să devină mama tuturor copiilor aduși în acel loc și se alege drept răsplată cu o casă. Cântecul ei le trezește celor doi frați (John și Michael) un dor aprins de casa părintească si cu toții iși doresc să se întoarcă la părinții lor. Peter Pan nu li se va alătura dar îi va ajuta să se salveze.
Distribuția: Peter Pan – Codrin Dănilă, Wendy – Cezara Fantu, Michael – Nicholas Kerezsy, John – Teodor Giurcanu, Dna. Darling – Erica Moldovan, Dl. Darling – Iulian Ioan Sandu/Andrei Ciobanu, Crocodilul – Ana Hegyi, Căpitanul Hook – Vlad Baba, Scăfârlie – Arun Cotic, Pârjol – Dragoș Maftei, Ferestruică – Marian Nechifor, Gălușcă – Ionel Apetrei. Muzica: Laurențiu Profeta. Libretist: Eugen Rotaru. Aranjament muzical: Flavius Mogoșan. Voce Mama – Angelica Solomon. Voce Peter Pan – Alexandru Solomon. Voce Tata – Iulian Ioan Sandu. Voce Wendy – Maria Rădean. Voce Crocodil – Raluca Zaharia. Voci copiii din Țara de Nicăieri : Piulilă – Gheorghe Ștefan, Ronțăilă – Breban Teodor, Șugubeață – Răileanu Matei, Inimosul – Gheorghe Dragoș.
28 ianuarie, ora 19:00 „Emigranții” – regia Cătălin Cucu
„Toată piesa este un studiu psihologic asupra condiției de exilat. Într-un subsol obscur, doi colegi de apartament, emigrantul politic „AA” și emigrantul economic „XX” discută între ei. Primul visează la ziua în care va scrie opera vieții sale, în timp ce al doilea agonisește bani, visând ca într-o bună zi se va întoarce în satul natal unde își va construi o casă. Dialogul lor, la început banal, începe să ia o forma unui duel în care pas cu pas „AA”și „XX” se demască reciproc.
Aceste două personaje par să contrasteze puternic, comunicarea dintre ei pare imposibilă, dar, de fapt unul nu poate exista fără celălalt. Ei sunt întruparea contradicțiilor. Nici unul nu este complet bun sau complet rău.
Împreună ei alcătuiesc tipologiile a mii de emigranți ce se află azi în Europa, emigranți ce devin sclavii propriilor vise.„ Cătălin Cucu, regizor
Distribuția:
Dumitru Florescu – emigrantul economic „XX”
Codrin Dănilă – emigrantul politic „AA”
Regia: Cătălin Cucu
Scenografia: Viorica Perju, Titus Ivan
Coregrafia: Cătălina Negru
Efecte sonore: Gheorghe Șfaițer