LIVE VIDEO – Urmăriți în direct ceremonia dedicată laureatului Nobel prof. Kenneth Arrow

Începând cu ora 12.00 la această adresă puteți urmări în direct ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Kenneth Arrow.

Prof.univ.dr. Kenneth Arrow, laureat al Premiului Nobel pentru Ştiinţe Economice, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC şi va susţine conferinţa “Knowledge, Belief, and the Economic System” (“Cunoaştere, încredere şi sistemul economic”).

Profesor la Universitatea Stanford, membru al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite şi fondator al Academiei Pontificale de Ştiinţe Sociale, Kenneth Arrow a primit Premiul Nobel în anul 1972, alături de economistul britanic John Hicks. Arrow a contribuit la cunoaşterea economică prin elaborarea teoriei imposibilităţii, a teoriei generale a echilibrului, a teoriei creşterii economice endogene şi prin investigarea problematicii inechităţii accesului la informaţiei şi consecinţele acesteia în tranzacţiile economice.

Cea mai cunoscută realizare a sa este aşa-numita “Teoria imposibilităţii”, cu aplicaţii în domeniul economiei, al sociologiei şi procesului electoral. Teoria imposibilităţii lui Arrow, aplicată sferei alegerii sociale, ilustrează imposibilitate de a avea o structură ideală de vot care să reflecte criterii echitabile: în condiţiile în care fiecare doreşte să îşi maximizeze câştigul, alegerile sociale vor determina întotdeauna inegalităţi.

La 92 de ani, Kenneth Arrow are titulatura de “Joan Kenny” Profesor de Economie şi Profesor de Cercetări Operaţionale, Emeritus, la Universitatea Stanford.

Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 12.00, în Aula Magna “Mihai Eminescu”, conferinţa laureatului Nobel american fiind precedată de prelegerea Academicianului Solomon Marcus “Receptarea Teoremei Arrow de imposibilitate în mediul academic din România”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.