Poezie în culori şi forme – expoziţia lui Cristian Bădiliţă la Muzeul Literaturii Iaşi

Imagine expozitieMuzeul Literaturii Române Iași găzduiește în galeriile de artă „Pod-Pogor” expoziția lui Cristian Bădiliță, „Poeme pentru păsări și extratereștri”, inspirată din teologie, artă plastică și realitatea înconjurătoare, organizată în jurul ideii că textul poetic poate îmbrăca diferite forme.

Cristian Bădiliță este un cunoscut istoric, doctor al Universităţii Paris IV-Sorbonne, autor a peste patruzeci de volume de studii, eseuri şi poeme, coordonator al fundamentalei traduceri a Septuagintei. Referitor la expoziția din Iași, Cristian Bădiliță declară: „Iaşiul nu putea lipsi din circuitul expoziției „Poeme pentru păsări şi extratereştri”. Expoziţia este una de… poezie. Nu iau pâinea de la gura pictorilor, ci încerc să aduc o fărâmă de cozonac la gura poeţilor. Iar dacă la Iaşi nu sunt poeţi, atunci unde sunt? Expoziţia este una modulabilă, în funcţie de inspiraţie, de capriciile personale, de starea vremii, dar şi de public.”.

Despre lucrările expuse, criticul Alex Ștefănescu scrie: „Cu inventivitatea lui inepuizabilă, C. Bădiliță mereu ne ia prin surprindere. Șirurile de cuvinte, scrise în culori aprinse, desprinse parcă din tablourile lui Chagall, devin contururi de frunze, de melci, de vehicule sau de himere. Îți vine greu, după vizitarea acestei expoziții, să te mai întorci în lumea prozaică de afară.”

Afis expozitie - Cristian Badilita

 

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 26 noiembrie, începând cu ora 19:00, iar deschiderea va fi realizată de cunoscutul colecționar de artă ieșean, dr. Hortensiu Aldea. Evenimentul va continua cu o scurtă conferință pornind de la tema expoziției, „Semnificațiile și originea Crăciunului”, susținută de Cristian Bădiliță.

„Poeme pentru păsări și extratereștri” este o expoziție cu vânzare și poate fi vizitată în perioada 26 noiembrie – 31 decembrie (marți-duminică, interval orar: 10:00-17:00).

Leave a Reply

Your email address will not be published.