Maraton de lansări la Librăria Avant-Garde

Duminica, 30 octombrie, libraria Avant-Garde (Str. Lapusneanu, nr. 16, Iasi), va invita la o intilnire cu cinci autori si cele mai recente scrieri ale lor.

Incepind cu ora 14.00, va asteptam la o discutie cu autorii a doua romane indraznete si controversate, aparute recent: Dilar pentru o zi, de Andrei Ruse (Polirom, 2011) si Sange satanic, de Cristina Nemerovschi (Herg Benet, 2010, editia a II-a, 2011).

Invitat: Liviu Antonesei

De la ora 15.30, vor fi prezentate volumele de poezie Zeppelin Jack de Marius Surleac, Legende urbane de tausance, Simfonia franei de Marius Stefan Aldea, volume aparute la editura Herg Benet (2011).

Invitati, alaturi de cei trei autori: Liviu Antonesei si Paul Gorban

Dilar pentru o zi (Pagina cartii: www.andreiruse.ro/dilar-pentru-o-zi)

Dupa romanul soni, prima carte cu trailer din Romania, Andrei Ruse revine in 2011 cu Dilar pentru o zi care scurtcircuiteaza „autonomia esteticului”, dupa cum spune Dragos C. Butuzea.

Un roman cinematic, pe care cu greu il lasi din mina.

Dilar pentru o zi este ca un palpitant film de actiune strabatut de filoane de poezie veritabila, o naratiune alerta cu final neasteptat, in care urmaritul si urmaritorul ajung sa se cufunde impreuna in acelasi adevar straniu.

Sange satanic (Site-ul romanului: http://www.sangesatanic.ro)

Ascult black metal, sunt ateu, lumea ma crede satanist, sunt bisexual, mizantrop, uneori doar misogin, scriu o carte, beau in fiecare zi si ma droghez in fiecare saptamana.

„Cristina Nemerovschi, autoarea celui mai controversat volum de proza scris in Romania in 2010, Sange Satanic, este un Gorzo literar suicidal, cu un magnetism pe care il gust cu ochii inchisi, ca pe otrava de soareci cu care se droga William Burroughs in timp ce lucra ca exterminator in Chicago. Ea face parte din curentul disperado al literaturii tinere, care pare sa reitereze nostalgic timpul pierdut de noi sub un comunism antiseptic in anii ’60.” (Adrian Ionita)

Sange satanic a fost nominalizat la titlul Cartea anului 2010 si votat de cititorii site-ului Agentia de carte pe locul 2 la cele mai bune debuturi din 2010.

Marius Surleac – Zeppelin Jack

„Poezia lui Marius Surleac musteste de viata si forta. Plecind de la un suprarealism asimilat profund, el creeaza imagini noi, spectaculoase, fara sa forteze nota. […] Un adevarat roman al vietii interioare, scris alert, ca un scurt-metraj ce nu vrea sa rateze nimic din tot ce e viata furibunda si desteapta. Intr-un vocabular cu infinite resurse.” (Felix Nicolau)

„O poezie la limita dintre suprarealismul imagistic si concretul cotidian, intre niciodata si acum, scrie poetul Marius Surleac. Marius Surleac imi apare drept un nou James Dean al generatiei sale poetice. Versul sau are vigoare si incandescenta, nerv si insolenta creativa. Marius Surleac este un anarhist al metaforei contemporane iar poemele sale sunt: „un retroproiector de instantanee cu sfinti”. Zeppelin Jack este brandul unei noi sensibilitati.” (Traian T Cosovei)

Tausance – Legende urbane

„Cind muzica anilor ’80 s-a dus, ramine poezia lui Vlad Tausance „cuiul/ prezent ca o migrena” si „apoi/ sa comandam sampanie”. Intre aceste limite se desfasoara actiunile poetice din Legende urbane cu diminetile si noptile intesate de nostalgii si de o intreaga garderoba afectiva pret a porter.

tausance scrie. Cam asta este singurul lucru care se poate afirma fara dubii despre el. Poezie, teatru, briefuri, raționale, definiții, editoriale, comentarii, emailuri, jumatați de scenarii, proza scurta. Si altele. De acum 18 ani. De pe la 15 ani. A trait si traieste din asta. Restul e pe Google.

Marius Stefan Aldea – Simfonia franei

„Marius Stefan Aldea are atita energie poetica, incit exista riscul sa supratensioneze Sistemul National de Distributie a Literaturii. Dar cum SNDL nu exista decit in imaginatia noastra, nu va ramine, dragi cititori, decit sa va conectati singuri la aceasta sursa de energie. E simplu: deschideti cartea lui Marius si cititi putin. Daca nu sunteti purtatori de manusi izolante si cizme de cauciuc, ar trebui ca in secunda a doua sa fiti scuturati zdravan, iar miinile sa vi se inclesteze pe carte. E doar unul dintre efectele pe care il are poezia buna asupra omului.” (Robert Serban)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.