Lansarea la Iași a volumului „Dictatura lui Nicolae Ceaușescu”, semnat de reputatul istoric polonez Adam Burakowski

Editura Polirom, în parteneriat cu Institutul Polonez și Librăria „Orest Tafrali”, vă invită luni, 30 mai, de la ora 18.00, la lansarea volumului „Dictatura lui Nicolae Ceaușescu (1965-1989). Geniul Carpaților”, semnat de reputatul istoric polonez, Adam Burakowski. Alături de autor vor lua cuvântul invitații speciali, Alexandru-Florin Platon și Liviu Antonesei.

Adam Burakowski, doctor în științe politice, realizează o radiografie a perioadei de dictatură comunistă sub Nicolae Ceausescu. „Volumul are la bază surse bibliografice numeroase, românești și străine, ceea ce demonstrează o abordare atentă – pentru că, până la urmă, tema istoriei regimului ceaușist este provocatoare, dar și anevoioasă, complicată prin capcanele pe care le poate întinde”, scrie Stejărel Olaru în prefața cărții.

Volumul, dedicat integral comunismului românesc din perioada lui Nicolae Ceaușescu, reprezintă o analiză comparată de tip istoric și politic realizată de un specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală și de Est. Pe baza unei bibliografii vaste și a unor izvoare de o mare diversitate, Adam Burakowski ne oferă nu doar o istorie a comunismului românesc, ci și o carte despre puterea absolută al cărei unic scop este consolidarea perpetuă a puterii.

„Cartea lui Adam Burakowski este o carte despre o dictatură și un dictator, dar nu numai. Dictatura lui Nicolae Ceausescu ne ofera si o perspectiva de istorie politică, alături de explicațiile necesare privind felul în care a funcționat regimul ceausist folosindu-se frica, manipularea și falsul naționalism. Fără îndoială, cititorul acestei cărți va fi răsplătit. Volumul are la bază surse bibliografice numeroase, românești și străine, ceea ce demonstrează o abordare atentă – pentru că, până la urmă, tema istoriei regimului ceaușist este provocatoare, dar și anevoioasă, complicată prin capcanele pe care le poate întinde.” (Stejărel Olaru)

Adam Burakowski (n. 1977) – doctor în științe politice, absolvent al Institutului de Istorie al Universității din Varșovia (2001) și al Institutului de Studii Est-Europene al Universității din Varșovia (2004). În 2003 a efectuat stagii la Cold War International History Project din cadrul Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington, respectiv la Ambasada Republicii Polone din București. Din 2004 este asistent, iar din 2007 lector la Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Știinte. Între 2006 si 2010 a fost director adjunct al postului de radio Polonia International. Din 2009 face parte din consiliul de gestionare a proiectului rețelei europene de radio Euranet. Este co-autor (împreună cu Aleksander Gubrynowicz și Paweł Ukielski) al cărții 1989 – Toamna Națiunilor (Varșovia, 2009).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.