Asociația Studenților Jurnaliști din Iași sărbătorește un deceniu de activitate

Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (ASJ) organizează vineri, 19 ianuarie, Gala „Zece ani de 10”, cu ocazia aniversării unui deceniu de activitate. Evenimentul se va desfășura în Sala Mare „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, începând cu ora 18:00. La Gală vor participa studenți și profesori de la catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării, precum și foști studenți, care s-au format, de-a lungul anilor, în cadrul uneia dintre cele mai active asociații studențești de profil din țară. Doi invitați de marcă ai presei naționale vor fi prezenți la eveniment, pentru o dezbatere despre presa actuală și starea acesteia.

La ora 17:00, la Ateneul din Iași, va avea loc lansarea cărții „Am un interes personal: România”, scrisă de jurnalistul Mihai Tatulici. Evenimentul va fi moderat de prof. Univ. Doru Tompea și vine în deschiderea Galei.

Intrarea la eveniment este liberă.

 

UN DECENIU DE PROIECTE ȘI PESTE 50 DE INIȚIATIVE, PRACTICĂ ȘI ÎNTÂLNIRI DE MARCĂ – ASJ IAȘI

De-a lungul anilor, Asociația Studenților Jurnaliști  a organizat peste 50 de proiecte și activități culturale, printre care se numără  „Serile Filmului Românesc” (SFR), „Întâlnirile ASJ cu jurnaliști din presa națională”, „Zilele Jurnalismului local”, „Journalism Summer School”, „Presa – o afacere din cuvinte”, „Patologia presei autohtone”, „Unde se ascunde informația?”, „Exerciții de gândire critică”, „Scriitorul lunii”, „Ce mai faci, profesore?”, „Șezi blând și citește”, „Și eu vreau să zâmbesc de sărbători”, „Eu și cartea mea”, la care se adaugă workshop-urile cu personalități din domeniul jurnalismului și campaniile împotriva discriminării.

DESPRE ASJ, PRIN VOCEA PROFESORILOR ȘI A PERSONALITĂȚILOR CU CARE ASJ A COLABORAT

„Am fost chiar de la început alături de Asociația Studenților Jurnaliști, care a dovedit în timp cât de importante sunt inițiativele venite din partea tinerilor la începutul formării profesionale. M-am bucurat atunci când asociația a pus bazele unor proiecte, care i-a dezvoltat și după ce plecau de la cursurile noastre. Cred că ASJ-ul trebuie să continue și să aducă în fața studenților și alte părți ale studenției – cele în care îți faci auzită vocea, cele în care contezi și înveți făcând. La mulți ani ASJ, la mulți ani tuturor studenților pe care i-am cunoscut și astăzi sunt prin toate colțurile lumii”, a remarcat prof. univ. dr. Daniel Condurache, profesor la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere a UAIC .

„Din perspectiva omului de la catedră, Asociația Studenților Jurnaliști mi s-a părut întotdeauna una dintre superbele (dar puținele) verigi dintre lumea academică și viață reală. ASJ este de zece ani un forum care promovează breasla profesională a jurnaliștilor care mizează pe carte și condei, pe camaraderie și competitivitate. N-aș vrea să minimalizez meritele nimănui, nici să judec opțiuni, dar mi s-a părut că studenții care au ales să se implice în activitățile ASJ și-au șlefuit capacități de lideri, au căpătat deprinderi de PR, pe lângă cele de Jurnalism, au avut mai mult fun în timpul facultății. Cumva, la final, foștii membri ASJ și-au dat seama că se găsesc pe o trambulină care i-a propulsat altfel decât pe cei care au ales să se dedice integral studiului teoretic. Școala de Jurnalism de la Iași a creat de-a lungul timpului câteva instituții emblematice. Cred sincer că ASJ este una dintre ele”, spune asist. dr. Mihaela Berneagă, fost cadru diactic la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere a UAIC, în prezent stabilită în Canada.

„La 10 ani de la înființare, ASJ rămâne un nesecat izvor de entuziasm. Spiritul atât de atașant al acestei minunate echipe ce a marcat deja câteva generații studențești se regăsește nu doar în calitatea proiectelor pe care le-au inițiat de-a lungul unui deceniu, ci și în caracterul fiecăruia dintre tinerii care le-au făcut posibile. E foarte important că entuziasmul lor e dublat de profesionalism, pentru că astfel e generată încrederea, ca garanție esențială a „lucrului bine făcut”. O spun în deplină cunoștință de cauză, întrucât am avut bucuria colaborării cu ASJ în diferite ipostaze: la nivelul revistei de cultură contemporană „Timpul”, la nivelul Guvernului României, în mediul universitar și, mai nou, în contextul proiectelor incluse în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași. Privind, acum, spre viitor: ASJ e o proiecție a modului în care ar trebui să arate întreaga societate românească. La mulți și buni ani!”, transmite prof. univ. dr. Daniel Șandru, Coordonatorul Programului Centenar al PMI.

Prof. Univ. dr. Dan S. Stoica, profesor la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere a UAIC, apreciază, la moment aniversar: „În condițiile în care tinerii se grupează mai mult în cyberspațiu, studenții de la Jurnalism găsesc înca utilă regruparea în concret: ASJ este dovada vie a acestei alegeri. Sunt 10 ani de când <<stau cu ochii pe ei>> și încă nu m-am plictisit. Așa cum mă și așteptam, ASJ-iștii sunt vii și vioi, interesanți și interesați, surprinzători, adesea. Le doresc viață lungă și roditoare și declar că nu m-ar mira să-i văd ajungând un reper în profesie”.

Asociația a reușit să fie pentru studenții de la Jurnalism și nu numai, un ajutor și o modalitate de a fi mai aproape de tot ce înseamnă domeniul jurnalismului. A format zeci de generații, sute de studenți, care și-au dorit să afle și să învețe dincolo de băncile facultății.

„Cred, împreună cu mai mulți colegi, cu foști și actuali studenți, că profilul muncii și vieții noastre ar fi incomplet fără ASJ, pe care voi o faceți să fie tot mai importantă, mai interesantă și mai atrăgătoare”, subliniază prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel, profesor la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere a UAIC.

ZECE ANI DE ASJ, CU O DEZBATERE-EVENIMENT: MIHAI TATULICI și ALEXANDRU GIBOI

În cadrul Galei „Zece ani de 10” ne dorim să rememorăm toate momentele din asociație, alături de profesori, membri onorifici, foști și actuali membri, dar și alături de invitații speciali ai evenimentului, jurnalistul Mihai Tatulici și directorul general AGERPRES, Alexandru Giboi.

Mihai Tatulici a scris în anii 1968 la revista Universității „Alexandru Ioan Cuza”, unde a fost și redactor-șef. În anul 1979 devine secretar general de redacție la „Viața Studențească”. Din `80 până `89 este realizator la TVR. Tot el a pus bazele Tele 7 abc, iar în 1996 fondează Clubul Român de Presă. A făcut emisiuni la Televiziunea Naționala, Realitatea Tv şi ProTV. Mihai Tatulici a fost invitat în cadrul proiectului „Journalism  Summer School” 2010, organizat de ASJ. Mihai Tatulici a avut primul contact cu asociația în 2007, pe 27 aprilie,  la Ateneul din Iași, în cadrul evenimentului „Presa – o afacere din cuvinte”, unde au fost invitați și jurnaliștii Sanda Nicola, Liviu Iolu și Răzvan Ionescu; tot atunci a fost evenimentul de lansare a asociației.

Acum, la un deceniu distanță, ASJ își propune să sărbătorească momentul dintr-o altă perspectivă. „Presa – o afacere din cuvinte. După 10 ani” este gândit ca un eveniment-dezbatere, prin care se va sublinia cât de mult s-a schimbat presa și cât de mult a evoluat asociația în acești ani.

Alexandru Giboi a fost consilier parlamentar în perioada ianuarie 2009 – mai 2009, având un rol important în menținerea bunelor relații cu mass-media. Un an mai târziu a fost desemnat Șef al Biroului de Presă al Senatului, funcție pe care a ocupat-o timp de un an. Din februarie 2013, Alexandru Giboi este Directorul General al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, funcție pe care o ocupă până în momentul de față. De-a lungul timpului AGERPRES a suținut și a fost alături de evenimentele și inițiativele ASJ.

DE CE O GALĂ DE ZECE ANI?

Asociația Studenților Jurnaliști din Iași a fost înființată de trei studenți: Andrei Giurgia, Diana Coadă-Dumitrașcu și Bianca Grigoriu (pe atunci studenți la Jurnalism). Din 2007, până în 2015, asociația a fost coordonată de Andrei Giurgia, care în prezent este președinte onorific.

„În 2007, când am pus bazele Asociației Studenților Jurnaliști, nu mă gândeam unde vom ajunge și la modul în care organizația se va dezvolta. Pur și simplu, era dorința de a face lucruri pentru noi, din care să învățăm ceva și să ne dezvoltăm. Mereu, împreună cu fiecare generație de studenți, am încercat să ne depășim, fără să facem un obiectiv din acest lucru. Am vrut să facem lucruri de calitate și cu simț de răspundere. Vreau să cred că am reușit. Cred că lucrurile cele mai frumoase și trainice așa se pun la cale: fără a avea o țintă anume de la început. Anii au trecut, studenții s-au schimbat, proiectele s-au înmulțit și asociația s-a dezvolta frumos fiind un punct de reper în domeniul la nivel local, dar și național. Diversitatea evenimentelor și a ideilor au dus la această dezvoltare de nota 10. Mulțumesc membrilor organizației care în acești zece ani și-au lăsat o mică parte din ce aveau ei mai bun în scopul evoluției. Fără ei nu am fi ajuns aici. Îmi doresc să aud în continuare de ASJ, iar acel spirit inovativ și dornic de a face lucruri să nu diapară niciodată. Doar așa se poate ajunge la performanță. Mulțumesc, ASJ că ai făcut din mine ceea ce sunt astăzi”, spune Andrei Giurgia, membru fondator și președinte onorific.

„Această gală va fi cu siguranță cel mai frumos eveniment ASJ, cu cei mai mulți asj-ști pe metrul pătrat. Vom încerca să aflăm, cu ajutorul invitaților, care au fost principalele schimbări care au apărut, în acești zece ani, în domeniul jurnalismului și de asemenea vom reconstrui traseul asociației împreună cu cei prezenți.  Iar la capitolul istoric stăm foarte bine pentru că ASJ a avut o activitate impresionantă pe plan local, dar și național”, spune Ionuț Teoderașcu, actualul președinte al ASJ Iași, student în anul al III-lea la Jurnalism și Științe ale Comunicării.

„Gala ASJ este meritul nostru și momentul în care vom marca tot ce am reușit să facem până acum. Este un eveniment venit natural, atunci când ne-am uitat prin arhiva ASJ și ne-am dat seama că am schimbat în bine lucrurile din jur, atât cât ne-am priceput”, precizează Bianca Barhan, membru al echipei actuale de PR din cadrul ASJ Iași.

Grafica evenimentului este realizată de Marius Asiminei, cel care face conceptul grafic pentru două dintre proiectele mari ale Asociației Studenților Jurnaliști și ARTIS: „Colaborez cu tinerii aceștia pasionați de tot ce e nou și care schimbă viața orașului cu proiectele inițiate. Știu cât suflet și profesionalism pun în Serile Filmului Românesc și tocmai de aceea m-am alăturat. Apoi, le sunt alături și în noua provocare, legată de Centenar, pe care încă nu o cunoașteți, dar veți afla în curând.”

PREMII ȘI DISTINCȚII

În zece ani, ASJ  a fost premiată cu peste 10 premii și distincții naționale și locale, printre care și Premiul pentru cel mai bun proiect de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (anul 2016 și 2017) sau Cupa FEstudIS. În 2016 am fost premiați la Palatul Victoria pentru activitățile desfășurate în cadrul proiectului „Iași, capitala renașterii naționale”, organizat la Iași în perioada 14-16 decembrie de Departamentul Centenar din cardul Guvernului României.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.