Expoziție de fotografie Pixy Liao la Borderline Art Space

Vineri, 6 septembrie, de la ora 19:30, la Borderline Art Space are loc deschiderea expoziției de fotografie „Relație experimentală”, a artistei de naționalitate chineză Pixy Liao. Lucrările vor putea fi văzute în Iași până pe 30 septembrie 2024.

Expoziția, curatoriată de Claudia Retegan, prezintă cea mai recentă iterație a seriei „Relație experimentală”, majoritatea fotografiilor fiind făcute dupa 2018, în timp ce cuplul Pixy Liao & Moro călătorea prin țările lor natale, China și Japonia, și include o fotografie realizată anul trecut, când au vizitat România cu ocazia expoziției de la 2/3 Galeria din București.

Pixy Liao explorează o gamă de posibilități relaționale și ne propune o răsturnare a scenariului patriarhal în care rolurile tradiționale de cuplu devin interschimbabile. Proiectul în desfășurare este o punere în scenă a relației ei cu Moro, prietenul său, care durează de peste 17 ani, în care Liao creează diverse tablouri și lucrări video intime, jucăușe și pline de spirit care o plasează adesea într-o poziție de putere asupra lui Moro, într-o inversare subtilă a rolurilor de gen.

Multe dintre fotografiile artistei Pixy Liao își au inspirația în cultura pop, altele în pictura clasică. Gesturile celor doi sunt atent regizate, impresia pe care ne-o conferă este una a intimității, deși privitorul rămâne conștient că scenele fotografiate nu fac parte dintr-un moment cotidian. Stereotipurile pot avea nuanțe diferite în locuri diferite, iar Pixy ne reamintește subtil, folosind un umor dezarmant, cât este de important să conștientizăm și chiar să chestionăm normativul cultural și social.

Pixy Liao – născută și crescută în Shanghai, China, este o artistă care locuiește în prezent în Brooklyn, New York. Deține un master în fotografie de la Universitatea din Memphis. Liao a participat la numeroase expoziții internaționale, inclusiv Fotografiska, Rencontres d’Arles, Asia Society, National Gallery of Australia și este beneficiară a bursei NYFA în fotografie, a premiilor pentru artiști individuale ale Fundației Santo, a premiului Madame Figaro pentru femei fotografi, a bursei En Foco’s New Works, Universitatea de Arte din Londra, Școala de Arte Vizuale, Pioneer Works și Camera Club din New York. A expus în: SUA, Olanda, Franța, Italia, Danemarca, Estonia, Suedia, Germania, Austria, Elveția, Australia, China, Taiwan, Canada, Belgia, Norvegia, Spania și Marea Britanie.

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași și face parte din proiectul „Comunitatea Inactivă”, co-finanțat de AFCN. Partener: 2/3 Galeria. Sponsor: Gramma. Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, Suplimentul de cultură, Ziarul de Iași, Modernism.ro. *Lucrarea „After Psyche Revived by Cupid’s Kiss” este expusă prin bunăvoința Catincăi Tăbăcaru.