Lecturile unui tânăr japonez

Yoshihiro Mizushima, student internaţional la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” ne-a răspuns la câteva întrebări legate de lectura în Japonia:

Care este cartea dumneavoastră preferată?
Cartea care îmi place cel mai mult se numește “鏡の法則/A rule of mirror”. V-o recomand cu mare drag, pe mine unul m-a ajutat foarte mult. Mi-a arătat cît de important este să te gandești la sentimentele celor din jurul tău, ale familiei, ale prietenilor, cunoștințelor, etc.. V-o recomand din suflet, deoarece pe mine unul m-a ajutat foarte mult sa înteleg mai bine relațiile dintre oameni.

Ce se citește foarte mult acum în Japonia?
Cartea cea mai bine vândută în anul 2010 este “伝える力/ Ability to Communicate” a lui Akira Ikegami. Este o carte despre abilitățile de comunicare, în special în mediul business, dar nu numai.

În Japonia există foarte adânc imprimată cultura manga (benzile desenate). Tinerii citesc mult mai mult benzi desenate decât cărțile obișnuite. Imaginea pe care o au occidentalii despre benzi desenate e aceea că ele sunt doar pentru copii, dar manga japoneze nu sunt doar pentru copii. Ele se adresează unor variații de vârstă mai largi. Există atât pentru copii, adulți, speciale pentru femei, speciale pentru bârbați, etc. Unele dintre ele sunt foarte vechi și continuă să apară și în prezent. Exemplu : Doraemon (din 1969), Sazae-san(din 1946).
De asemenea, pentru că pasiunea pentru lectură este mare, în Japonia există și Cafenele manga, unde poți merge să lecturezi câte manga vrei, fără să fii nevoit să le cumperi.

Ce recomandări aveți pentru tinerii români?
Este foarte greu de raspuns!! În primul rând, cartea menționată și anterior “A rule of mirror”. Este foarte bună.
Iar pentru cei interesați de cultura și tradițiile japoneze, vă sfătuiesc să citiți și următoarea carte, pentru a întelege mai multe despre Japonia și mentalitatea japoneză: Shibawanko’s Spirit of Tradition / 「しばわんこの和のこころ」. Este o carte ilustrată, despre un cățel și o pisică ce locuiesc împreună într-o casă japoneză și trebuie să învețe împreună obiceiurile și manierele atunci când vin musafiri, cum se fac pregătirile pentru sărbătoarea de Anul Nou, etc. Fiecare capitol prezintă un aspect al vieții tradiționale japoneze, cu spiritul armoniei și păcii specifice culturii nipone.
Lectură plăcută!!
   
[divider]

Yoshihiro Mizushima este un student japonez al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

[divider]

Leave a Reply

Your email address will not be published.