Să FIE conferințe! Iași, orașul conferințelor motivaționale.

Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) oferă publicului şi o serie de Conferinţe Motivaţionale, grupate în cadrul unei secţiuni speciale. Organizate în parteneriat cu universităţile publice ieşene, acestea vor începe pe 15 iunie, când lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998, va conferenţia la Biblioteca Centrală Universitar (BCU) “M. Eminescu” din Iaşi. Intrarea la conferinţe este liberă.

Seria Conferinţelor Motivaţionale organizate de universităţile de stat din Iaşi va debuta  pe 16 iunie, de la orele 17.00, la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”, amfitrionul evenimentului fiind Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” din Iaşi. Invitat să conferenţieze va fi dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care va vorbi  publicului despre “Unde am fost, unde suntem şi unde vrem să ajungem în medicina de urgenţă”.

Medic specialist ATI (Anestezie Terapie Intensivă) de origine palestiniană, cu cetăţenie română, dr. Raed Arafat a revoluţionat sistemul medical de urgenţă din România prin înfiinţarea SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare).

O altă conferinţă extrem de interesantă, cu tema “Educaţia urbană”, va fi susţinută de Hendrik W. van der Kamp, preşedinte ales al Consiliului European al Urbaniştilor. Manifestarea va avea loc pe 17 iunie, de la orele 11.00, la BCU.  Hendrik W. van der Kamp este director al Şcolii de Urbanism din Dublin, fost preşedinte al Institutului irlandez de Urbanism şi expert evaluator pentru organisme din sectorul public, precum departamente guvernamentale şi Comisia Europeană.

Pe 18 iunie, la orele 17.00, în Aula “Gheorghe Asachi”, corpul A al Universităţii Tehnice (Bulevardul Carol I), prof. dr. ing. Iulian Ciocoiu va vorbi “Despre inginerie… cu măsură”. Conferinţa motivaţională TUIAŞI  va încerca, aşa cum susţin organizatorii, să “ofere o imagine de ansamblu asupra profesiei de inginer, a constrângerilor specifice şi a motivaţiilor pentru alegerea unei astfel de cariere”. Prof. dr. ing. Iulian Ciocoiu este prodecan responsabil cu activitatea de cercetare în cadrul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii Tehnice “Ghe. Asachi” Iaşi (UTI) şi preşedinte al Comisiei de cercetare-dezvoltare, antreprenoriat şi parteneriat public-privat a Senatului UTI.

Pe 19 iunie, Universitatea “Al. I. Cuza” (UAIC) va oferi publicului conferinţa motivaţională cu titlul “Învăţăturile înalte” în Iaşi – oraş al “inteligenţei româneşti”. Evenimentul se va desfăşura la BCU, de la orele 17.00. Conferinţa, susţinută de prof. univ. dr. Ion Toderaşcu, se doreşte a fi o prezentare riguroasă a istoriei oraşului Iaşi. Prof. univ. dr. Ion Toderaşcu este un reputat istoric ieşean, specializat în “Istoria medievală a românilor” şi în “Istoria Bizanţului”. În decursul unei carierei didactice de 46 de ani, acesta a format generaţii întregi de studenţi.

Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi pregăteşte conferinţa motivaţională “Arta în Viaţă. Viaţa în Artă”, ce va fi susţinută de mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Călin Brătescu şi violonistul Remus Azoiţei, cu participarea personalităţilor din domeniul artelor spectacolului, a tinerilor artişti, a studenţilor şi a profesorilor. Aceasta se va desfăşura pe 20 iunie, la BCU, cu începere de la orele 14.00.

Tot BCU va găzdui şi Conferinţa “Universitatea agronomică – între tradiţiile, evoluţiile şi turbulenţele vieţii rurale româneşti şi europene”, organizată de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) “Ion Ionescu de la Brad” şi susţinută de  academicianul Păun Ion Otiman. Evenimentul va avea loc pe 21 iunie, la orele 16.00. Conferinţa se va axa pe reformarea sistemului de învăţământ superior agronomic, pentru alinierea la modelul european. Prof. univ. dr. Păun Ion Otiman este membru titular şi secretar general al Academiei Române şi cadru didactic al Universităţii Agronomice din Timişoara.


Leave a Reply

Your email address will not be published.