„Lumi ale artei” – conferințe și cursuri de mediere artistică pentru publicul larg și specialiști

Asociația Culturală AltIași organizează „Lumi ale artei”, o serie de conferințe ale unor specialiști din țară și străinătate, care au rolul de a ghida modul în care este expusă, percepută și semnificată arta contemporană atât în cadre specializate (muzee, galerii, diverse instituții culturale), cât și în spațiul public.

Prima conferință este susținută vineri, 6 septembrie, ora 18, de Erwin Kessler în Aula Magna a Universității „Alexandru  Ioan Cuza” din Iași sub titlul: „Cum e cu putință ceva recent în artă”. La întrebarea „Cum e cu putință ceva recent în artă” răspunsul pare să fie de la sine înțeles: în arta de acum nu este cu putință decât ceva recent. Fără noutate, fără ceva de ultimă oră, arta de acum riscă să nu fie a timpului nostru, a vremurilor în care atracția stă în inovație și noutate. Și totuși, cei interesați de conferința „Cum e cu putință ceva recent în artă” vin pentru că au dubii: oare să fie cu putință ceva cu adevărat nou în arta de acum? Versiunea scurtă a răspunsului este nu, nu este cu putință. Versiunea lungă a răspunsului este chiar conferința.

A doua conferință este susținută sâmbătă, 7 septembrie, ora 18, de Alice de Dinechin la Sala B. Fondane a Institutului francez din Iași, sub titlul: „Current challenges in cultural mediation in French museums”. Cum arată medierea culturală în zilele noastre Care sunt scopurile echipei departamentului educațional într-un muzeu francez? Care sunt tendințele actuale în domeniul medierii în muzeele franceze? Această conferință oferă răspunsuri succinte la aceste întrebări, bazate pe exemple concrete și pe experiența profesională a invitatei.

A treia conferință este susținută luni, 9 septembrie, ora 18, de Alexia Manzano la Centrul Cultural German (Palatul Braunstein, et. 3), sub titlul: „ Reimagining Art Spaces: Not For the Experts, But For the People”. Alexia Manzano explorează peisajul cultural dinamic al Berlinului, cu accent pe Institutul KW pentru Artă Contemporană. Ea va discuta despre angajamentul KW de a face arta mai accesibilă și incluzivă, străduindu-se să ajungă la un public mai larg cu expoziții care abordează probleme sociale presante. Va aborda cu sinceritate succesele, provocările și eforturile continue de a face arta contemporană mai accesibilă pentru cei care nu sunt familiarizați cu ea. În plus, Alexia Manzano va aprofunda rolul finanțării publice în susținerea acestor inițiative și responsabilitatea care decurge din aceasta.

A patra conferință este susținută joi, 12 septembrie, ora 18, de Mihaela Tilincă la Sala Studio J a Muzeului Vasile Pogor, sub titlul: „Medierea culturală cu /pentru /despre fiecare”. În această conferință, Mihaela Tilincă explică ce înseamnă un program de mediere cu un design pedagogic modern prin care facem atât educație prin cultură, cât și educație pentru cultură.

Erwin Kessler (1967) este istoric de artă, curator și filosof român, cercetător știintific la Institutul de Filosofie al Academiei Române, critic de artă la Revista 22 și director-fondator al MARe/ Muzeul de Artă Recentă, București. A făcut studii de filosofie și de istoria artei la București, Praga, Paris și Maastricht și a obținut D.E.A. la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris. Este specializat în artă modernă și contemporană și în istoria și estetica artei moderne universale.  A conferențiat, printre altele, la Universitățile Berkeley și Stanford, Kunstakademie Düsseldorf, Stockholm, Helsinki, Louvain, Rennes, Varșovia, Poznan, Cracovia, Praga, Budapesta, Zagreb. A publicat mai multe volume de istoria și teoria artei în țară și în străinătate. Cele mai recente apariții: „Efectul Picasso” (2023) și „Cei noi” (2024).

Alice de Dinechin (Franța), după absolvirea Ecole du Louvre, a lucrat aproape 15 ani în domeniul medierii culturale în muzeele franceze. A ocupat mai întâi un post de mediator cultural la Muzeul de Arte Frumoase din Lyon, a fost angajată ca șef adjunct al departamentului Educație al Muzeului de Arte din Nantes, înainte de a deveni șefă a acestui departament. În prezent, lucrează ca cercetător științific la Muzeul de Istorie din Nantes, dar luarea în considerare a diversității publicurilor rămâne în centrul preocupărilor sale.

Alexia Manzano (Argentina/Germania) este șef al departamentului de educație și informare la KW Institute for Contemporary Art din Berlin, poziție pe care o deține din 2022. Cu un background eclectic în artă și implicare socială, Alexia este, de asemenea, un membru cheie al „Accessibility and Inclusion Focus Group” la KW, reflectând dedicarea ei pentru a face arta contemporană mai accesibilă pentru audiențe diverse. Înainte de rolul său la KW, Alexia Manzano a co-fondat și a condus „The Hub e.V.”, o asociație dedicată medierii artei și cercetării artistice din 2018. Călătoria ei în medierea artei a început în 2016 ca freelancer, unde a lucrat în muzeele din Berlin, galerii, școli, cluburi de tineret și chiar asociații pentru tinerii fără adăpost, aducând aducând arta contemporană mai aproape de cei care altfel nu s-ar fi implicat în ea. În 2021, și-a extins expertiza în calitate de stagiar științific la Muzeele de Stat din Berlin (Staatliche Museen zu Berlin), consolidându-și și mai mult cunoștințele pentru a lucra la instituții culturale.

Mihaela Tilincă este universitar (prof. dr.) și mediator cultural. Începând cu anii 2000 dezvoltă, monitorizează și implementează proiecte în educație, dezvoltare profesională și incluziune. Are un doctorat în Alfabetism și Lingvistică de la Universitatea din Lancaster/UK. Între anii 2000 și 2006 a fost directorul Centrului British Council la Timișoara. A predat începând cu anii 2008 Managementul Proiectului la programe de M.A. la Universitatea de Vest din Timișoara. Are experiență în formare, mentorat, cercetare în educație.

 

Programul conferințelor:

6 septembrie, ora 18: Erwin Kessler în Aula Magna a UAIC https://www.facebook.com/events/393255880453900

7 septembrie, ora 18: Alice de Dinechin la Institutul francez
https://www.facebook.com/events/527208749795561/

9 septembrie, ora 18: Alexia Manzano la Palatul Braunstein
https://www.facebook.com/events/1160942651800814

12 septembrie, ora 18: Mihaela Tilincă la Muzeul Pogor
https://www.facebook.com/events/1965391837216444/

 

Conferințele sunt organizate de Asociația Culturală AltIași și fac parte din proiectul „Lumi ale artei. Program de mediere culturală”, co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași, care include și un curs intensiv, gratuit, însoțit de ateliere de formare în mediere artistică și patrimoniu pentru 20 de tineri profesioniști din instituții culturale ieșene (10) și din restul țării (10), oferit sub forma unor burse care acoperă inclusiv transportul și cazarea acestora. Parteneri: Centrul Cultural German din Iași, Institutul Francez din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Universitatea „Al. I. Cuza”. Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, Ziarul de Iași, Modernism.ro.