Miercuri, 12 martie 2025, peste 40 de studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) s-au reunit în Sala Senatului pentru un atelier dedicat competenței interculturale, organizat în cadrul alianței EC2U: European Campus of City-Universities. Evenimentul, organizat de studenții UAIC reprezentanți EC2U, a fost o oportunitate excelentă de a explora diversitatea culturală, de a învăța prin experiență și de a descoperi noi oportunități internaționale.
Atelierul a început cu prezentarea alianței EC2U, punând accent pe colaborarea dintre cele 9 universități partenere și pe beneficiile pe care această rețea le oferă studenților. Pentru a crea o atmosferă relaxată, studenții reprezentanți EC2U, membri ai ESN Iași, au facilitat o serie de jocuri de tip ice-breaking și get-to-know-each-other, menite să spargă barierele și să încurajeze interacțiunea.
Partea centrală a evenimentului a fost Workshopul de Comunicare Interculturală – participanții au explorat conceptele specifice temei și au învățat cum să se prezinte într-un context multicultural, aplicând metoda celor 3R: Relații, Restricții, Ritualuri printr-un exercițiu practic de reflecție. Momentul cheie al activității s-a cristalizat în momentul în care participanții au împărtășit cu ceilalți momentele, relațiile, ritualurile și restricțiile din viețile lor, astfel prezentându-se mai departe de simplul răspuns la întrebarea „de unde ești?”.
Sesiunea s-a încheiat cu un joc interactiv cu premii, unde participanții au răspuns la întrebări despre EC2U, aspecte discutate în workshop și curiozități de cultură generală despre cele 9 țări din alianță.
În final, au fost prezentate oportunitățile viitoare EC2U, cu accent pe Forumul EC2U din Coimbra, pentru care înscrierile sunt deschise până astăzi, 13 martie 2024, ora 15:00. Mai multe informații sunt disponibile AICI.
Link video: https://youtu.be/LYCKzpXEW6E?si=64KBY2AunG0s7y1j
Sursă informații webinar: Carson, L. (2022, June 1). Guide for the linguistic inclusion of migrants. https://eusal.es/eusal/catalog/view/978-84-1311-655-6/6096/8003-4