PATTERNS Lectures – Granițe, bariere și cultura protestului. Noua politică a mișcărilor sociale în Europa Centrală și de Est

Pe parcursul semestrului întâi al anului universitar 2017-2018, începând cu 20 octombrie, Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene (Facultatea de Filozofie și Științe Social-Politice) organizează o serie de evenimente publice ca parte a proiectului „Granițe, bariere și cultura protestului. Noua politică a mișcărilor sociale în Europa Centrală și de Est” în cadrul programului PATTERNS Lectures, inițiat de ERSTE Stiftung și implementat de World University Service Austria în colaborare cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (http://www.erstestiftung.org/patterns-lectures/20162017-2/selected-courses/ ).

În ultimii ani, recesiunea economică a fost însoțită transformări politice, conflicte și mișcări sociale de mare amploare. Mișcările de protest pentru democrație și împotriva inegalității sociale au generat efecte ce depășesc cu mult sfera politicii naționale. Au îndepărtat bariere în calea participării, ignorând granițele dintre state. Din nefericire, alte bariere au început să le înlocuiască pe cele vechi. Realitățile geopolitice, dezbaterile referitoare la migrație și mișcările politice naționaliste remodelează contextul mobilizării politice.

Prelegerile din această serie și dezbaterile ce le vor însoți, susținute de invitați din România și din străinătate, specialiști în științele sociale, teoreticieni ai culturii sau oameni de cultură, vor explora problematica transformărilor culturale și politice recente din Europa de Est, oferind studenților exemple concrete și instrumentele teoretice cu care le pot analiza dintr-o perspectivă comparativă.

Mai multe informații pe situl Facultății de Filozofie și Științe Social-Politice:

Despre invitați:

 

Ruxandra Ivan – Conferențiar la Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii de Securitate, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, unde predă cursuri de analiză a politicii externe, teoria relațiilor internaționale și politică internațională. Este doctor în științe politice la Universitatea din București și la Université Libre de Bruxelles. A publicat extensiv pe tema politicii externe a României după Războiul Rece, inclusiv primul studiu aprofundat referitor la politica externă românească postcomunistă (La politique étrangère roumaine 1990-2006, ediții de l’Université de Bruxelles, 2009). Printre cele mai recente publicații ale sale se numără un volum colectiv din ce în ce mai des citat despre regionalismul internațional în zona mării negre (New Regionalism or No Regionalism? Emerging Regionalism at the Black Sea Area, Ashgate, 2012)

Nebojša Milikić – Lucrător cultural și manager, cercetător și activist, locuiește și lucrează în Belgrad, Serbia. A studiat și a lucrat la Institutul de Geologie Regională și Paleontologie din Belgrad (Magister, 2000), a urmat studiile Școlii de Istorie și Teorie a Imaginii a Centrului de Artă Contemporană din Belgrad (1999-2001) și programul de studii al Centrului de Studii Queer din Belgrad (2012-2014). Din 1995 este implicat în activismul politic și organizațional, în practica artistică și curatorială a artelor vizuale și relaționale. A inițiat, realizat sau co-realizat numeroase programe și proiecte culturale și artistice, în Serbia și în străinătate. A participat la mai multe proiecte de cercetare independente și campanii activiste. Scrie despre producția culturală și artistică, despre subiecte politice și ideologice. Din 1999, lucrează în Centrul Cultural Rex din Belgrad, în calitate de inițiator și coordonator al programelor de dezbatere și al programelor de democratizare și descentralizare a culturii. Este unul dintre fondatorii organizației culturale neguvernamentale ReEX, dedicat luptei împotriva revizionismului istoric și negaționismului.

Vitalie Spîranceană – sociolog și intelectual public co-fondator al platformei de gîndire critică Platzforma.md. Studii de licență în Bulgaria (Științe Politice), masterat în Filosofie la Chișinău (USM), actualmente doctorand la George Mason University, SUA. Este interesat de câmpul de cercetare al sociologiei urbane, sociologiei religiei și sociologiei politice.

H.arta – Grupul H.arta e format din trei artiste (Maria Crista, Anca Gyemant şi Rodica Tache) interesate de subiecte cum ar fi producerea cunoaşterii, modele de educaţie alternativă care au o perspectivă feministă, de crearea unor noi spaţii pentru exprimare şi acţiune politică. Proiectele lor sunt, de cele mai multe ori, bazate pe colaborare, artistele lucrând adesea împreună cu alţi artişti/te, activişti/te, şcoli etc. Metodologia grupului se bazează pe prietenie, înţeleasă ca o negociere zilnică a diferenţelor, ca o modalitate de a învăţa, ca o declaraţie despre puterea solidarităţii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.