Expoziție la BCU Iași: „Fundaţiunea Regele Ferdinand I şi crearea României Mari”

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi, partener al Primăriei Municipiului Iaşi la organizarea celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE 2017), găzduieşte în perioada 9 mai – 9 iunie o serie de evenimente şi manifestări menite să celebreze Centenarul Marii Uniri. Printre acestea se numără expoziţia de documente din colecţiile bibliotecii, intitulată „Fundaţiunea Regele Ferdinand I şi crearea României Mari”, al cărei vernisaj va avea loc în data de 9 mai 2017, la orele 16.00, în spaţiul expoziţional din sediul central al Bibliotecii.

Edificiul în care funcționează în prezent sediul central al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi este ctitoria Regelui Ferdinand I, care a dorit să ofere capitalei sale de război o Fundaţie Universitară după modelul celei întemeiate de Carol I la Bucureşti, în amintirea vremurilor de cumpănă ale războiului pentru unitatea naţională, când familia regală s-a adăpostit la Iaşi.

O altă manifestare organizată în cadrul Festivalului Internațional al Educației, va avea loc în data de 22 mai, începând cu orele 18.00, în Aula Bibliotecii, unde vor fi proiectate filme documentare, având ca temă evenimentele istorice ale anului 1918. Evenimentul este organizat în parteneriat cu TVR Iaşi.

De asemenea, în intervalul 24 mai – 9 iunie, BCU „Mihai Eminescu” Iaşi va găzdui, în Sala Multimedia, expoziţia de design de carte „Cele mai frumoase cărţi din România. Selecţia 2016”, organizată în parteneriat cu Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură (APC). Cu acest prilej, vizitatorii vor putea admira şi răsfoi o parte dintre volumele înscrise în competiţia naţională dedicată designului de carte în anul 2016.

Un alt eveniment organizat în cadrul FIE va fi conferința Domnului Conf. univ. dr. Ionuț Nistor, cu tema „Universitatea din Iaşi în vremea Marelui Război”, care va fi susținută pe data de 29 mai, la orele 11, în Sala „B. P. Hasdeu” a BCU Iaşi.

Agenda evenimentelor va fi completată de lansări de carte, dintre care o menţionăm pe cea a volumului semnat de Domnul Prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon „Corpul politic în cultura europeană. Din Evul Mediu până în epoca modernă” (Polirom, 2017), care va avea loc în data de 31 mai, la orele 17, în Sala „B. P.  Hasdeu”.

Pe toată durata Festivalului, BCU „Mihai Eminescu” Iaşi va organiza tururi ghidate, inclusiv în cupola Bibliotecii. Programarea pentru vizite ghidate se poate face accesând calendarul pus la dispoziţie pe site-ul bibliotecii, la secţiunea Servicii, rubrica Vizite în bibliotecă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.