Expoziţia de fotografie „Universitatea din Iaşi şi Copoul în imagini de arhivă (secolul XIX – prima jumătate a secolului XX)”

Vineri, 22 iunie 2012, de la ora 18.00, la Mansarda Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, situat pe Str. Titu Maiorescu nr. 12, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Universitatea din Iași și Copoul în imagini de arhivă (secolul XIX – prima jumătate a secolului XX)”.
Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 22 iunie – 29 noiembrie 2012. Intrarea este liberă.

Evenimentul este organizat de către Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României, cu ajutorul unei echipe compusă din Cristian Zaharia (documentare arhivistică), Iulian-Constantin Copăcel (concepție artistică și realizare grafică), Gheorghe Colbu (concepție și amenajare a spațiului), Mihai Pricopoaia (asistență tehnică), care a lucrat sub coordonarea domnului conf. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, directorul Muzeului Universităţii, și Florin Cântec, director la Arhivele Naţionale Iaşi.

Expoziţia îşi propune să restituie publicului ieşean câteva aspecte inedite din istoria vechii capitale a Moldovei, pe parcursul veacului care a urmat constituirii statului român modern. Demersul redă, prin intermediul unor copii după documente inedite, care se găsesc în fondurile Arhivelor Naționale din Iaşi şi Bucureşti, metamorfozele unui traseu urban, începând de la constituire şi până în momentul consacrării acestuia precum un reper identitar esențial al comunității.

Dealul Copou a intrat în conștiinţa urbană la începutul secolului al XIX-lea, ca loc de promenadă pentru protipendada ieșeană, pentru ca ulterior să fie considerat o destinație ideală pentru edificarea unor instituții de cultură reprezentative pentru întreaga provincie istorică a Moldovei.

Fondarea Palatului Universitar de la Copou, pe data de 23 mai 1893, a dus la coagularea vieții intelectuale în jurul acestui edificiu cu valoare de simbol. Pornind de la realitățile istorice invocate ne-am propus ca, printr-o manieră modernă de organizare a spațiului expozițional, să redăm, cu ajutorul unor imagini reprezentative, modul în care a evoluat personalitatea vechiului Copou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.