Scrie un eseu şi mergi gratuit în Elveţia

În luna mai a anului 2010, mulţi politicieni, profesori şi studenţi din toată Europa îşi vor da întâlnire in localitatea St. Gallen, Elveţia, pentru o conferinţă de două zile intitulată „Democraţie şi Descentralizare”. Cu ocazia preşedenţiei elveţiene a Comitetului de Miniştri din cadrul Consiliului Europei, participanţii vor pune în discuţie, printre altele, subiecte ca principiul subsidiarităţii, descentralizarea statelor multi-etnice sau referendumurile regionale.

Pentru a participa ca student, tot ce ai de făcut este să redactezi un eseu şi să îl trimiţi pentru a intra în competiţia de eseuri. Pe baza acestora, organizatorii vor alege un student din fiecare stat membru al Consiliului Europei pentru a-l invita să vină în Elveţia, gratuit. Cele mai bune eseuri vor primi un premiu iar autorii lor vor fi invitaţi să ia cuvântul în cadrul sesunii plenare a conferinţei.

Cum să participi

Conferinţa se va desfăşura în zilele de 3 şi 4 mai 2010 la Universitatea din St. Gallen. În cea de-a doua zi a evenimentului, se vor organiza patru ateliere tematice. Eseurile ar trebui să abordeze problematicile legate de una dintre următoarele sesiuni:

– Principiul subsidiarităţii: un principiu legal sau un slogan politic?

– Descentralizarea în statele multietnice

– Resursele proprii şi autonomia gestunii bugetare

– Referendumurile la nivel regional şi local.

Eseurile, cu dimensiunea între patru şi şase pagini şi redactate în engleză, franceză sau germană, trebuie trimise până la data de 15 februarie 2010. Candidaţii vor fi informaţi până pe 15 martie dacă au fost selectaţi sau nu.

Eseurile pot fi trimise prin e-mail la adresa coe-essay-competition@unisg.ch sau prin poştă clasică la adresa Institute of Political Science, European Council Essay Competition, Bodanstrasse 8, CH-9000 St. Gallen, Elveţia

Leave a Reply

Your email address will not be published.