Dezbatere „stil Oxford”: dreptul la viaţă privată vs. dreptul la informare

E timpul ca dreptul cetăţenilor la informare să fie mai important decât dreptul demnitarilor la viaţa privată? Drepturile din această moţiune sunt exemple „de manual” ale unor drepturi situate „în conflict”. Înfruntările ies în faţă de fiecare dată când apar în scenă averi neaşteptate, relaţii de afaceri sau date despre starea de sănătate a unor demnitari. Linia de demarcaţie este trasată în acest moment într-un loc relativ stabil, la declararea averilor pentru parlamentari, magistraţi sau funcţionari publici. Întrebările persistă însă: este viaţa privată a demnitarilor supusă altor restricţii decât a cetăţenilor care nu ocupă astfel de funcţii? Se poate obţine o mai bună guvernare printr-o mai clară înţelegere a unor noţiuni precum date personale, prezumţie de nevinovăţie sau deontologie profesională? Se redefineste noţiunea de demnitate publică odată cu impactul mass-media sau a noilor tehnologii?

Dacă eşti student sau masterand şi dacă vrei să probezi gustul victoriei într-un meci, capacitatea de argumentare, de negociere a unui caz sau de recuperare a unei idei atacate de oponent, poţi face următorii paşi pentru a intra în rundă:

1. Înregistrează-te pe site-ul www.closer2oxford.ro (secţiunea Register). Cei care au jucat la prima rundă nu au nevoie să-şi facă alt cont.

2. Invită un coleg/colegă pentru a face o echipa de doi membri. Dacă nu ai echipă, poţi găsi un coechipier pe site, printr-o procedură simplă. Dacă ai jucat in prima rundă, va trebui sa reiei procedura de formare a echipei (cu acelaşi sau alt coechipier).

3. După ce colegul/colega confirmă, veţi afla dacă sunteţi afirmatori sau negatori.

Gata! În acest moment te poţi apuca de pregătire; toate discursurile pot fi postate pe pagina de profil, o dată ce începe competiţia de idei. Pentru orice nelămurire referitoare la înregistrare, nu ezita să ne scrii la office@closer2oxford.ro

Pe platforma www.closer2oxford.ro găseşti:

  • kit-uri de argumentare,
  • regulamentele de debate şi de arbitraj,
  • materiale de research despre moţiune,
  • un demo-debate
  • dar şi toate debate-urile online din prima rundă.

Primii clasaţi în ordinea arbitrajelor vor primi vouchere pentru cărţi şi abonamente în valoare totală de aprox 1500 usd şi înregistrări pe trei luni la British Council Library.

Dezbaterile sunt în limba română.

Un seminar de 10 ore de lectură critică pe texte din jurnale internaţionale este bonus pentru primii clasaţi, urmând ca moţiunea să fie expusă audienţei într-o conferinţă publică – model Oxford – în luna martie, în Universitatea ta.

Coordonatori regionali

Georgiana Alexandrescu

georgiana.alexa@gmail.com

0751612114

Mariuca Morariu

mariuca_roro@yahoo.com

office@closer2oxford.ro

Ce este o „dezbatere Oxford”?

Se întâmplă de mai bine de un secol la Oxford, și de peste jumătate de veac la CambridgeYale și la alte universități din lumea occidentală: dezbaterile universitare din cadrul asociatiilor/uniunilor de debate – contextul în care studenții au ocazia sa participe la dezbaterile publice din tarile lor alaturi de personalitati de prima marime stiintifica, artistica sau politica.

Aceste evenimente se definesc în primul rând ca promotoare si garante ale libertății de opinie. De exemplu, în anii ‘60, Malcolm X s-a prezentat la Oxford Union și a solicitat împuternicirea cetatenilor de culoare “prin orice mijloace necesare”. Zece ani mai târziu, Nixon,în primul său discurs public după scandalul Watergate, a afirmat: “am dat-o în bară și am plătit prețul”. În anii ’90, la Cambridge Union s-a pus problema dreptului la intimitate, în aceeași săptămână în care presa a publicat imagini cu prințesa Diana într-o sala de fitness. Nici un tânăr care studiază aici nu concepe viața de student ca fiind ruptă de cea a „cetății”, iar dezbaterile publice alaturi de personalitati de marca reprezinta una dintre cele mai de impact formule de legatura.

Material preluat de pe: Prime Iasi si de pe site-ul Closer2Oxford.

Leave a Reply

Your email address will not be published.