Absolvenții Universității “Alexandru Ioan Cuza”, angajați prin “Xerox Graduate Programme”

Din acest an, zece dintre cei mai talentați absolvenți ai Universității “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi au posibilitatea de a fi angajați ai companiei Xerox chiar de pe băncile facultății. Acest lucru este posibil prin intermediul programului „Xerox Graduate”, care are ca scop promovarea tinerilor în domeniile de business de care aceştia sunt interesaţi, oferindu-le expunere şi ajutându-i să-şi dezvolte abilităţile de conducere şi administrare.

Structurat pe doi ani, programul le propune celor recrutați, încă din primul an, trei rotații având fiecare o durată de patru luni. În cel de al doilea an, tânărul angajat va alege parcursul de cariera pe care dorește să-l urmeze, fie cel de expertiză tehnică, fie cel de management. Astfel, prin acest parteneriat, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” și Xerox, își propun consolidarea comunicării dintre cele doua organizații, prin creșterea vizibilității Universității ca generator de competențe compatibile cu cerințele pieței muncii și implicarea companiei Xerox în a oferi profilul de aptitudini specifice și transferabile tinerelor talente.

În ceea ce îi privește pe cei zece abolvenți acceptați, aceștia au mărturisit, după primele patru luni pline de provocări în companie, despre ce a înseamnat această experienţă în viaţa lor. Și mai ales, cum acest program îi ajută să se dezvolte, începându-și „aventura” într-o companie globală.

 

Opinia generală a celor zece talentați este că programului „Xerox Graduate” reprezintă o oportunitate extraordinară de a începe și construi o carieră frumoasă. Mai mult, Adrian – Human Resources Associate UK, Corina – Client Services Analyst și Constanţa – Business Intelligence Analyst au avut ocazia de a cunoaşte şi de a dialoga periodic cu persoane care deţin funcţii înalte în Xerox.

 

Adrian
Human Resources Associate UK

”Din punctul meu de vedere, acesa este locul potrivit pentru mine şi nu pot să nu mă simt norocos să ştiu că fac parte din prima generaţie de Graduates Xerox din România.Adrian

Tot timpul am căutat noi provocări şi noi oportunităţi pentru a mă putea dezvolta, dovada fiind şi experienţele interculturale dobândite în timpul facultăţii. Consider că acum mă aflu în biroul potrivit, deschiderea care mi se oferă fiind probabil mai greu de imaginat pentru un absolvent ce iese de pe băncile facultăţii: posibilitatea de a intra în contact şi de a fi îndrumat de către Vice-Preşedintele unei companii precum Xerox cred că poate oferi un reper in aceasta directie.”

 

Corina
Client Services Analyst

”Primele luni de lucru în Xerox au fost pur şi simplu fantastice! Am avut şansa de a-i cunoaşte atât pe oamenii minunaţi din Graduate CorinaProgramme cât şi pe toţi angajatii Xerox din centrele Palas şi IDEO, toate acestea în doar 4 săptămâni de muncă – şi credeţi-mă, sunt câţiva!
Prima săptămână a fost cu siguranţă preferata mea. Am avut o mulţime de activităţi care ne-au permis să descoperim lucruri noi despre noi, despre colegi şi despre companie precum: care este locul nostru într-o echipă, care este stilul propriu de învăţare, cum să transmitem informaţiile eficient şi curiozităţi despre companie: știați că tatăl lui Beyoncé Knowles lucrează în Xerox?
Este cu adevărat o extraordinară oportunitate pentru un proaspăt absolvent!”

 

Constanţa
Business Intelligence Analyst

”Am aflat despre GraduateProgramme de la unul dintre profesorii mei, Danut Jemna, care m-a şi recomandat pentru acest program (Ii mulţumesc încă o dată pentru asta!). Chiar din prima săptămână am cunoscut nişte oameni minunaţi şi deschişi: atât coordonatorii noştri (Cristina, Raluca şi Gillian), cât şi cei nouă absolvenţi.
Constanta
După patru luni în compania Xerox, am doar impresii bune. Am învăţat foarte multe lucruri noi de la coach-ul şi mentor-ul meu despre servicii externalizate, despre lucru în echipă, despre business, etc.
Un avantaj foarte mare pentru noi este posibilitatea de a cunoaşte şi de a conversa periodic cu persoane care deţin funcţii înalte în această companie. Un exemplu minunat este Coreen Bone, VP HR EMEA, cu care am avut o intâlnire săptâmana trecută. Ea ne-a uimit prin sinceritatea şi simplitatea ei şi ne-a demonstrat că această companie oferă posibilitatea de a construi o carieră frumoasă.
Sunt fericită să fac parte din acest program deoarece este o oportunitate impresionantă de a evolua atât pe plan profesional, cât şi personal.”

 

De asemenea, Mariana – Human Resources Associate UK, Alexandra – Marketing Assistant și Cristian – Functional Analyst admit că mediul competitiv şi prietenos din multinațională îți deschide posibilităţi nemărginite de invăţare şi dezvoltare.

 

Mariana
Human Resources Associate UK

”Am aflat de Graduates Programme din cadrul Xerox chiar de la coordonatorul proiectului. Încă de la început, m-a impresionat pasiunea şi interesul cu care vorbea despre acest proiect care reprezentă ceva nou pentru companie. Zece absolvenţi norocoşi urmau să fie pionerii acestei aventuri care prevestea multe provocări dar şi o şansă unică de creştere şi dezvoltare într-o companie multinaţională.Mariana
Am fost acceptată pe poziţia de Referent Resurse Umane şi mi-am cunoscut echipa de graduates sau ‘’Talentaţii’, aşa cum ne-au numit de la început Cristina şi Raluca, coordonatorii noştri. Am remarcat încă din primele ore ale săptămânii introductive că oamenii care mă înconjurau erau într-adevăr speciali, fie aveau o experienţă vastă în voluntariat, fie călătoriseră mult, fie benefieciaseră de o bursă Erasmus şi studiaseră undeva în Europa, fie aveau experienţă de lider. Deşi diferiţi, cu toţii suntem ambiţioşi, deschişi şi cu adevărat talentaţi, ceea ce a făcut să ne împrietenim.
Mediul este unul competitiv dar prietenos în acelaşi timp, cu posibilităţi nemărginite de invăţare şi dezvoltare, esti înconjurat de oameni care te inspiră şi îţi oferă încrederea că poţi ajunge printre cei mai buni. Consider că am făcut alegerea perfectă atunci când am aplicat pentru Graduates Programme.”

 

Alexandra
Marketing Assistant

”Intrând în Xerox GraduateProgramme nu mai ești un simplu absolvent, ci devii unul în fața căruia se deschid oportunități exact ca acelea pe Alexandracare ți le imaginezi, atunci când stai în băncile facultății. Perioada de accedere în program nu este, însă, lipsită de emoții. Cum a fost, pe scurt: tragi aer în piept, te avânți cu curaj în miezul aventurii, privești cu entuziasm înainte, iar la final, ai voie să te gândești cu satisfacție că tocmai ai străbătut unul dintre acele drumuri decisive, care nu marchează sfărșitul călătoriei, ci dimpotrivă, doar începutul ei.
Deși a avut, la fel ca orice altă săptămână, doar cinci zile lucrătoare, săptămână de induction cu care a debutat programul mi-a demonstrat că între o zi de luni și una de vineri poate încăpea distracție și concentrare, competiție și prietenie, așteptări împlinite și neprevăzut. Dar mi-a arătat și că, atunci când te afli în echipa potrivită, până și castelele din hârtie pe care le construiești capătă trăinicie și nu se dărâmă la cea mai firavă pală de vânt.”

 

Cristian
Functional Analyst

”Salut! Mă numesc Cristian şi sunt un mândru absolvent al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi.Cristian
Am împlinit deja 4 luni de când sunt in cadrul companiei Xerox şi pot spune că mă bucur de decizia de a ma alatura programului „Graduate”. Am parte de experienţele unei companii multinaţionale, de o diversitate de oameni ce conclurează pentru îndeplinirea obiectivelor de echipă, ceea ce mă face să fiu plăcut surprins prin faptul că există unitate în diversitate.
O parte interesantă a programului Graduate este sistemul de mentoring care îmi dă posibilitatea de a mă consulta cu coordonatorul programului, cu un “coach”, cu managerul direct, precum şi cu doi mentori pe diverse teme şi nivele de abilităţi necesare în mediul de business. Trebuie să mentionez că toate aceste persoane sunt din ţări diferite.
Beneficiul de a fi “open minded” este pentru mine cea mai importantă caracteristică pe care am realizat că trebuie să o dobândesc, cel puţin dacă imi doresc să am o carieră de succes.
Aştept cu nerăbdare experienţa următoarelor luni, ani, şi a limitelor pe care mi le voi depăşi.”

 

Paula este Client Services Analyst în Xerox și definește progamul ca fiind unul ”provocator, dar în acelaşi timp, plin de o puternică energie pozitivă şi creativă. Vlad – Financial Analyst, este de părere că unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui program și, în acelaşi timp, o oportunitate unică pentru toţi studenții acceptați este suportul oferit de către angajații Xerox.

 

Florentina
Financial Analyst

”Consider că este o provocare pentru mine să fac parte din Graduate Programme. După ce auzi tot felul de poveşti despre viaţa coorporatistă Florentina este foarte interesant să le testezi pe pielea ta, să vezi adevărurile şi miturile. Acest program are grijă să ne arate mie şi colegilor mei cum putem să ne dezvoltăm cât mai bine într-un mediu profesional şi cum putem să ne îmbunăţim constant aptitudinile.

Momentan mă confrunt cu un nou stil de lucru. În sfârşit nu mai învăţ numai din greşeli, nu mai sunt confuză la fiecare pas pe care îl fac în desfăşurarea acţiunilor mele profesionale, nu mai număr orele care trebuie să se scurgă ca să plec acasă. Coordonatorii acestui program au avut grijă să creeze un mediu de lucru care să ne facă să fim dornici să realizăm tot ceea ce ne propunem.
Vreau să recomand oamenilor să spună “da” oportunităţilor care includ învăţare continuă şi dezvoltare profesională. Chiar dacă şcoala s-a terminat asta nu înseamnă că ar trebui să ne oprim din învăţat.”

 

Paula
Client Services Analyst

”Ceea ce părea să fie doar un program oarecare pentru proaspeţii absolvenţi în căutarea unui scop în viaţă şi eventual şi a unui job, s-a dovedit aPaula fi o experienţă minunată într-un mediu multicultural foarte dinamic, înconjurat de unele dintre cele mai interesante persoane pe care le-am întâlnit până acum.
Pentru mine este o oportunitate prin care ajungi să-i cunoşti mai bine pe ceilalţi, dar în aceeaşi măsură, să te cunoşti mai bine pe tine însuţi, să-ţi îmbunătăţeşti abilităţile de a comunica – esenţiale în munca de zi cu zi de la birou sau mai ales atunci când colegii se află la sute de kilometri depărtare, pe pământ englezesc, în cazul meu.
Provocator, dar în acelaşi timp, plin de o puternică energie pozitivă şi creativă, consider ‘Xerox Graduates Programme’ o idee extraordinară pentru a creşte tinere talente.”

 

Andreea
Marketing Assistant

„Cum poţi să îţi creşti potenţialul de dezvoltare în cadrul unui loc de muncă? Aceasta a fost prima întrebare pe care mi-am adresat-o când am Andreeaînceput să lucrez în compania Xerox, ca Referent de Specialitate în Marketing. Curioasă şi cu dorinţa de a ajunge cât mai departe, am pornit cu ideea că vreau să mă dezvolt nu doar ca angajat ci şi ca persoană parte dintr-o lume în continuă mişcare.

În primele 4 luni de cand m-am alaturat echipei Xerox am descoperit mediul ideal al unui loc de muncă, în care promovarea ideilor proprii şi dorinţa de dezvoltare personală sunt două aspecte extrem de încurajate. Managerii, împreună cu ceilalţi colegi îţi oferă sprijin atunci când ai nevoie să îţi pui ideile în aplicare, iar echipa formată în cadrul Graduate Programme te ajută să fii la zi cu planul de dezvoltare personală.”

 

Vlad
Financial Analyst

„Când am aplicat la acest job mă așteptam la un job de birou obișnuit, nimic ieșit din comun, doar un loc de muncă ce va plăti facturile.
Interviurile solicitante, patru în total, plus un test în Excel cu operații financiare au fost primele semne care mi-au spus că acest job este unul Vladmai deosebit. Acest program a fost creat de companie pentru a da posibilitatea tinerilor absolventi de a-și construi cariera repede, fie pe o cale tehnică, fie pe o cale managerială.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui program și, în acelaşi timp, o oportunitate unică pentru toţi absolvenții acceptați este suportul care ne este oferit. Acest suport este compus din 5 oameni cu roluri specifice în dezvoltarea noastră. Avem un „buddy”, un „coach”, un coordonator, un mentor şi un mentor executiv. Fiecare dintre noi avem acest mare ajutor şi oportunitatea de a învăța de la niște oameni profesioniști și cu mare influență în companie.
Sunt încântat să văd că, deși suntem noi în companie, beneficiem deja de un plan bine gândit pentru a ne construi cariera și pentru a ne ajuta să devenim experți în munca noastră. De-abia aștept să văd cum acest plan va deveni realitate.”

 

Xerox este lider mondial în serviciile de management al documentelor şi gestionarea proceselor de business, toate acestea fiind susţinute de echipe multiculturale, de echipamente, instrumente software adaptate pentru diverse companii. Corporaţia este prezentă în peste 180 de ţări, are peste 140.000 de angajaţi (în 2013) şi a înregistrat venituri de 21,4 de miliarde de dolari (în 2013).

 

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Xerox își propun fundamentarea unei relații de colaborare de lungă durată, într-o acțiune mai largă de parteneriat între mediul academic și cel de business local.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.