„Noaptea Cercetătorilor” te învaţă să cucereşti spaţiul


logo tip RODacă ai privit vreodată cerul înstelat şi te-ai întrebat „Ce se află dincolo?”, în luna septembrie poţi afla răspunsul chiar de la un cercetător de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS). Oamenii de ştiinţă din ISS ce desfăşoară experimente la sol, în apă, în aer şi în spaţiu vor fi prezenţi în Bucureşti la Noaptea Cercetătorilor, un eveniment ce sărbătoreşte ştiinţa şi se desfăşoară în toată Europa pe data de 27 septembrie.

Cercetătorii ISS vor purta participanţii într-o călătorie de la macro la micro-cosmos, invitându-i să observe obiecte cereşti printr-un telescop, dar şi cum arată emulsiile nucleare printr-un microscop. Radiaţii cosmice, găuri negre, neutrini, explozii solare — veţi afla despre toate acestea.


Institutul de Ştiinţe Spaţiale este cel mai nou partener care şi-a anunţat participarea la evenimentul Noaptea Cercetătorilor. Timp de o seară, pe 27 septembrie, ştiinţa va evada din laboratoare în centrul oraşului, acolo unde publicul va avea parte de experimente spectaculoase, conferinţe despre marile mistere ale Universului şi concursuri cu premii. Publicul va putea interacţiona direct şi cu cercetători de la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, Institutul de Fizică Atomică şi Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, pentru a descoperi partea prietenoasă, fascinantă şi amuzantă a ştiinţei.

Evenimentul, al cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg, se desfăşoară în aceeaşi seară în peste 300 de oraşe din Europa. În România, acesta va avea loc în Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Cluj, în locaţii din centrele oraşelor şi din campusurile universitare.


„Stelele, spaţiul, găurile negre, exoplanetele, expansiunea Universului – toate acestea sunt subiecte care au fascinant dintotdeauna publicul larg, dar rareori sunt explicate pe înţelesul tuturor. Mă bucură faptul că cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale s-au asociat evenimentului şi că vor putea intra în dialog cu toţi participanţii, indiferent de nivelul pregătirii lor ştiinţifice”, a declarat Ionuţ Topală de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, coordonator al proiectului.

„Institutul de Ştiinţe Spaţiale participă pentru a patra oară la Noaptea Cercetătorilor, unde îi vom aştepta pe participanți cu experimente care să le dezvăluie o parte din Universul fascinant în care trăim” a adăugat Sorin Zgură, directorul Institutului de Ştiinţe Spaţiale.

noaptea_cercetatorilor_afis_simplu

Despre Noaptea Cercetătorilor

„Noaptea cercetătorilor” se organizează în toate ţările Uniunii Europene, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin fondurile FP7. Evenimentul este coordonat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Craiova, precum şi Institutul de Fizică Atomică, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

Despre ISS

Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) din Măgurele, România, dezvoltă proiecte de cercetare ştiinţifică în domenii precum fizica astroparticulelor, fizica energiilor înalte, astrofizică şi cosmologie, precum şi activităţi de cercetare aplicată, proiectare şi dezvoltare de tehnologii spaţiale. ISS s-a implicat în colaborări şi parteneriate de renume naţional şi internaţional (CERN-ALICE, ANTARES, KM3NeT, Pierre Auger Observatory), în programul spaţial ESA prin misiuni precum Euclid, Planck, Cluster şi în programul NASA cu primul experiment românesc trimis pe Staţia Spaţială Internaţională.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.