Studenții ieșeni, preocupați de viitorul lor în Europa

AfisLa inițiativa Centrului de Informare Europe Direct Iași și a Asociatiei Europene a Studentilor la Drept – ELSA Iași, în intervalul 27-29 noiembrie 2013, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” vor avea loc mai multe dezbateri și conferințe pe teme europene, sub genericul Europe – work in progress.

Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Centrul de Studii Europene de la Universitate și cu Centrul de Documentare Europeană Jean Monnet Iași.

Modul de viață european, locurile de muncă pentru tineri, oportunitățile de carieră în cadrul instituțiilor europe, rolul  global al UE dar și bugetul Uniunii sunt principalele tematici abordate în cele trei zile.

Discuțiile sunt deschise tuturor  persoanelor interesate care, pe parcursul lucrărilor,  vor analiza temele supuse discuției, într-o abordare interactivă.

Dezbaterile din program, Oportunități de carieră în instituțiile Uniunii Europene – Modul de viață european, UE – factor de influență globală și Investițiile și bugetul Uniunii Europene, precum și conferința Rolul UE în lume vor avea loc la doar câteva zile după ce Parlamentul European a votat cadrul finaciar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.  Conform votului exprimat de PE pe 19 noiembrie, un billion de euro va fi investit în viitorul Europei.

Printre invitații ce vor discuta cu studenții sunt experți în domeniile afacerilor europene: prof. univ. dr. Carmen Pascariu, lector univ. dr. Lucian Dîrdală, lector univ. dr. Teodor Moga, dar și ambasadorul EU Careers, Teodora Bogza.

 

”Manifestarea Europe-work in progress  are loc în contextul Anului European al Cetățenilor, în care cu toții, ca cetățeni europeni, avem nevoie să conștientizăm și să ne exercităm drepturile, dar și ca parte a campaniei de informare referitoare la Alegerile europarlamentare din mai 2014, ca posibilitate de manifestare directă a acestor drepturi”, afirmă Paul Matei, coordonatorul Centrului de Informare Europe Direct Iași.

La rândul său, președinta ELSA Iași, Mădălina-Maria Juncu atrage atenția asupra implicării tinerilor în problematica europeană: ”Ne cunoaștem mai mult sau mai puțin drepturile de cetățeni europeni, dar cu siguranță suntem interesați de viitorul nostru, de studiile pe care le facem și de perspectivele pe care le vom avea după absolvirea facultății. Burse in UE, stagii de pregătire în străinătate, găsirea unui loc de muncă sunt probleme pe care le vom aduce în discuție în cadrul dezbaterilor noastre”.

Programul este următorul:

Dezbaterea Oportunități de carieră în instituțiile Uniunii Europene – Modul de viață European va avea loc pe 27 noiembrie , intre orele 14-16, în corpul A al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Facultatea de Drept, în Amfiteatrul Paul Demetrescu ( I.1 ).

Conferința Rolul UE în lume se va desfășura pe 28 noiembrie, intre orele 10-12, tot în corpul A al Universității “Al.I.Cuza” Iași, Facultatea de Drept, Amfiteatrul Paul Demetrescu ( I.1 ), urmată de dezbaterea UE – factor de influență globală.

Pe 29 noiembrie, de la ora 16,00, în corpul I al Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, în Sala I.1, va avea loc dezbaterea Investițiile și bugetul UE.

Cele trei zile de dezbateri și conferințe Europe-work in progress subliniază ideea că fiecare cetățean în parte este important pentru construcția europeană și că, pentru a avea o Uniune Europeană așa cum ne-o dorim, este nevoie de eforturile tuturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.